Μενού
  • Α-
  • Α+

Τίτλους τέλους στην περίοδο χάριτος του ΚΙΝΑΛ έγραψε επισήμως πλέον η κυβέρνηση, βάζοντας εμφατικά στο «κάδρο» την πολιτική τακτική της Χαριλάου Τρικούπη και εξαπολύοντας πυρά περί «κομματικού μικροϋπολογισμού» που υπερισχύει της θεσμικής υπευθυνότητας. Η αρχή έγινε με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και η σύγκρουση κορυφώθηκε με αφορμή το επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Παύλο Πολάκη, στο οποίο η αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής στηλιτεύθηκε ως σκόπιμη λογική των ίσων αποστάσεων δια της επιλογής του ρόλου του «επιτήδειου ουδέτερου».

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην τοξικότητα με φόντο τις εκλογές, απαντάμε με πρόγραμμα και έργα

Γνωρίζοντας ότι άτυπα έχει σημάνει η έναρξη της προεκλογικής περιόδου, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει σαφής διάθεση συμπίεσης του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε μείζονα ζητήματα και κρίσεις. Σχολιάζεται, δε, πως δεν θα επιτρέψουν στον Νίκο Ανδρουλάκη  «να κάθεται στον εξώστη και να “δοξάζεται” συνεχώς κρυπτόμενος».

Η εκτίμηση κυβερνητικών πηγών είναι πως δια της δήθεν ουδετερότητας ο νέος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει να αποκομίσει οφέλη εξ αντακλάσεως. Μένοντας, δηλαδή, εκτός της αντιπαράθεσης Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα, να οικοδομήσει επικοινωνιακά το προφίλ του μετριοπαθή και υπεύθυνου και έτσι αφενός να  μη διακινδυνεύσει τα υψηλά δημοσκοπικά ποσοστά που καταγράφει το κόμμα του, αφετέρου να «τσιμπήσει» από τις δεξαμενές ψηφοφόρων αμφότερων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.  

Το τέμπο είχε δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός την περασμένη Κυριακή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, όταν παραλλήλισε τη στάση του ΚΙΝΑΛ με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στη Χαριλάου Τρικούπη γενικολογίες και εύκολα συνθήματα αντί για ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις, σχολιάζοντας δηκτικά πως: «Δεν θα μπορείτε να μείνετε για πολύ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας».

Σε ανάλογο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε χαρακτηρίσει «εξαιρετικά επιδερμική» την προσέγγιση του Νίκου Ανδρούλακη στα μεγάλα ζητήματα, ενώ μόλις χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης απέδωσε στον επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη «αφωνία» στην υπόθεση Novartis, που προδίδει και στελέχη του δικού του κόμματος που συκοφαντήθηκαν αδίκως.

Οι αναφορές αυτές, όπως και το πρόσφατο «καρφί» του κ. Μητσοτάκη περί διαγκωνισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ για την «κεντροαριστερή πολυκατοικία», συν τα σφοδρά άλλων κορυφαίων στελεχών της ΝΔ, δεν είναι τυχαία. Στρατηγικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο δρόμο προς τις κάλπες είναι το πολιτικό κέντρο, που θα κρίνει και την αυτοδυναμία. Η κυβέρνηση λοιπόν δράττει των ευκαιριών που της δίνει το ΚΙΝΑΛ και καταλογίζοντάς του τακτική «Πόντιου Πιλάτου» ή ταύτισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, το  συμπιέζει στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, βάζοντας φρένο  στη διαρροή κεντρώων ψηφοφόρων της.  

«Η δική μας παράταξη, όπως έχω πει πολλές φορές, είναι ανοιχτή σε κάθε γόνιμη ιδέα από κάθε ρεύμα. Είναι μία παράταξη που έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί να υποδεχθεί κάθε προοδευτικό πολίτη», είναι μια ενδεικτική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Κυριακή, με την οποία επιδίωκε να εμφανίσει τη Νέα Δημοκρατία ως τον γνήσιο εκφραστή των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Την ίδια ώρα, με αρχή τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός συστηματοποιεί ξανά τις περιοδείες του και βγαίνει έξω δίνοντας έμφαση στο έργο που έχει παράξει η κυβέρνηση σε όλα τα κρίσιμα επίπεδα και έχει θετικό αντίκτυπο στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την αξιοπιστία της χώρας. Με αυτό τον τρόπο δίνει και τον τόνο στους τοπικούς βουλευτές του και τα στελέχη των περιοχών που επισκέπτεται, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ζύμωσης με την κοινωνία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA