Μενού
  • Α-
  • Α+

Η έξοδος του Σπήλιου Λιβανού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το κυβερνητικό σχήμα δεν ήταν απλώς μια παραίτηση που υπεβλήθη κατόπιν απαίτησης εξηγήσεων του πρωθυπουργού. Στην πραγματικότητα τα τζάμια του Μεγάρου Μαξίμου έτριξαν όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε το βίντεο με τον εξοργιστικό διάλογο του κ. Λιβανού με τον Δήμαρχο Σπάρτης, Πέτρο Δούκα. Και η απόφασή του ελήφθη μέσα σε δευτερόλεπτα.  

Διαβάστε ακόμη: Ομολογία Δούκα: Ξύνοντας παλιές αμαρτίες

Η αποπομπή του υπουργού, παρότι διατηρούν μια πολύ στενή φιλία που μετράει από τα σχολικά χρόνια, ήταν για τον ίδιο μονόδρομος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνθηκε πως όσα είδε και άκουσε δεν παρέκκλιναν απλώς από τον αξιακό του κώδικα, αλλά έμοιαζαν να επιδοκιμάζουν όσα ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνηση της ΝΔ αποδοκιμάζουν μετά βδελυγμίας. Πελατειακή αντίληψη και υστεροβουλία στα μέτρα στήριξης των πληγέντων (με αναφορές σε σακούλες με ευρώ μετά τις φονικές φωτιές στην Ηλεία) και πολιτική αναισθησία απέναντι στον ανθρώπινο πόνο, με γέλωτες και αποθεωτικά σχόλια περί «εποποιίας» στη σκιά 84 νεκρών, εκ των οποίων οι 49 είχαν βρει τραγικό θάνατο στην Ηλεία.

Για τον πρωθυπουργό και οι τρεις αυτές πρακτικές και αντιλήψεις συνιστούν βαριά ατοπήματα, είναι μη ανεκτά και ασυγχώρητα, θέτοντας οποιονδήποτε αυτομάτως εκτός κυβερνητικού σχήματος. Ο ίδιος - επισημαίνει το περιβάλλον του - τράβηξε μία ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή, υπενθυμίζοντας πως σαν άνθρωπος και σαν πολιτικός επιζητά έντιμες σχέσεις κράτους - πολίτη, σέβεται απεριόριστα τον ανθρώπινο πόνο και σχεδιάζει πρωτοβουλίες στήριξης των εκάστοτε πληγέντων με γνώμονα την πραγματική ανακούφιση των πολιτών κι όχι με ψηφοθηρικά κριτήρια. Γι’ αυτό η αντίδρασή του ήταν ακαριαία και στο τηλεφώνημα προς τον Σπήλιο Λιβανό ακούστηκαν - κατά πληροφορίες - κεραυνοί και αστραπές που τράνταξαν και το Στρασβούργο όπου βρισκόταν ο μέχρι εκείνη τη στιγμή υπουργός. Το μήνυμα ήταν σαφές: δεν δέχομαι καμία δικαιολογία. Γιατί μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να γνωρίζει τον αληθινό χαρακτήρα και τις αρχές του φίλου και στελέχους του, αλλά όσα ακούγονταν στο επίμαχο βίντεο δεν του άφηναν περιθώρια για άλλες κινήσεις. 

Ηχηρό μήνυμα προς όλο το υπουργικό συμβούλιο

Η απομάκρυνση του Σπήλιου Λιβανού πάντως ήταν και ένα ηχηρό μήνυμα προς το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου. Ένα καμπανάκι προς τα κυβερνητικά στελέχη για «μεγάλη προσοχή σε παραφωνίες, άστοχες δηλώσεις, δημόσιες εμφανίσεις και συμπεριφορά». Κοινώς για αποφυγή ανάλογων πολιτικών σφαλμάτων. Ήταν μια κίνηση που έδειξε εμφατικά πως σε ζητήματα αξιακού κώδικα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, αφού δεν δίστασε να δείξει την πόρτα της εξόδου στον κ. Λιβανό που αποτελεί προσωπικό του φίλο από τα παιδικά τους χρόνια (ήταν μαζί στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο).   

Ο εργατικός κι έμπιστος Γεωργαντάς

Η, δε, ανακοίνωση σε αστραπιαίους χρόνους του Γιώργου Γεωργαντά ως νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, επίσης δεν ήταν τυχαία. Αφενός ο πρωθυπουργός δεν ήθελε οποιαδήποτε καθυστέρηση να αφήσει περιθώρια σεναρίων περί ανασχηματισμού, αφετέρου με τους αγρότες ήδη σε κινητοποιήσεις  γνωρίζει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. 

Όσο για την επιλογή του προσώπου; Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ως κριτήριο  την καταγωγή του κ. Γεωργαντά από τον αγροτικό νομό του Κιλκίς, που σημαίνει πως έχει ήδη σύνδεση  με τους αγρότες και γνωρίζει τα προβλήματά τους. Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες του Reader μόλις την Κυριακή ο ίδιος, αγνοώντας τις εξελίξεις,  συνομιλούσε με αγρότες στην Αξιούπολη. Παράλληλα ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει κριθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως σοβαρός, εργατικός, φιλότιμος, άνθρωπος εμπιστοσύνης, αποφασιστικός και οπαδός του συνθήματος «λίγα λόγια, πολλή δουλειά». Μια ήρεμη δύναμη θα μπορούσε να πει κανείς. «Σε εμπιστεύομαι. Ξέρω ότι δεν θα με απογοητεύσεις. Προχώρα δυνατά», του είπε, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό τηλεφώνημα ανάθεσης των νέων του καθηκόντων σε μια δύσκολη περίοδο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA