Μενού
  • Α-
  • Α+

Ενταση επικράτησε στη Βουλή με το «καλημέρα» της διαδικασίας για τη συζήτηση σχετικά με την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Αιτία για την εν λόγω ένταση ήταν το αίτημα του ΚΙΝΑΛ να δεσμεύσει τη «μικρή» αίθουσα της Βουλής, την προσεχή Κυριακή, έτσι ώστε να συγκληθεί η Κ.Ο. του κόμματος.

Διαβάστε ακόμη: Πρόταση μομφής - Οργή ΚΙΝΑΛ για Τασούλα: «Θεσμικά απαράδεκτη και αντιδημοκρατική απόφαση»

Σκοπός της συνεδρίασης αυτής ήταν να πραγματοποιήσει ομιλία ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, έτσι ώστε το βίντεο της ομιλίας να «μοιραζόταν» στη συνέχεια στα ΜΜΕ και να αποτελέσει ουσιαστικά τη δική του παρέμβαση στη συζήτηση για την πρόταση μομφής. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας καθώς είναι ευρωβουλευτής.

Κι ενώ στο Κίνημα Αλλαγής πίστευαν πως η συγκεκριμένη «ντρίπλα» έλυνε το πρόβλημά τους, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας είχε άλλη άποψη με αποτέλεσμα να ανεβούν από νωρίς οι τόνοι στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, αμέσως μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στην συζήτηση στη Βουλή, η οποία ξεκίνησε στις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής (28/1) ζήτησε τον λόγο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ ζήτησε την «μικρή» αίθουσα της Βουλής ώστε να γίνει σύγκληση της ΚΟ την προσεχή Κυριακή και το προεδρείο αρνήθηκε, ζητώντας αφενός εξηγήσεις από το προεδρείο και αφετέρου από τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση και να πουν αν συμφωνούν με αυτή την «ατυχή πρώτη απόφαση του προεδρείου», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Αμέσως μετά την παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, πήρε τον λόγο και εξήγησε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να συγκληθεί η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ το μεσημέρι της Κυριακής (30/1), «την ίδια στιγμή που αρχίζει κατά τεκμήριο η αντίστροφη διαδικασία των ομιλιών των αρχηγών των κομμάτων», όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο διάλογος που ακολουθεί μεταξύ Τασούλα και Κατρίνη είναι χαρακτηριστικός:

Τασούλας: Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε να του δοθεί η αίθουσα την Κυριακή το μεσημέρι όταν θα αρχίσει η αντίστροφη τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών. Υπάρχει ένα πρόβλημα. Ότι ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δεν μετέχει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Είναι μια κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και φανταστείτε να γίνεται ταυτόχρονα κοινοβουλευτική ομάδα. Όπως ξέρετε το κανάλι της Βουλής ποτέ δε μεταδίδει κοινοβουλευτική ομάδα όταν γίνεται συνεδρίαση της ολομέλειας, πόσο μάλλον στην κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Γι’ αυτό είπα ότι την Κυριακή το μεσημέρι δεν μπορεί να συνεδριάσει μέσα στη Βουλή και να βρίσκει ομάδα του ΚΙΝΑΛ την ώρα που θα αρχίσει η αντίστροφη διαδικασία ομιλίας των πολιτικών αρχηγών. Ούτε να θυμώσω θέλω, ούτε κάτι άλλο. Θέλω να διαφυλάξω μια κορυφαία διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αυτή που έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από το να γίνονται μέσα στη Βουλή διάφορες πολιτικές εκδηλώσεις. Προφανώς δεν έχω λόγο όταν γίνεται κάτι τέτοιο εκτός κοινοβουλίου. 

Κατρίνης: Το αίτημα υπεβλήθη από την κυρία Λιακούλη και υπήρξε θετική απόκριση. Δεν ξέρω τι μεσολάβησε. Δεν μπορεί ένα θέμα το οποίο το παραπέμπετε στη διάσκεψη των προέδρων να το αποφασίζετε μόνος σας σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι στη Βουλή έχουμε ενός ανδρός αρχή. Αυτό παρακαλώ να διασαφηνιστεί και παρακαλώ πολύ όλα τα κόμματα να πάρουν θέση σε ένα θέμα που είναι θέμα Δημοκρατίας και αυτονόητο.

Τασούλας: Ούτε ενός ανδρός αρχή υπάρχει ούτε τίποτα. Αυτό το οποίο ζητάτε να γίνει μεθαύριο έγινε στον Προϋπολογισμό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA