Μενού
  • Α-
  • Α+

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών προετοιμάζονταν τις τελευταίες δέκα ημέρες και πραγματοποιήθηκε τελικά χθες. Ο κ. Νίκος Δένδιας δεν επισκέφτηκε πάντως το Κίεβο, όπως ζητούσε η Ουκρανική πλευρά, κυρίως για να αποφύγει οποιαδήποτε ανάγνωση της Ρωσικής πλευράς που θα έθετε σε κίνδυνο τις δύσκολες ισορροπίες στις ελληνορωσικές σχέσεις, ενώ είχε τελικά τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, ενημερώνοντάς τον για την επίσκεψή του στη Μαριούπολη, προκειμένου να σταθεί στο πλευρό της ελληνικής ομογένειας και για την πρόθεση της Ελλάδας να ενισχύσει το Γενικό Προξενείο της στην πόλη. Μάλιστα ο κ. Κουλέμπα ευχαρίστησε την Ελλάδα για την απόφασή της να μην αποσύρει το προσωπικό της Πρεσβείας της στο Κίεβο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Διαβάστε ακόμη: Νίκος Δένδιας στην Ουκρανία: Επίσκεψη μήνυμα και συνάντηση με Ελληνες ομογενείς

Η Ελλάδα έχει κατ’επανάληψη εκφραστεί υπέρ του σεβασμού της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, αν και στην τελευταία του επίσκεψη στο Κίεβο τον περασμένο Ιούνιο, ο υπουργός Εξωτερικών είχε αφήσει σαφείς αιχμές για τη θετική στάση της Ουκρανίας έναντι στην Τουρκία, εκφράζοντας την ελπίδα το Κίεβο να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. «Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Μαριούπολη, ελάχιστα χιλιόμετρα από τη γραμμή επαφής, που ως γνωστόν είναι το κύριο σημείο έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για να ενισχύσω με την παρουσία μου, κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Ελληνική Κοινότητα που βρίσκεται εδώ. Μια κοινότητα άνω των 100.000 ανθρώπων», είπε ο κ. Δένδιας αμέσως μετά το τέλος της επίσκεψής του, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στους ομογενείς. 

Η Αθήνα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κρίση στην Ουκρανία ευχόμενη να αποφευχθούν τα χειρότερα, αφού σε μια περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής, η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ θα πρέπει να διαθέσει τη βάση της Σούδα για τη διευκόλυνση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, αλλά και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για πιθανή ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ουκρανία. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η Αθήνα έχει παγώσει συγκεκριμένες στρατιωτικές συνεργασίες με την Ουκρανία εν αναμονή οδηγιών. 

Σήμερα ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων στο υπουργείο Εξωτερικών, κατά την πάγια τακτική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας θα δει κατά σειρά τους κκ. Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ), Λοβέρδο (ΚΙΝΑΛ), Μυλωνάκη (Ελληνική Λύση), Σακοράφα και Λιάπη (Μέρα 25), Μαρίνο (ΚΚΕ) και Μπουγά (Νέα Δημοκρατία). Η τελευταία σχετική ενημέρωση έγινε τον περασμένο Ιούνιο με τον κ. Δένδια να ενημερώνει τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA