Μενού
  • Α-
  • Α+

Πληρωμένη απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια έλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ύστερα από το νέο παραλήρημά του για τα ελληνικά νησιά. Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την προπαγανδιστική του ρητορική κάνοντας λόγο για αποστρατικοποίηση των νησιών, για αμφιλεγόμενο καθεστώς τους κι εξαπέλυσε νέες απειλές, λέγοντας πως δεν θα μείνει αναπάντητη η «πρόκληση» των Ελλήνων.

Ο υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο του ταξιδιού του στη Νορβηγία και της συνάντησης με την ομόλογό του, εξήγησε πως η Τουρκία επέλεξε να τηρήσει μια στάση που είναι εκτός κάθε νομικής βάσης και αμφισβητεί ακόμα και την παρουσία της στο ΝΑΤΟ και στον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Λυπάμαι που η Τουρκία επέλεξε αυτή τη στάση. Επιλέγει, αυτή τη στιγμή που το ΝΑΤΟ πρέπει να αναδείξει την ενότητά του απέναντι στην προάσπιση της ειδικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας, και αμφισβητεί την ίδια της την παρουσία και τη δέσμευση της με το ΝΑΤΟ και τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ΟΗΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1493934985635680260?ref_src=twsrc^tfw

Νωρίτερα σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Φινλανδό ομόλογό του ο Νίκος Δένδιας τόνισε σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα: «...καθώς ομιλούμε για προκλήσεις κατά του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, είχα την ευκαιρία, και σας ευχαριστώ για αυτό, να σας ενημερώσω για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής.

Οφείλω να πω ότι αυτή τη στιγμή, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας, σε μια περίοδο που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να επιδεικνύεται με κάθε μορφή, είναι μάλλον περίεργο ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και Σύμμαχος, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά από προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον ενός άλλου κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας.

Οι πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου είναι εντελώς απαράδεκτες. Δεν είναι απλώς απαράδεκτες για εμάς. Έχουν απορριφθεί από την ΕΕ, από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων.

Χαιρετίζουμε τις κατηγορηματικές δηλώσεις των εταίρων και των Συμμάχων μας ως προς το ζήτημα αυτό.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι επιδιώκουμε πάντα έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, έναν διάλογο όμως που θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Αγαπητέ Pekka, θα ήθελα με αυτήν την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω θερμά για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών κατά την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Άγκυρα».

Το εν πτήσει παραλήρημα του Ερντογάν

Αφορμή για την «πληρωμένη» απάντηση Δένδια, αποτέλεσε η νέα εξοργιστική τοποθέτηση του Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά. Σε σημερινή του δήλωση σε δημοσιογράφους εν πτήσει κατά την επιστροφή του από τα Αραβικά Εμιράτα ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Άλλωστε φέραμε αυτό το θέμα στον ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην επικαιρότητα και το επόμενο διάστημα.

Ως προς αυτό, ο υπουργός μας τους προειδοποίησε. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτό το έργο, φυσικά, θα κάνουμε αυτήν την προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να φέρουμε στην επικαιρότητα να θίξουμε αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό ο υπουργός μου (σ.σ.: Μεβλούτ Τσαβούσογλου) τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλά έκανε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA