Μενού
  • Α-
  • Α+

Η εκλογή της Εύας Καϊλή στη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπήρξε η ευχάριστη έκπληξη της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των 14 αντιπροέδρων του σώματος. Η εξέλιξη αυτή όπως είναι φυσικό ενισχύει περαιτέρω την ελληνική παρουσία ενώ ύστερα από 8 χρόνια στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου η Ελληνίδα υποψήφια της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αναλαμβάνει μία σημαντική θέση στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Πολλοί θα πουν ότι πρόκειται για ξεκάθαρη πολιτική δικαίωση της ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ και μια ηχηρή αναγνώριση των κοινοβουλευτικών επιδόσεων και παρεμβάσεών της έξω από τα στενά σύνορα της χώρας μας.  

Διαβάστε ακόμη: Rafale: Τα «γεράκια» στη «φωλιά τους» - Γιατί τα 6 υπερόπλα κάνουν την Ελλάδα πιο ασφαλή

Αλλοι είναι πολύ πιθανό να υποστηρίξουν ότι η εκλογή της σηματοδοτεί την επιστροφή των σοσιαλιστών στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή αλλά και την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ με την ίδια και τον πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη να δίνουν τη μάχη της εκλογικής ανάκαμψης της Χαριλάου Τρικούπη μέσω Ευρώπης. Μάλιστα, με κριτήρια εσωτερικής πολιτικής, μια διαφορετική ανάγνωση ίσως να επισημάνει την πανηγυρική εκλογή της Εύας Καϊλή σε αντιδιαστολή με την αγχωτική επανεκλογή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη σε θέση αντιπροέδρου στον τρίτο γύρο της διαδικασίας. 

Ενδεχομένως, κάποιοι θα παρατηρήσουν ότι η υπερψήφιση της συμπίπτει με την εκλογή της συνομήλικής της Μαλτέζας Ρομπέρτα Μέτσολα στη θέση της προέδρου της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας φυσώντας αέρας πολιτικής ανανέωσης στους κόλπους της Ε.Ε με τη γενιά των 40άρηδων να μπαίνει μπροστά. Σε κάθε περίπτωση, η Θεσσαλονικιά πολιτικός 20 ακριβώς χρόνια μετά την είσοδό της στη δημόσια ζωή χαίρει της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων συναδέλφων της αφού κατάφερε να εκλεγεί στην πέμπτη θέση, από τον πρώτο γύρο της διαδικασίας, λαμβάνοντας 454 ψήφους σε σύνολο 691 ψηφισάντων. 

H Εύα Καϊλή στο ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς»

Ηταν η χρονιά του 2014 όταν η Εύα Καϊλή εκλεγόταν πρώτη στο ευρωψηφοδέλτιο της τότε «Ελιάς», υποδεχόμενη την επιτυχία της αυτή μάλλον με ανακούφιση καθώς οι Βρυξέλλες φάνταζαν ως το ιδανικό απάνεμο πολιτικό λιμάνι για να μείνει κάποιος μακριά από την θύελλα, που θα ακολουθούσε στην παράταξη με την κατάρρευση των εκλογικών ποσοστών της. Πάνω από όλα όμως ήταν μια ουσιαστική εξέλιξη στην πολιτική καριέρα της, η οποία εντός των ελληνικών συνόρων είχε σημαδευτεί από προεδρικές καραμπόλες, που τις στέρησαν δύο φορές τη βουλευτική έδρα παρά τις εκλογικές νίκες της αλλά και από εσωκομματικά μαχαιρώματα και πυρά αντιπάλων, που επικεντρώνονταν σκόπιμα περισσότερο στην ομορφιά της και όχι στο πολιτικό στίγμα της ενώ κάποιες φορές ξεπέρασαν τα όρια λαμβάνοντας σεξιστικό χαρακτήρα.  

Το «βάπτισμα του πυρός» στην πολιτική ήρθε το 2002 όταν η 24χρονη τότε Εύα αποδέχτηκε την πρόταση του Σπύρου Βούγια και συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του για τη διεκδίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει σχεδόν 10ετή κομματική διαδρομή ήδη από τα μαθητικά της χρόνια. Δραστηριοποιείται στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ, εκλέγεται πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και η νεότερη δημοτική σύμβουλος της πόλης βάζει υποθήκη για το μέλλον έχοντας μεγαλύτερους στόχους. Τις επιλογές της στηρίζουν απόλυτα ο Κωνσταντινουπολίτης πατέρας της Αλέξανδρος και η πολυαγαπημένη της μητέρα Μαρία. Το πρόσωπο όμως, που γνωρίζει τα πάντα για την Εύα και είναι δίπλα της σε κάθε της βήμα είναι η μικρότερη αδερφή της Μανταλένα.

Η Ευα Καϊλή και η κρίσιμη απόφαση Παπανδρέου

Η κεντρική πολιτική σκηνή λοιπόν αναζητά νέα και άφθαρτα πρόσωπα και η Εύα Καϊλή είναι ένα από αυτά. Είναι η εποχή που το ΠΑΣΟΚ επανασυστήνεται στην ελληνική κοινωνία με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου έχοντας στις πλάτες του την κόπωση της μακράς διακυβέρνησης. Πράγματι, οι κάλπες θα αναδείξουν την Εύα δύο χρόνια αργότερα βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης. Ο ενθουσιασμός της δε θα κρατήσει για πολύ όμως καθώς παρά την εμπιστοσύνη των 27.000 συμπολιτών της προς το πρόσωπό της δε θα ετοιμάσει προς μεγάλη της απογοήτευση τις βαλίτσες της για την Αθήνα. Η βαριά πόρτα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων δεν έμελλε να ανοίξει για την ίδια εκείνη την χρονική στιγμή. Αιτία υπήρξε η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να κρατήσει την έδρα της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα η 26χρονη Εύα να μη συμμετάσχει τελικά στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Πολλοί έχουν την άποψη ότι η καραμπόλα αυτή καθόρισε αποφασιστικά τη στάση της στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ τα επόμενα χρόνια μια και ποτέ δεν ξέχασε ότι ουσιαστικά «κόπηκε» από τον Γιώργο Παπανδρέου. Το σίγουρο όμως είναι ότι η εξέλιξη αυτή μάλλον ήταν για καλό αφού μπροστά της άνοιξε διάπλατα ο δρόμος της τηλεόρασης. 

Και παρουσίαση δελτίου ειδήσεων

Η παρουσίαση του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του MEGA τα Σαββατοκύριακα την τριετία 2004-2007 εκτοξεύει την αναγνωρισμότητα της. Η Εύα Καϊλή μπαίνει σε όλα τα ελληνικά σπίτια κερδίζοντας το τηλεοπτικό κοινό και οι συνυποψήφιοι της στην ιδιαίτερη πατρίδα της ανησυχούν με τους πόντους δημοφιλίας, που κερδίζει καθημερινά. Στις εκλογές το Σεπτέμβριο του 2007 οι Θεσσαλονικείς την στέλνουν ξανά στη Βουλή και αυτή την φορά θα πάει. Το ίδιο συμβαίνει και το 2009 με το ΠΑΣΟΚ να παίρνει την εξουσία. Βέβαια, οι κάλπες του 2012 επιφυλάσσουν μία ακόμα δυσάρεστη έκπληξη. Το ΠΑΣΟΚ εκλέγει ένα βουλευτή στην Α΄ Θεσσαλονίκης και ο τότε πρόεδρος του Ευάγγελος Βενιζέλος επιλέγει την έδρα αυτή και όχι του Ηρακλείου, στην οποία επίσης είχε θέσει υποψηφιότητα. Η Εύα Καϊλή δεν ορκίζεται βουλευτής για δεύτερη φορά σχολιάζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα νέα δεδομένα ως εξής: «Αν και δεν έχω ενημερωθεί, συμπεραίνω πως επέλεξε πάλι Θεσσαλονίκη, οπότε..ας μη μιλήσω άλλο, μόνο αυτό».

«Ερωτας» στο Ευρωκοινοβούλιο

Ακολουθεί η συνεργασία της με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha στη θέση της συμβούλου διεθνών σχέσεων έως την εκλογή της στην Ευρωβουλή. Καθ’όλη τη διάρκεια της πολιτικής διαδρομής της, η προσωπική ζωή της Θεσσαλονικιάς πολιτικού, όπως ήταν αναμενόμενο, απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης. Η ίδια επιλέγοντας να κρατάει αρκετά πράγματα εντελώς προσωπικά δεν επιδίωξε να κάνει γνωστή ούτε τη σχέση της με τον Ιταλό τεχνοκράτη σύντροφό της, με τον οποίο έχουν αποκτήσει την κόρη τους Αριάδνη.  Η Εύα Καϊλή γνωρίστηκε με τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου με τη σχέση τους να μετρά 4 χρόνια ζώντας μεταξύ Βρυξελλών-Αθήνας και Μιλάνου. Τους ενώνουν πολλά. Η Σοσιαλδημοκρατία, η θάλασσα, καθώς ο Φραντσέσκο είναι δεινός ιστιοπλόος, αλλά πάνω από όλα η κόρη τους, που άλλαξε ριζικά την ζωή της νεοεκλεγείσας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαρίζοντάς της στιγμής απόλυτης ευτυχίας.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA