Μενού
  • Α-
  • Α+

Το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ δεν θα μπει «στους ρόλους που θέλουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα είναι μπροστά μας και μπορεί να τα λύσει μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανδρουλάκης σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION 24. Ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε και στη κριτική περί ίσων αποστάσεων που δέχεται το κόμμα του λέγοντας ότι πολιτεύεται με σταθερές αξίες και θέσεις. «Μας κατηγορούν περί ίσων αποστάσεων. Εμείς πολιτευόμαστε αξιακά, με θέσεις. Δεν θέλουν αποστάσεις από εμάς, μας θέλουν δεκανίκι τους, και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης. Τελείωσε αυτό. Η παράταξη επέστρεψε δυναμικά, βλέπουμε αυτήν την πολεμική εναντίον μας, η οποία θα κριθεί στις εκλογές. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι η παράταξή μας θα πάρει κάλο ποσοστό γιατί κουράστηκε ο κόσμος από τον τοξικό δικομματισμό ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Ανέφερε ότι βασική προτεραιότητά του είναι να επιστρέψει η πολιτική ως λύση, ως ουσιαστική λύση για τις ζωές των πολιτών, με σχέδιο για το μέλλον, όχι ως πρόβλημα. 

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις , ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι η Ελλάδα «έχει συμφέρον να πρωταγωνιστήσει στο πεδίο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Ευρώπης. Χρειάζονται ισχυρές πρωτοβουλίες εντός της Ε.Ε. και όχι μίζερες προσεγγίσεις» κι επανέλαβε τις αιχμές για το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.  «Πουλώντας κάποια ευρωπαϊκά κράτη όπλα στην Τουρκία, στην ουσία ενδυναμώνουν τις διεκδικήσεις της. Πρέπει όλοι να πιέσουμε, χτίζοντας συμμαχίες με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για μια καθαρή απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενάντια σε μια χώρα-ταραξία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

 Έντονη ήταν ακόμη η κριτική που άσκησε ο κ. Ανδρουλάκης στη κυβέρνηση για τα μέτρα που παίρνει σχετικά με τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει επιδοτήσει κυρίως τους παρόχους ενέργειας, όχι τα νοικοκυριά και πρότεινε πως χρειάζεται ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής».Απάντησε και στις επικρίσεις ότι δεν έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις. Όπως είπε οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνουν ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και μείωση ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, που θα βοηθήσει τους πιο ευάλωτους. Εξήγησε γιατί η κυβέρνηση έχει το δημοσιονομικό περιθώριο για να μειώσει σε κάποια βασικά αγαθά το ΦΠΑ για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο πλήττει αυτή η ενεργειακή κρίση τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Το δίλημμα μετά τις εκλογές «θα είναι μεταξύ νικητών και ηττημένων»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το κόμμα του θα πάει καλά στις επόμενες εκλογές απέρριψε τα διλήμματα με ποιους θα συνεργαστεί «Αυτό είναι ένα εύκολο δίλημμα. Δεν είναι μόνο η ακυβερνησία και η σταθερότητα. Βεβαίως, εμείς θέλουμε σταθερότητα, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Θέλουμε σταθερότητα, με Σοσιαλδημοκρατία, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με ένα τέλος στο πελατειακό κράτος. Με ένα τέλος σε αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης επιτελικό κράτος, που είναι αυτός και η παρέα του. Λοιπόν, αυτά όλα, δυστυχώς έχουν αποτύχει. Πρέπει να γίνει κάτι καινούριο».

Τόνισε ότι «η Δημοκρατική Παράταξη θα είναι ο νικητής, διότι θα έχει αυξήσει τα ποσοστά της, σε ένα μεγάλο βαθμό όπως φαίνεται και ευελπιστώ και θα αγωνιστώ για αυτό το πράγμα και η Νέα Δημοκρατία με το ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν καταποντιστεί, όπως φαίνεται. 'Άρα το δίλημμα δεν είναι, με τους ηττημένους ή με το ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά μεταξύ των ηττημένων και των νικητών και εμείς θα είμαστε με την πλευρά των νικητών».

Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι «όσο πιο ισχυρή είναι η Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ, όσο πιο ισχυρή είναι στις πρώτες εκλογές η ελληνική Σοσιαλδημοκρατία, να είστε σίγουρος, τόσο πιο ασφαλής θα είναι ο Ελληνικός λαός, ώστε να φύγουμε από την εποχή και της ανεπάρκειας και της αναξιοπιστίας» .

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ προχώρησε ένα κόμη βήμα καθώς υποστήριξε ότι τον χαροποιεί η εικόνα των δημοσκοπήσεων όπου δείχνουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. «Η αυτοδυναμία κουνάει το μαντήλι στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας που είχε βολευτεί στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απειλείται και αυτός, οπότε καταλαβαίνω την αγωνία τους. . Εμείς θα έχουμε θέσεις καθαρές σε όλα τα θέματα. Η Σοσιαλδημοκρατία είναι μια ιδεολογία που επιστρέφει σε όλη την Ευρώπη και επιστρέφει διότι τα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα των ευρωπαϊκών λαών είναι μπροστά και θέλουν καθαρές απαντήσεις», .

Επέκρινε τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πώς «ο κ. Μητσοτάκης ζητά αυτοδυναμία με την απλή αναλογική και λέει από τώρα στον ελληνικό λαό, ότι εγώ τις πρώτες εκλογές, επί της ουσίας, τις κάνω έτσι για το θεαθήναι, θα κάνω και δεύτερες. Και είναι αυτό θεσμική συμπεριφορά; Και ο κύριος Τσίπρας λέει για προοδευτικό μέτωπο. Προσέξτε. Προοδευτικό μέτωπο με ποιους; Με τον Πολάκη; Ακούστε. Εμείς, σας ξαναλέω, έχουμε αξιακές διαφορές. Θα δεχόμουν εγώ στο κόμμα μου, να είχα στελέχη, που μιλάνε με τα εργαλεία του Όρμπαν και του Κατσίνσκι στην Πολωνία, που έβγαλε χθες απόφαση το Ευρωπαϊκό δικαστήριο». Δήλωσε μάλιστα ευθέως ότι εννοεί τον Παύλο Πολάκη .

Τέλος υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο κοινωνικό ζήτημα της χώρας είναι το δημογραφικό και πρότεινε να χρηματοδοτηθούν χιλιάδες νέες κοινωνικές κατοικίες για νέα ζευγάρια. Να μειώσουμε ανισότητες και να πολλαπλασιάσουμε τις ευκαιρίες», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.