Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι πρωτοφανείς εικόνες που καταγράφηκαν στην Αττική Οδό εν μέσω του χιονιά που προκάλεσε η κακοκαιρία Ελπίς οδήγησαν στην συγκρότηση Επιτροπή Διερεύνησης από το υπουργείο Μεταφορών προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες από τη διαχειρίστρια εταιρεία, η οποία θα καταβάλλει αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο, κάνοντας δεκτή τη σχετική εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμη: Κακοκαιρία Ελπίς: Δείτε εδώ όλες τις εξελίξεις για τα χιόνια και την κακοκαιρία στην Ελλάδα

Υπολογίζεται πως στην Αττική Οδό εγκλωβίστηκαν περίπου 3.000 αυτοκίνητα, τα οποία τελικά θα αποζημιωθούν, καθώς η εταιρεία έκανε δεκτή την εισήγηση και συμφώνησε να αναλάβει εξ ολοκλήρου το συγκεκριμένο κόστος. Υπολογίζεται ότι οι συνολικές αποζημιώσεις στους οδηγούς θα φτάσουν κοντά στα 4.000.000 ευρώ. Χθες (24/1) απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα και σήμερα βρίσκονταν εγκλωβισμένα άλλα 1.200.

Η Επιτροπή Διερεύνησης για την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην Αττική Οδό συγκροτήθηκε με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30) προβλέπεται ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.

Έτσι, όπως προβλέπει ο νόμος, η Επιτροπή διερευνά άμεσα τις ευθύνες του Παραχωρησιούχου ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. αλλά και του Λειτουργού ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί στον Υπουργό την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται. Οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες της αποζημίωσης που θα δώσει η εταιρεία στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων μετά από εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει», τονίζει ο Κώστας Καραμανλής.

Εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό 

Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες οχήματα παραμένουν αποκλεισμένα στην Αττική Οδό και πολλά από αυτούς έχουν μέσα και επιβάτες που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί για δεκάδες ώρες περιμένοντας τους αρμόδιους και τα συνεργεία του στρατού να τους απεγκλωβίσουν. «Η σύγκριση της κατάστασης στην Αθηνών - Λαμίας και την Αττική Οδό είναι τόσο προφανής που είναι ανεδαφικά όσα ακούγονται», είπε νωρίτερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, επισημαίνοντας πως «η κατάσταση βελτιώνεται ώρα με την ώρα και ευελπιστούμε ότι το κλείσιμο της μέρας θα μας βρει χωρίς εγκλωβισμούς». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA