Μενού
  • Α-
  • Α+

Λένε πως στον πόλεμο το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια. Ισχύει – ειδικά εάν αντίπαλός σου είναι οι Ρώσοι που φημίζονται για την δουλειά που κάνουν στην προπαγάνδα. Υπό αυτή την έννοια η εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει οι δημοσιογράφοι που μεταδίδουν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις από την Ουκρανία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Το ανέδειξε για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σε συζήτηση που είχε με τους διπλωματικούς συντάκτες, λέγοντας πως έκαναν εξαιρετική δουλειά στην αποτύπωση της Ρωσικής επιθετικότητας σε Κίεβο και Μαριούπολη. Να θυμίσουμε ότι χθες το κομβόι των Ελλήνων ανταποκριτών έφτασε με χίλια βάσανα χθες στη Ζαπορίζια, δυτικά της Μαριούπολης κι αν όλα πάνε καλά σήμερα το βράδυ θα φτάσουν στα σύνορα με την Μολδαβία. Η σκέψη μας είναι μαζί τους!  

Η σιωπή των «βορείων»

Η ουκρανική κρίση έχει υποχρεώσει τους πάντες να πάρουν θέση, με την κυβέρνηση να έχει εξαρχής τοποθετήσει τη χώρα στον σκληρό πυρήνα των ΝΑΤΟϊκών χωρών που προσέφεραν και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία πέρα από τη σκληρή καταδίκη του Βλαντιμίρ Πούτιν. Κι ενώ ένας αριθμός ευρωβουλευτών έχει βγει δυνατά σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνα  και σόσιαλ για να στηρίξει την αντιρωσική στάση, πηγή μου που παρακολουθεί στενά τη δραστηριότητά τους, μου εξήγησε πως υπάρχουν δυο ευρωβουλευτές, από διαφορετικά κόμματα, που έχουν την εκλογική τους βάση στη Θεσσαλονίκη και δεν έχουν βγάλει κιχ κατά της Ρωσικής εισβολής. Ίσως πάλι να μην θέλουν να στεναχωρήσουν συγκεκριμένο ακροατήριο στη Βόρεια Ελλάδα που διάκειται ευμενώς απέναντι στα ρωσικά συμφέροντα.  

Συνεργασία με τεχνογνωσία Ισραήλ

Μιας κι έπιασα τη Θεσσαλονίκη να πω μια καλή κουβέντα για τη συστηματική δουλειά που γίνεται ώστε η πόλη να αποκτήσει μέχρι το 2024 το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς με τον τίτλο ThessINTEC, ένα πρότζεκτ που τρέχει ακούραστα εδώ και πολλά χρόνια ο επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης. Χθες λοιπόν ο κ. Ευθυμιάδης μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα ταξίδεψαν στο Ισραήλ και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ThessINTEC με το Τεχνολογικό Πάρκο της Μπερ Σέβα στο Ισραήλ, που θεωρείται κορυφαίο ειδικά στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Το πάρκο της Μπερ Σέβα αποτελεί ένα τεχνολογικό θαύμα αφού πριν από μερικά χρόνια σε αυτό το σημείο υπήρχε μόνο η έρημος και σήμερα μπορεί κανείς να δει έναν φυσικό χώρο που εξάγει καινοτομία σε όλο τον κόσμο. Η ελληνική αντιπροσωπεία έμαθε μάλιστα πως η γέφυρα που ενώνει το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion με το Τεχνολογικό Πάρκο ήταν αρχικά να χτιστεί ως υπόγειο τούνελ, επελέγη όμως εντέλει η επίγεια γέφυρα ως ένα δυνατό σύμβολο γεφύρωσης της επιστημονικής έρευνας με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Με την ελπίδα όλα αυτά να έρθουν σύντομα και στη Θεσσαλονίκη που έχει μεγάλη ανάγκη να διακριθεί στον τομέα της επιστήμης και της καινοτομίας μετά την συγκέντρωση ερευνητικών κέντρων πολυεθνικών εταιριών όπως η Pfizer, η Delloitte και η CISCO.

Η απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στον Μισέλ Βουνάτσος

Φαντάζομαι γνωρίζετε πως στην κεφαλή κολοσσιαίων φαρμακευτικών εταιριών βρίσκονται Έλληνες πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενιάς. Ένας από αυτούς είναι ο Μισέλ Βουνάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της Biogen, της εταιρείας που διακρίνεται για την μάχη που δίνει κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ και της Σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ο Μισέλ Βουνάτσος είναι εγγονός μεταναστών που μετανάστευσαν από τη Λέσβο στο Μαρόκο και έδωσε μετά από έναν αγώνα κάποιων ετών τον όρκο του Έλληνα πολίτη στο Γενικό Προξενείο της Βοστώνη μπροστά στον Πρόξενο, Στράτο Ευθυμίου. Μαθαίνω ότι στο υπουργείο Εσωτερικών πήραν πολύ σοβαρά την υπόθεση και αξίζει ειδική μνεία στον Γενικό Γραμματέα Ιθαγένειας, κ. Μπαλέρμα που κατανοεί περισσότερο από τον καθένα τη σημασία του να έχεις μια δυνατή ελληνική διασπορά στα κέντρα λήψης αποφάσεων του κόσμου. Με το καλό να τον υποδεχθούμε και στην Ελλάδα, λέω εγώ!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA