Μενού
  • Α-
  • Α+

Έλεγα και χθες πως αυτή την εποχή είναι προτιμότερο να είσαι εκτός παρά εντός. Κι αυτό το ξέρουν καλά στην κυβέρνηση για αυτό και αύριο αναμένεται απόβαση κυβερνητικού κλιμακίου στη Σαουδική Αραβία συνοδεία μεγάλου αριθμού επιχειρηματιών. Της ελληνικής αποστολή ηγείται ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης και θα συνοδεύεται από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ι.Τσακίρη και την υφυπουργό Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη. Στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας πρόκειται να διοργανωθεί ένα ολοήμερο ΕλληνοΣαουδαραβικό φόρουμ που θα περιλαμβάνει επιχειρηματικές συναντήσεις αλλά και τετ-α-τετ με τους υπουργούς του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας

Πηγή μου που γνωρίζει τα της οικονομικής διπλωματίας μου εξήγησε πως υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από τους Σαουδάραβες για τουριστικά και real estate πρότζεκτς στην Ελλάδα, ενώ στην επιχειρηματική αποστολή θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμα στελέχη 43 εταιριών από τους κλάδους των κατασκευών, της ναυτιλίας, του τουρισμού, της φαρμακοβιομηχανίας, της ενέργειας, της κυβερνοασφάλειας και των τραπεζών. Εγώ να θυμίσω πως με τη Σαουδική Αραβία έχουμε αναπτύξει στρατηγικές σχέσεις στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και διατηρούμε και αμυντική συνεργασία, οπότε η εμβάθυνση στο κομμάτι της οικονομίας μόνο καλό μπορεί να κάνει. 

Η Αλλαγή στον εκλογικό Νόμο 

Πολλή συζήτηση γίνεται εντός κι εκτός Μαξίμου για την (νέα) αλλαγή στον εκλογικό Νόμο. Πηγή μου μέσα στο κυβερνητικό επιτελείο επιβεβαιώνει πως η κριτική που γίνεται στον Γιώργο Γεραπετρίτη που εισηγήθηκε τον Νόμο που ψήφισε η βουλή το 2019 είναι έντονη και είναι αρκετοί αυτοί που ζητάνε από τον Μητσοτάκη να μην ρισκάρει και να επαναφέρει το μπόνους των 50 εδρών που προέβλεπε ο προηγούμενος εκλογικός νόμος βάσει του οποίου εξελέγησαν οι κυβερνήσεις Καραμανλή, Παπανδρέου, Σαμαρά, Τσίπρα αλλά και Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φαίνεται αρνητικός, η πηγή μου μάλιστα επιμένει πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να ακούει ούτε για πρόωρες εκλογές, ούτε για αλλαγή του εκλογικό Νόμου. Εγώ πάντως που προσέχω την σημειολογία κάθε κυβερνητικής απάντησης να πω ότι ο κ. Οικονόμου χθες στο μπρίφινγκ δεν απάντησε κατηγορηματικά στο ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πειράξει τον εκλογικό Νόμο. Εικάζω ότι το θέμα αυτό θα έχει και συνέχεια - ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως με ένα πρόχειρο γκάλοπ άκουσα πολλούς γαλάζιους βουλευτές να είναι θετικοί στο ενδεχόμενο. 

Δημοφιλίας το ανάγνωσμα 

Τίποτε από όσα συζητάμε δεν είναι άσχετα με τα δημοσκοπικά ευρήματα. Κι αυτό γιατί όπως επιβεβαίωσε η χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Abacus για τον Alpha, ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ παραμένουν σε ανοδική τροχιά κι έχουν πλέον σταθεροποιηθεί δημοσκοπικά στο 16-18%. Αυτό συνιστά μεν απειλή για τον Αλέξη Τσίπρα που αδυνατεί να ξεκολλήσει από τα επίπεδα το 22%, ταυτόχρονα όμως στερεί από τον Μητσοτάκη κεντρώους ψηφοφόρους που θα μπορούσαν δυνητικά να τον ψηφίσουν στις δεύτερες εκλογές. Το εντυπωσιακό με το εύρημα της Abacus είναι το γεγονός πως ο Ανδρουλάκης έχει ξεπεράσει σε δημοφιλία τον Αλέξη Τσίπρα (17% θετικές γνώμες για τον αρχηγό του ΚΙΝΑΛ έναντι 11% για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ) γεγονός που πρέπει να βάλει σε σκέψεις τους επιτελείς της Κουμουνδούρου.