Μενού
  • Α-
  • Α+

 Με ευρεία πλειοψηφία από τους βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για συμβάσεις πρόσκτησης 6 επιπλέον μαχητικών  Rafale, 3+1 φρεγατών Belharra και των 44 τορπιλών για υποβρύχια κλάσης Παπανικολής του Πολεμικού Ναυτικού. 

Διαβάστε ακόμηΔημοσκόπηση Marc: 10,5 μονάδες μπροστά η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ - Ανεβαίνει το ΚΙΝΑΛ

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, καυτηρίασε την αναθεωρητική και προκλητική στάση της Άγκυρας, που αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου συνδέοντάς τη με την αποστρατιωτικοποίησή τους και  εξέπεμψε ηχηρό μήνυμα επαναλαμβάνοντας: «Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται. Είναι τέσσερις λέξεις με πολύ ξεκάθαρα νόημα». 

Αναφερόμενος, δε, στα υπερσύγχρονα Rafale, υπογράμμισε πως στην αμυντική ομπρέλα της χώρας μας πάνω από τα νησιά θα προστεθούν τα Rafale, που «θα σκεπάσουν με τα όπλα τους και τα φτερά τους όλο το Αιγαίο».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στο «παρών» επί της αρχής, καταψήφισε τη σύμβαση για τα Rafale και υπερψήφισε φρεγάτες και τορπίλες. Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, με το ΚΚΕ να υπερψηφίζει μόνο τις τορπίλες ενώ το ΜέΡΑ25 στις τορπίλες δήλωσε «παρών». Σχολιάζοντας, δε, την αναφορά του Γιώργου Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ πως «η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός», ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι: «Εδώ και δυο χρόνια για μένα η άμυνα είναι αυτοσκοπός. Είναι η εντολή που μου έδωσε ο πρωθυπουργός. "Φέρε σχέδιο", μου είπε. "Κανόνισε να είναι κοστολογημένο και στη βάση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων". Το ενέκρινε, μου ανέθεσε να το υλοποιήσω και το υλοποιώ. Είναι συλλογική προσπάθεια. Εγώ μιλάω με τα στελέχη χωρίς να φοράω παραλλαγές και στολές εκστρατείας και τους λέω ότι εγώ είμαι εδώ για να σας βοηθάω στο έργο σας. Είναι δυσβάστακτο το οικονομικό κόστος αλλά το εθνικό όφελος είναι ανυπολόγιστο».