ΠΟΛΙΤΙΚΗ
04/02/2022 16:01

Βουλή: «Οχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ στη σύμβαση ανάπλασης για το Μάτι μετά τη φωτιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ αιτιολογεί την άρνησή της να ψηφίσει το μνημόνιο ανάπλασης στο Μάτι, στο γεγονός ότι το τελικό σχέδιο προβλέπει κατασκευή κοινωνικών κατοικιών αντί νοσοκομείου που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, καταγγέλλοντας παράλληλα παραβίαση των κανόνων δόμησης

Βουλή: «Οχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ στη σύμβαση ανάπλασης για το Μάτι μετά τη φωτιά
(πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Ποικίλα αρνητικά σχόλια έχει προκαλέσει στη Βουλή η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει το σχέδιο ανάπλασης στο Μάτι και συνολικά των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής, απαιτώντας μάλιστα την απόσυρση του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, η οποία δώρισε 10 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των πληγέντων. Κι όλα αυτά δύο ημέρες μόλις μετά την καταψήφιση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Θεσσαλονίκη με το επιχείρημα ότι θα είναι ΝΠΙΔ και υποκρύπτει πρόθεση ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Διαβάστε ακόμη: Γιάννης Οικονόμου: Η εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιαζόταν σαν Χουντίνι παρήλθε ανεπιστρεπτί

Η αξιωματική αντιπολίτευση αιτιολογεί την άρνησή της να ψηφίσει το μνημόνιο ανάπλασης στο Μάτι, στο γεγονός ότι το τελικό σχέδιο προβλέπει κατασκευή κοινωνικών κατοικιών αντί νοσοκομείου που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, καταγγέλλοντας παράλληλα παραβίαση των κανόνων δόμησης. Καλούν, δε, την κυβέρνηση να ζητήσει εκείνη συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς επειδή όπως υποστηρίζουν διέπραξε «τυμβωρυχία».

Νίκος Ταγαράς: Ξεπερνά τα όρια ο μηδενιστικός λόγος και η καταστροφολογία

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, από την πλευρά του διαβεβαίωσε πως η κατασκευή κοινωνικών κατοικιών εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των πυρόπληκτων, τονίζοντας ότι η αλλαγή έγινε κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με την Κυπριακή Δημοκρατία και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσχηματικές αιτιάσεις. «Τέτοιες ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικός λόγος, καταστροφολογία ξεπερνά τα όρια. Μπορείτε να έχετε τις απόψεις σας τις οποίες ακούμε με σεβασμό. Λυπάμαι όταν εξαντλείται όλες τις ακρότητες. Σας απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα. Δεν θέλετε να ακούσετε την αλήθεια», ανέφερε ο ίδιος.

Σωκράτης Φάμελλος: Σκάνδαλο η αλλαγή της σύμβασης

Νωρίτερα ο Σωκράτης Φάμελλος κατήγγειλε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ «σκάνδαλο», κατηγορώντας την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο ότι αρνήθηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα που έθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για μείζονα ζητήματα ως προς το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά αυτής της σύμβασης. «Επειδή δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την κυβέρνηση οφείλουμε να παρέμβουμε για να προστατεύσουμε τη διαδικασία», είπε και πρόσθεσε: «Ζητάτε από τη Βουλή να εγκρίνει μία κύρωση που αλλάζει το σκοπό της συμφωνίας με την Κύπρο για το νοσοκομείο, να γίνει κοινωνική κατοικία, χωρίς όμως να γνωρίζει για ποιες εκτάσεις και με ποιους πολεοδομικούς/χωροταξικούς όρους θα γίνει. Μας ζητάτε δηλαδή να εγκρίνουμε κάτι το οποίο είναι απολύτως υποθετικό και επιπλέον είναι προκλητικά φωτογραφικό για την έκταση δασικής αναψυχής».

Πιο αναλυτικά, τα 4 ερωτήματα που όπως είπε δεν έχουν λάβει απαντήσεις είναι τα εξής:

  • Γιατί ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για το νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική παρά τις δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας, τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις του σημερινού και του προηγούμενου Πρωθυπουργού, τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις επίσημες ανακοινώσεις της ελληνικής Βουλής;
  • Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η κοινωνική κατοικία και μάλιστα με αυτήν τη μορφή της «συγκεντρωμένης» δόμησης χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι δικαιούχοι και αν θα αφορά σε μη εγκατεστημένους πυρόπληκτους;
  • Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η δασική αποκατάσταση σε μία έκταση η οποία βαρύνεται ήδη με δύο προκλητικές τροπολογίες που δίνουν τη δυνατότητα παραβίασης της δασικής νομοθεσίας για τη λειτουργία νυχτερινού κέντρου διασκέδασης; Είναι δυνατόν η χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κατευθύνεται για τέτοιες χρήσεις προς όφελος κάποιου επιχειρηματία;
  • Για ποιο λόγο προωθείται σήμερα η κύρωση ενώ υπάρχει πολεοδομικό κενό, χωρίς Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και μελλούμενη φωτογραφική πολεοδομική ρύθμιση (τοπικό ρυμοτομικό) για την κοινωνική κατοικία, δηλαδή αποσπασματική, εκτός της αποκατάστασης της περιοχής;».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Θεανώ Φωτίου έκανε λόγο για «προεκλογικό κόλπο της ΝΔ» όσον αφορά στις κοινωνικές κατοικίες, το οποίο όπως ισχυρίστηκε δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. «Η πρόταση για κοινωνική κατοικία δεν είναι «κοινωνική ευαισθησία» για τους πυρόπληκτους, είναι προπέτασμα καπνού της κυβέρνησης για να κρύψει τις ολιγωρίες, τις χοντρές μπίζνες και τις πολιτικές σκοπιμότητες», υποστήριξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΒΟΥΛΗ ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΤΙ ΝΙΚΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ