Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο προσκήνιο έρχεται από τις ΗΠΑ το ζήτημα του EuroAfrica Interconnector, μετά τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε το non paper για τον EastMed. Σχετική συζήτηση είχαν χθες ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα όπου συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις στο ενεργειακό πεδίο το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά των ΗΠΑ προσπάθησε να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχει προκαλέσει το non paper του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, βάσει του οποίου οι ΗΠΑ θεωρούν μη εφικτή την κατασκευή του αγωγού EastMed, λέγοντας πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την τριμερή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών, αλλά και την αντίστοιχη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Κρήτη κι από εκεί στην υπόλοιπη Ελλάδα, μέσω του EuroAfrica Interconnector.

Για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας και Ισραήλ μάλιστα έχει ήδη ανοίξει ο δρόμος μετά την εξασφάλιση χορηγίας 657 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Οι εργασίες κατασκευής για το σκέλος Κύπρου – Κρήτης υπολογίζεται πως υπερβαίνουν τα 1,5 δις ευρώ και η εξασφάλιση των κονδυλίων της ΕΕ από το «Connecting Europe Facility» ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πάιατ μετέφερε στον κ. Σκρέκα την άποψη πως και ο αγωγός EuroAfrica έχει μεγάλες πιθανότητες υλοποίησης που θα επιτρέψει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσω Κρήτης και μετά στην Ευρώπη.

Συνεχίζεται η εμμονή Ερντογάν με την Ελλάδα

Η προσγείωση των έξι πρώτων αεροσκαφών Rafale απογείωσε πάντως την τουρκική ανησυχία για την ανατροπή των ισορροπιών ισχύος στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει συνεχώς να βάλλει κατά της Ελλάδας, τόσο για την προμήθεια στρατιωτικών συστημάτων, όσο και για τα θέματα της στρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Τούρκος Πρόεδρος εξαπέλυσε νέες κατηγορίες εναντίον της Αθήνας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «Η Ελλάδα η οποία αλόγιστα διαστρεβλώνει το διεθνές δίκαιο κι επιμένει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά ενάντια στις συνθήκες, καλύτερα να ανταποκριθεί στις ειλικρινείς εκκλήσεις μας για διάλογο και συνεργασία». Χθες καταφέρθηκε κατά της χώρας μας για τις αγορές οπλικών συστημάτων από τη Γαλλία, ενώ εξακολουθεί να κεφαλαιοποιήσει την αμερικανική στάση στο θέμα του αγωγού EastMed χαρακτηρίζοντάς το κενό σχέδιο που είχε στόχο τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA