Μενού
  • Α-
  • Α+

«Μόνο διέξοδο δεν θα του δώσουμε…», σχολίαζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη στο Reader, σκιαγραφώντας τη στάση του Πρωθυπουργού και της κυβερνώσας πλειοψηφίας απέναντι στην πρόταση δυσπιστίας του Αλέξη Τσίπρα, η οποία όχι μόνο δεν αιφνιδίασε το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά ερμηνεύθηκε ως «στρακαστρούκα» του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα αποτελέσει τον μεγεθυντικό φακό της δεινής του θέσης και της αποτυχημένης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με την επιτυχημένη κυβερνητική πορεία της ΝΔ, παρά τις όποιες μεμονωμένες αστοχίες που έχουν ήδη αναγνωριστεί δημοσίως και για τις οποίες έχει ζητηθεί συγγνώμη προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμη: Αμεση ανάλυση για την πρόταση μομφής: Ποιον ευνοεί σε αυτή τη συγκυρία η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Τσίπρας;

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποδίδουν την πολιτική κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε «πανικό» και προσπάθεια αναζήτησης «διεξόδου» αφενός μπροστά στις εσωκομματικές έριδες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρότασή του για εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τα μέλη του κόμματος, αφετέρου λόγω της προσωπικής του «φθοράς» και την απειλητική «ανάσα» του Κινήματος Αλλαγής, που δημοσκοπικά τουλάχιστον φαίνεται να διεκδικεί σχεδόν στα ίσα τη θέση του δεύτερου κόμματος. Μετά τη διαφορά μόλις 0,5% μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ (17,5% - 17%) στη δημοσκόπηση της ABACUS για τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, από το δεύτερο μέρος της ίδιας έρευνας κοινής γνώμης  προκύπτει πως 1 στους 5 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει» με το ΚΙΝΑΛ.

Βραχνάς η μονομαχία με το ΚΙΝΑΛ για τη 2η θέση

«Τρίζει η δεύτερη θέση για τον ΣΥΡΙΖΑ», επισήμαιναν κυβερνητικές πηγές στο Reader, υπογραμμίζοντας πως η «προσπάθεια εντυπωσιασμού» εκ μέρους του κ. Τσίπρα θα πέσει στο κενό και θα αξιοποιηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το σύνολο των Υπουργών που θα λάβουν το λόγο στη Βουλή, για να αναδειχτούν ανάγλυφα όσα έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία από το 2019 έως σήμερα για την οικονομία, τη θωράκιση της χώρας, την υγεία, το Κράτος Δικαίου, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ασφάλεια, τη διαχείριση κρίσεων, με πήχη τη δική της διακυβέρνηση κι όχι του ΣΥΡΙΖΑ που κρίθηκε αυστηρά.

Ματ στον Τσίπρα η κατάληξη της κίνησης «πανικού»

Η αίσθηση που αποκομίζει κανείς συνομιλώντας με κυβερνητικά στελέχη ως προς το αν πραγματικά τους ταρακούνησε η αιφνίδια πρόταση δυσπιστίας του Αλέξη Τσίπρα και ποια είναι η γραμμή αντεπίθεσης ,στην οποία θα κινηθούν κατά το τριήμερο σκληρό πολιτικό ροκ, που ξεκινάει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, θα μπορούσε να αποδοθεί μόνο με σκακιστικούς όρους, μιλώντας όμως για την πολιτική σκακιέρα και όχι για την επιτραπέζια. Συνοπτικά θα έλεγε κανείς πως στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας ήταν πεπεισμένος ότι θα πετύχει ματ (οριστική νίκη λόγω αδυναμίας αντιμετώπισης της απειλής) έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και δεν κατάφερε ούτε ρουά (ή σαχ = απειλή κατά του «βασιλιά»). Τώρα ελπίζει σε πατ (ισοπαλία), αλλά τελικά θα φύγει από τη Βουλή με ματ στον ίδιο.

Σε στενό κλοιό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ του Ν. Ανδρουλάκη

Η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία είναι δεδομένο ότι θα συσπειρώσει αμφότερους ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Εξίσου βέβαιο είναι ότι θα κάνει πολιτικό «σάντουιτς» το Κίνημα Αλλαγής και τον Νίκο Ανδρουλάκη, που πέραν της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύει να πρεσάρει με ευθείες βολές και η κυβερνητική πτέρυγα, καλώντας τους να αποδείξουν ότι δεν συντάσσονται με τον «λαϊκισμό» και την «επικίνδυνη ελαφρότητα» της Κουμουνδούρου.

Ήδη η ΝΔ «κάρφωσε» τον αρχηγό του ΚΙΝΑΛ για τη συνέντευξή του στο Open, όπου είπε «ΝΑΙ» στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο κ. Τσίπρας αλλά «ΟΧΙ» στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, καυτηριάζοντας ταυτόχρονα το αίτημά του για εκλογές εν μέσω πανδημίας. «Τελικά η αυτόνομη πορεία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη όταν δεν μένει σύνθημα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη», σχολίαζε δηκτικά η ΝΔ χθες βράδυ.

Σε ανάλογο μήκος κύματος θα κινηθούν τα κυβερνητικά στελέχη και στο Κοινοβούλιο, δράττοντας παράλληλα την ευκαιρία να ζητήσουν από το ΚΙΝΑΛ να πάρει ξεκάθαρη θέση σε όλα τα μέτωπα αποφεύγοντας τις ίσες αποστάσεις. Άλλωστε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε προϊδεάσει πρόσφατα με την κατάληψη στο ΑΠΘ ότι ο μήνας του μέλιτος τελείωσε και η αφωνία δεν δικαιολογείται.

Καταληκτικά, πριν την κορύφωσή της το αργότερο τα μεσάνυχτα της Κυριακής, η τριήμερη αντιπαράθεση στη Βουλή θα έχει σίγουρα μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA