Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην Ελλάδα έχουν επιστρέψει οι Ελληνες εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Ουκρανία, όπως αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Εκπαιδευτικοί μας που υπηρετούν στην Ουκρανία βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, κατόπιν επικοινωνίας μας μαζί τους το Σαββατοκύριακο και συντονισμένων ενεργειών μας. Στεκόμαστε δίπλα στο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας, μεριμνούμε για την ασφάλειά τους», αναφέρει η υπουργός Παιδείας στην ανάρτησή της στο Twitter.

https://twitter.com/nkerameus/status/1493182154234384392?ref_src=twsrc^tfw

ΥΠΕΞ προς Ελληνες: «Εγκαταλείψτε την Ουκρανία» - Νεκροί 2 ομογενείς από πυρά στρατιωτών

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο είναι καταιγιστικές, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση προς τους Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να αναχωρήσουν άμεσα από τη χώρα, αποθαρρύνοντας ταυτόχρονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, συνεκλήθη σήμερα το πρωί σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη των εν λόγω υπουργείων.

«Το υπουργείο Εξωτερικών αποθαρρύνει έντονα όλα τα ταξίδια στο σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας, και παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να αναχωρήσουν από τη χώρα άμεσα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Συνιστάται επίσης στους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν αναχωρήσει ήδη, να δηλώσουν άμεσα τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην Ελληνική Πρεσβεία στο Κίεβο». Ακόμη, επισημαίνεται εν προκειμένω ότι το προσωπικό της Πρεσβείας Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο. Παράλληλα, αναφέρει ότι θα ενισχυθεί το προσωπικό του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της πρεσβείας στο Κίεβο είναι τα ακόλουθα:

Διεύθυνση: 30-i Andriivskiy uzviz Str., Kyiv 01901, UKRAINE

Τηλέφωνα: 00380 44 3630780, 00380 44 3630781, 00380 44 3630782

Τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 00380 73 04 29 453

Διεύθυνση e-mail: gremb.kie@mfa.gr

Ιστότοπος: http://www.mfa.gr/kiev»

Οι εξελίξεις όμως για τα «του οίκου μας» δεν σταμάτησαν εκεί καθώς λίγα λεπτά αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ανακοίνωση, με την οποία έκανε γνωστό πως δύο Ελληνες έπεσαν νεκροί από πυρά Ουκρανών στρατιωτών για ασήμαντη αιτία. Συγκεκριμένα, τη βαθύτατη θλίψη του για τον αιφνίδιο θάνατο δύο ομογενών και τον βαρύ τραυματισμό άλλων δύο στο χωριό Γράνιτνα, το οποίο βρίσκεται πλησίον της γραμμής επαφής στην Ανατολική Ουκρανία, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. «Εκφράζουμε επίσης τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση των τραυματισμένων», προσθέτει.

«Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπεύθυνοι της διπλής ανθρωποκτονίας είναι τρεις στρατιώτες του ουκρανικού στρατού, οι οποίοι συνεπλάκησαν με τους ανωτέρω ομογενείς για ασήμαντη αιτία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ζητήσει να μιλήσει τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, προκειμένου να τονιστεί, εκ νέου, η ανάγκη προστασίας της ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία.