Μενού
  • Α-
  • Α+

Το υπουργικό συμβούλιο ήταν κανονικά προγραμματισμένο για σήμερα το πρωί, όμως, η έκβαση της «Ελπίδας» άλλαξε άρδην τον χαρακτήρα του. Και αυτό γιατί θα είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του πρωθυπουργού μετά τις εικόνες χάους σε βασικές οδικές αρτηρίες της Αττικής και τα μεγάλα προβλήματα που εκδηλώθηκαν σε όλο το μήκος και το πλάτος του Λεκανοπεδίου. «Οι υπεύθυνες κυβερνήσεις κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι από τις δηλώσεις. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να συγκαλύπτουμε αλλά για να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο, να είμαστε διαφανείς και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας», διεμήνυαν χθες βράδυ κυβερνητικές πηγές. 

Διαβάστε ακόμη: Καιρός - Κακοκαιρία Ελπίς: Ευθύνες από την Αττική Οδό ζητάει ο Τάκης Θεοδωρικάκος

Αρμόδιοι συνεργάτες του πρωθυπουργού δήλωναν άγνοια για την κατεύθυνση του πρωθυπουργικού μηνύματος. Και αυτό γιατί, όπως έλεγαν, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αφήνει τους λογογράφους του να διαλέξουν τα λόγια του, αλλά επιλέγει ο ίδιος το περιεχόμενο και το ύφος του μηνύματος προς τους πολίτες. Όπως διαβεβαίωνε, πάντως, ανώτερη κυβερνητική πηγή, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθυνθεί «με ειλικρίνεια» στους πολίτες και με διάθεση αυτοκριτικής και ανάληψης ευθύνης για τις συλλογικές αστοχίες του κρατικού μηχανισμού που ταλαιπώρησαν τους πολίτες. 

Όπως εξηγούσε η ίδια κορυφαία κυβερνητική πηγή στο reader.gr, ο κ. Μητσοτάκης έχει απόλυτη συναίσθηση του τι πήγε και τι δεν πήγε καλά, αλλά και για τις δομικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. «Δεν είχαμε κράτος και παλεύουμε να πάμε από το 0 στο 10», προσέθετε η ίδια πηγή, χωρίς πάντως να παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι πολίτες περιμένουν από τον κρατικό μηχανισμό να αποδίδει πάντα και ανεξαρτήτως πίεσης ή φαινομένου το ίδιο καλά. 

Ποιους παίρνει η μπάλα

Στο Μέγαρο Μαξίμου επεχείρησαν χθες μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με παρουσία υπουργών που ήταν αρμόδιοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στα κεντρικά δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης. Αυτό, βεβαίως, είναι σαφές ότι δεν αναιρεί τον αρνητικό μιντιακό αντίκτυπο, εξ ου και το κλίμα εντός του Μαξίμου είναι ιδιαιτέρως βαρύ. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, περιγράφεται από συνεργάτες του ως εξαιρετικά προβληματισμένος, αν και στον χθεσινό πρωινό καφέ εμφανίστηκε πιο ήρεμος. 

Το Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει την αντεπίθεση. Τα πρώτα πυρά εξαπολύθηκαν εις βάρος της Αττικής Οδού για την τραγική διαχείριση από μέρους της παραχωρησιούχου κοινοπραξίας, ενώ χθες παραιτήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης μετά από 23 χρόνια παραμονής στη θέση του. Η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ με την αποζημίωση 2.000 ευρώ ανά όχημα που θα καταβάλλει η εταιρία, μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, καθώς το υπουργείο Μεταφορών αναμένεται να εξαντλήσει τις επιλογές της κυβέρνησης έναντι της παραχωρησιούχου εταιρίας. «Εμείς περάσαμε νομοθεσία που ορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων όταν αποτυγχάνουν να εκτελέσουν το έργο που έχουν αναλάβει», προσθέτουν κυβερνητικές πηγές. 

Έπειτα, στο στόχαστρο βρέθηκε η ΕΜΥ. «Κανείς δεν μας προειδοποίησε για τον όγκο και την έκταση του φαινομένου, το οποίο ήταν ισχυρότερο και ξεκίνησε νωρίτερα», ανέφερε στο reader.gr ανώτερη κυβερνητική πηγή. Μάλιστα, χθες, κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τη διεύθυνση της ΕΜΥ, ζητώντας εξηγήσεις για την ακρίβεια της πρόβλεψης. Η απάντηση της ΕΜΥ, μέσω του Θοδωρή Κολυδά χθες (Star Channel) ήταν ότι η πρόβλεψη ήταν ακριβής τόσο ως προς τον χρόνο όσο και ως προς τη σοβαρότητα των φαινομένων. 

Οι αιχμές, βεβαίως, δεν λείπουν για τον Γιώργο Πατούλη, με τον Γιάννη Οικονόμου να λέει χθες (Alpha) ότι μεγάλοι δρόμοι, όπως η Κατεχάκη και η Μεσογείων δεν είναι ευθύνη του κράτους, δείχνοντας προς την περιφέρεια. «Ευθύνες όμως υπάρχουν και στους φορείς εκείνους που ήταν επιφορτισμένοι να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς», υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές. Όσο για τον Χρήστο Στυλιανίδη, παρά της εκτίμησης που χαίρει από τον πρωθυπουργό και το πρωθυπουργικό περιβάλλον, κανείς δεν μπορούσε να παραγνωρίσει την εμπλοκή του στο επιχειρησιακό σχέδιο. Κατά πληροφορίες, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα στηρίξει ευθέως τον υπουργό του. 

Η επόμενη μέρα

Πλέον, η κυβέρνηση καλείται να βρει τρόπο να ξεπεράσει το επικοινωνιακό στραπάτσο της «Ελπίδας». Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά, όπως έγινε το καλοκαίρι με την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας σε υπουργείο. Ούτε, επίσης, η λύση δίνεται μέσω καρατόμησης προσώπων, λύση που επελέγη και τον Αύγουστο, προκειμένου να σταλεί μήνυμα προς όλους, μετά τη βιβλική καταστροφή με τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια. Και μπορεί το Μαξίμου να μην κινείται με λογική προγραφών, είναι, όμως, σαφές ότι μια ρητορική ανάληψη ευθύνης δεν θα «περάσει» από τους πολίτες. Μένει, λοιπόν, τι πρακτικά σημαίνει η ανάληψη ευθυνών, προκειμένου να μην έχουμε αντίστοιχα σκηνικά.