Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 22 Φεβρουαρίου θα λάβει χώρα στην Αθήνα ο 64ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Παρότι υπήρξε μια φημολογία περί πιθανής αναβολής τους λόγω της κλιμάκωσης της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας και της ευθείας αμφισβήτησης της κυριαρχίας των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου η Ελλάδα προτίθεται να καθίσει ξανά στο τραπέζι με τους γείτονες για μια ειρηνική εξεύρεση λύσεις βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επανέλαβε ότι η Αθήνα πιστεύει πάντα στη σημασία της επικοινωνίας και των επαφών με την άλλη πλευρά, «αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν παρατηρούμε την εντεινόμενη προκλητικότητα και τον παραλογισμό της Αγκυρας». Γι' αυτό και ανέφερε ότι αξιολογούνται όλα, αφήνοντας «παράθυρο» ακόμη και για αναβολή των διερευνητικών επαφών. Στο πλαίσιο προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία στα θέματα της θετικής ατζέντας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ο ΥΦΥΠΕΞ θα έχει συνάντηση εργασίας με τον ΥΦΥΠΕΞ Τουρκίας Sedat Önal, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ, ενώ μία μέρα πριν τις διερευνητικές θα προηγηθεί η θετική ατζέντα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

Δένδιας: Η Τουρκία απομακρύνεται από το σύνολο αρχών και αξιών της Ευρώπης

«Η επίλυση όλων των προβλημάτων στον ευρύτερη περιοχή μας είναι εφικτή είναι δυνατή αλλά για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να ασπαζόμαστε όλοι τις αξίες τους κανόνες κανένα ζήτημα καμία διαφορά δεν είναι εκτός δυνατοτήτων επίλυσης αρκεί όλες οι πλευρές που μάχονται για αυτήν την επίλυση να έχουν κοινό σημείο εκκίνησης κοινό Πλαίσιο κανόνων πλαίσιο αναφοράς. Μια χώρα της περιοχής αρνείται πεισματικά να ενστερνιστεί αυτές τις αξίες. Η Τουρκία προωθεί μία εντελώς διαφορετική αποκλίνουσα ατζέντα μία νέα οθωμανική ατζέντα προσπαθεί να μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή σε μία ζώνη επιρροής της. Δυστυχώς με αυτές τις ενέργειες η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη. Οχι γεωγραφικά αλλά από την Ευρώπη ως σύνολο αρχών και αξιών και την ενταξιακή της διαδικασία την οποία η Ελλάδα με γενναιότητα έχει ουσιαστικά τελματώσει. Και θέλω να επισημάνω ότι για εμάς δεν είναι αυτό η επιθυμητή μας κατάσταση. Είναι προς όφελος της τουρκικής κοινωνίας προς όφελος των κρατών της περιοχής. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αξιών επαναλαμβάνω ότι η διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί. Βεβαίως δεν στερούμαι ρεαλισμού δεν διαβλέπω σήμερα να υπάρχει αυτή η προοπτική. Δυστυχώς μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.  Αλλά επιμένω να πιστεύω ότι η εμπέδωση βασικών αρχών όπως το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αποτελεί τη μόνη λεωφόρο των κρατών της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου» είπε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας σε Ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης και το Wilfried Martens Center For European Studies σχετικά με το Μέλλον της Ευρώπης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA