Μενού
  • Α-
  • Α+

Φίλες και φίλοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα. Με κομμένη την ανάσα το πανελλήνιο παρακολούθησε όλο το Σαββατοκύριακο τη μάχη στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Λέμε και κανένα αστείο για να περνάει η ώρα...

Η στήριξη στην Κεραμέως

Ένα βίντεο με απολύτως αναχρονιστικό και ακατάλληλο για τα σχόλια περιεχόμενο έγινε μία ακόμα αφορμή για να βρεθεί εν μέσω πυρών η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Ο λόγος για το πρόγραμμα που είχε ετοιμάσει η Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής και είχε εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας, πριν προλάβει η κυρία Κεραμέως και το αναστείλει, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ότι η κυρία Κεραμέως έτυχε κανονικής και ευθείας στήριξης από το Μέγαρο Μαξίμου, μιας και είναι μία από τους υπουργούς που έχουν την καλύτερη και πιο προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό. Πιο συγκεκριμένα, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού και μέλος της Επιτροπής για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, Αλέξης Πατέλης, με ανάρτηση του στο Instagram μίλησε με θερμά λόγια για την υπουργό Παιδείας, ενώ και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου, Γρηγόρης Δημητριάδης, με ανάρτηση του στο Twitter εξήρε το μεταρρυθμιστικό έργο του υπουργείου Παιδείας, με φόντο την ομιλία της κυρίας Κεραμέως στην πρόταση δυσπιστίας.

Ερωτήματα

Και μιας και πιάσαμε τα του υπουργείου Παιδείας και είδαμε τον χαοτικό τρόπο, με τον οποίον χρηματοδοτούνται προγράμματα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, υπάρχει ένα εύλογο ερώτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχει απαντήσει. Η Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, ισχύει ότι είχε λάβει 150.000 ευρώ και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Ινστιτούτου; Είδα εχθές ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι το εν λόγω ποσό δόθηκε μέσω ΕΣΠΑ που εγκρίθηκε το 2013, δηλαδή επί κυβέρνηση Σαμαρά. Ναι, αλλά αν στον ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσαν, γιατί πλήρωσαν τα λεφτά το 2017; Και για όλα αυτά υπάρχουν έγγραφα ντοκουμέντα.

Και επί ΠΑΣΟΚ

Μάλιστα, αν ψάξει κανείς στο χάος του υπουργείου Παιδείας λίγο καλύτερα γι' αυτή την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, θα βρει δράσεις από κοινού με το υπουργείο Παιδείας ακόμα και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2011. Εγώ εντόπισα για παράδειγμα ένα φυλλάδιο με τίτλο «Προγεννητική αγωγή για υγιή παιδιά και ειρηνική κοινωνία: Η αγωγή του παιδιού αρχίζει από την σύλληψη». Με άλλα λόγια, εδώ φαίνεται πως υπάρχει ένα χάος στο πώς χρηματοδοτούνται ενέργειες και φορείς, φαινόμενο διαχρονικό. 

Ψίθυροι για τον εκλογικό νόμο

Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, οι εκλογές κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα θα γίνουν, μιας και η κυβέρνηση έχει συμπληρώσει δυόμιση χρόνια θητείας. Ακούω λοιπόν ότι στον άξονα Μεγάρου Μαξίμου – υπουργείου Εσωτερικών υπάρχει συζήτηση εκ νέου για τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η Βουλή και θα ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, ο πήχης της αυτοδυναμίας, εφόσον η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα, διαμορφώνεται περίπου στα 37,5%. Κάποιοι λένε ότι πίσω από αυτήν την διάταξη ήταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση. Συναίνεση όμως δεν υπήρξε και έτσι το κυβερνών κόμμα έμεινε με τον μουντζούρη του υψηλότερου πήχη αυτοδυναμίας. Έμαθα, πάντως, εξ εγκύρου πηγής ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν «ψήνεται» ιδιαίτερα. Επειδή, όμως, ο δρόμος ως τις εκλογές είναι ακόμα μακρύς, ας το δούμε. 

Ευρωπαία Μίνα

Μιας και πιάσαμε τις εκλογές, άκουσα ορισμένους να λένε το όνομα της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνα Γκάγκα για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών. Θα έλεγα να μην το σκέφτονται ιδιαίτερα. Και αυτό γιατί η αγαπητή Μίνα, η οποία μιλά και τέσσερις γλώσσες ειρήσθω εν παρόδω, έχει προφίλ για το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, το οποίο θα ανανεωθεί εκ βάθρων. 

New entry στο ΚΙΝΑΛ

Κινήσεις ενίσχυσης του στελεχιακού δυναμικού της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται πως κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη φορά ενισχύεται ο τομέας Επικοινωνίας του κόμματος, όπου ήδη έχει αναλάβει εκπρόσωπος τύπου ο Δημήτρης Μάντζος, ενώ ρόλο γραμματέα διατηρεί ο Παναγιώτης Βλάχος. Άτυπα, του γραφείου Τύπου προΐσταται ο συνεργάτης του κυρίου Ανδρουλάκη Βασίλης Πανάγου και εδώ θα προστεθεί ένας ακόμα άνθρωπος από τη νέα γενιά του Κινήματος Αλλαγής, με ένσημα και «ψήσιμο» στη δουλειά μας. Τις επόμενες μέρες οι ανακοινώσεις.

Ο Ονάλ στην Αθήνα

Μπορεί η χρονιά να έχει ξεκινήσει δύσκολα στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών, μαθαίνω, όμως, ότι εντός Φεβρουαρίου περιμένουμε στην Αθήνα τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ο οποίος, μαζί με τον ομόλογό του Κώστα Φραγκογιάννη, χειρίζονται τη λεγόμενη «θετική ατζέντα» Αθήνας και Άγκυρας. Ο κ. Ονάλ αναμένεται εδώ στις 21 Φεβρουαρίου και θέλω να δω ποιο θα είναι το εύρος της συζήτησης με τον κ. Φραγκογιάννη, με τον οποίο έχουν πολύ καλή χημεία.