Μενού
  • Α-
  • Α+

Χθες ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ είχε συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στην ενεργειακή συνεργασία των δυο πλευρών. Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση των δυο αντρών στον απόηχο αποκάλυψης του Αμερικανικού non paper που έβαζε «πάγο» στα σχέδια δημιουργίας του EastMed λόγω κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader ο Αμερικανός Πρέσβης διαβεβαίωσε το Νίκο Δένδια πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να στηρίζει τα σχέδια ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αφρικής με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, ενώ δήλωσε πως τα σχήματα συνεργασία 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, ΗΠΑ) παραμένουν ενεργά, με την στήριξη των ΗΠΑ. Η συζήτηση των δυο ανδρών θα συνεχιστεί σήμερα, αφού διεκόπη χθες λόγω της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με τον Ινδό ομόλογό του.

Διαβάστε ακόμη: Αγωγός EastMed: Ανασχεδιασμός και «παράθυρο» ΗΠΑ για διασύνδεση Αιγύπτου - Κρήτης

Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το αμερικανικό non paper και επιδιώκει να εμφανιστεί κυρίαρχος στο παιχνίδι μεταφοράς φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους στο ταξίδι επιστροφής από την Αλβανία. «Γιατί αν πρόκειται από εδώ να πάει αέριο στην Ευρώπη, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας. Η προσέγγισή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι γνωστή. Έχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη. Με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη, βάλαμε το θέμα σε επίσημο κείμενο». Παράλληλα ο Τούρκος Πρόεδρος δηλώνει πως είναι σε συνεννόηση με το Ισραήλ για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, παρά το ότι οι δυο χώρες κλείνουν μια δεκαετία χωρίς διπλωματικές σχέσεις.

Προβληματισμός στην Αθήνα για τον «υβριδικό πόλεμο» Ερντογάν 

Με προβληματισμό παρακολουθούν στην Αθήνα την τακτική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας δεκάδων νησιών από την Άγκυρα σε μία προσπάθεια να γκριζάρει νέες περιοχές στον χάρτη. Όπως εκτιμάται, οι παραβιάσεις που έχουν καταγραφεί δεν είναι τυχαίες, ούτε τυχαία είναι και τα μέσα που χρησιμοποιούνται, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που χαράσσουν μια συγκεκριμένη νοητή γραμμή πριν επιστρέψουν στα τουρκικά παράλια. Με μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και εμπρηστικές δηλώσεις από ανώτατους αξιωματούχους, η Άγκυρα επιχειρεί να "γκριζάρει" το Ανατολικό Αιγαίο, αμφισβητώντας ανοιχτά την ελληνική κυριαρχία.

Από τις αρχές του έτους, η Τουρκία επιδίδεται σε μπαράζ υπερπτήσεων στοχοποιώντας συγκεκριμένα ελληνικά νησιά. Τέσσερις φορές, τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα, στα νοτιοδυτικά της Νισύρου. Στις 13, 14, 15 και 17 Ιανουαρίου το τουρκικό drone, ακολούθησε την ίδια διαδρομή περνώντας από τους Ανθρωποφάγους και την Κανδελιούσσα προτού επιστρέψει στα τουρκικά παράλια. Στις 7 Ιανουαρίου καταγράφηκε για πρώτη φορά υπέρπτηση από σχηματισμό τεσσάρων τουρκικών F-16, τα οποία πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 13 Ιανουαρίου, σημειώθηκε για πρώτη φορά υπέρπτηση στη Ζουράφα Έβρου από δύο τουρκικά F-4, ενώ δεν έλειψαν και οι ακραίες προκλήσεις με τουρκικό F-16 να περνά μόλις 300 μέτρα πάνω από το στρατιωτικό φυλάκιο της νήσου Παναγιάς.

Μητσοτάκης: Είμαστε αποδέκτες πολύ επιθετικής ρητορικής από την Άγκυρα 

Νέο μήνυμα συνεννόησης αλλά και προειδοποίηση για κυρώσεις απηύθυνε ο Πρωθυπουργός προς την Τουρκία κατά τη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σημειώνοντας πως η Άγκυρα δεν έχει αλλάξει στάση απέναντι στην Αθήνα. Μιλώντας στους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε  «δεν θέλω να πιστέψετε ότι, επειδή οι τόνοι έχουν εν μέρει αλλάξει, ότι δεν συνεχίζουμε να γινόμαστε αποδέκτες πολύ επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία φυσικά στερείται σοβαρότητας. Αλλά, πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι δεν έχει υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η προσέγγιση δύο επιπέδων που ακολουθήσαμε, τείνοντας χέρι φιλίας ενώ ταυτόχρονα  έχουμε έτοιμη μία δέσμη πιθανών περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία επιστρέψει σε μια επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτή εξακολουθεί να είναι -κατά τη γνώμη μου- η σωστή προσέγγιση».

Στην Αθήνα ο Γάλλος Πρέσβης δηλώνει πως δεν θεωρεί πιθανή μια επανάληψη της έντασης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, διευκρινίζει πάντως ότι εάν χρειαστεί η Γαλλία θα παίξει το ρόλο που πρέπει. «Στα γεγονότα που έγιναν πρόσφατα, η Γαλλία αντέδρασε και το έκανε με τρόπο σταθερό και καθαρό, στηρίζοντας την Ελλάδα και την Κύπρο. Εαν κάτι συμβεί, όπως και σε άλλες περιοχές του κόσμου, θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια απάντηση», είπε ο κ. Μεζονάβ. 

Σήμερα την Αθήνα επισκέπτεται ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια καθώς με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA