Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αντίδραση μάλιστα του Νίκου Δένδια - που θυμήθηκε μάλιστα την περίφημη φράση του Μένιου Κουτσόγιωργα «δεν δικαιούσθε να ομιλείτε» - ήρθε να υπενθυμίσει τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας στην εργαλειοποίηση ανθρώπινων ψυχών στο προσφυγικό, γεγονός που αποτυπώθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο. Πριν όμως από τον Νίκο Δένδια, είχε ευτυχώς προλάβει να απαντήσει στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέεκα Χάβιστο, που υπερασπίστηκε τόσο την Ευρώπη όσο και την Ελλάδα, όσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιχείρησε να εξαπολύσει επίθεση λάσπης κατά της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας την προπαγάνδα της Άγκυρας για νεκρούς μετανάστες. Σε μια κόντρα που θύμισε το θερμό επεισόδιο Δένδια - Τσαβούσογλου τον περασμένο Απρίλιο, ο Πέεκα Χάβιστο δεν άφησε αναπάντητες τις κατηγορίες του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

«Θα ήθελα να αναφέρω προς υπεράσπιση της Ελλάδας ότι βλέποντας τον αριθμό των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα, την Ιταλία και άλλους, έχουν σηκώσει το δικό τους βάρος. Αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε ως Ευρωπαίοι, ως σύνολο είναι να μοιραστούμε το βάρος της μετανάστευσης που φτάνει κυρίως στις παράκτιες χώρες της Μεσογείου. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να σηκώσουμε αυτό το βάρος όλοι μαζί και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας. Μάλιστα έβαλε στο ίδιο τσουβάλι Τουρκία και Λευκορωσία που εργαλειοποίησε εξίσου τους μετανάστες στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λετονία.

Το μπρα ντε φερ των δύο υπουργών έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων στο πλαίσιο της επίσκεψης του Φινλανδού Πέκα Χάβιστο στην Άγκυρα, ενώ λίγο αργότερα, από τη Ρώμη, ο Νίκος Δένδιας δήλωνε πως «το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι διδάγματα και διδαχές από την Τουρκία για ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για χειρισμό του μεταναστευτικού. Η Τουρκία, επαναλαμβάνω, η Τουρκία είναι αυτή η οποία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό και χρησιμοποίησε τους μετανάστες σαν όπλο εκβιασμού της ΕΕ και της Ελλάδας. Δε δικαιούται, λοιπόν, δια να ομιλεί, για να θυμίσουμε μία παλιά φράση».

Ανησυχία της Αθήνας για την κατάσταση στη Λιβύη 

Χθες ο Νίκος Δένδιας από τη Ρώμη συναντήθηκε με την Στέφανι Γουίλιαμς, Ειδική Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, ενώ επισκέφτηκε και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του World Food Programme  όπου και ανακοίνωσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει μέρος της ανακατασκευής του λιμανιού της Βεγγάζης. Η Αθήνα ανησυχεί για τις εξελίξεις στη Λιβύη, καθότι οι προβολείς έχουν πέσει εδώ και μερικούς μήνες στην Ουκρανία με αποτέλεσμα οι μεγάλες δυνάμεις να απέχουν από τις εξελίξεις στη χώρα. Την Πεμπτη μάλιστα αναμένεται να οριστεί νέα κυβέρνηση στην Τρίπολη και την Αθήνα προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό η επιρροή που εξακολουθεί να έχει η Τουρκία στα τεκταινόμενα της Λιβύης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA