Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η κρατική επιχορήγηση σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση και η αύξηση στις τιμές των καυσίμων. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει σήμερα (16/3) το απόγευμα τα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση κι αύριο το πρωί θα τα εξειδικεύσουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Η κυβέρνηση θα δώσει βοηθήματα για τους λογαριασμούς ρεύματος φυσικού αερίου σε οικιακά τιμολόγια κι επιχειρήσεις, θα χορηγήσει επίδομα βενζίνης για να αντιμετωπιστεί η εκτόξευση της τιμής του λίτρου πάνω από τα 2 ευρώ, ενώ θα ανακοινωθεί και η χορήγηση επιδόματος, του «επιταγής ακρίβειας», η οποία θα χορηγηθεί σε ευάλωτους φορολογούμενους το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου και λίγο πριν το Πάσχα.

Διαβάστε ακόμη: Διάγγελμα Μητσοτάκη για την ακρίβεια

Επιδότηση λογαριασμών με... μπόνους

Η οριζόντια επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου για τον μήνα Απρίλιο αναμένεται να επεκταθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, για την κύρια κατοικία των οικιακών καταναλωτών η επιδότηση θα ανέλθει περίπου στα 52 - 53 ευρώ από 40 ευρώ το Μάρτιο για τις 300 κιλοβατώρες μηνιαίως. Και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, εξάλλου δήλωσε πως η επιδότηση θα είναι αυξημένη έως και 30%, δεδομένου ότι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευθεί στα 312 ευρώ, σχεδόν 100 ευρώ υψηλότερα από τον Φεβρουάριο. Αυξημένο αναμένεται και το ποσό των 65 ευρώ με το οποίο επιδοτούνται σήμερα οι επιχειρήσεις, καλύπτοντας περί το 50% των αυξήσεων. Η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποφασίσει κάλυψη πλέον του 70% - 75% ιδίως για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες.

Επιταγή ακρίβειας, όπως δώρο Πάσχα

Ο δεύτερος πυλώνας των μέτρων είναι η χορήγηση της λεγόμενης επιταγής ακρίβειας. Ενός εφάπαξ ποσού, αφορολόγητου και ασυμψήφιστου, το οποίο θα καταβληθεί στους οικονομικά ασθενέστερους επιπλέον της επιδότησης στους λογαριασμούς βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ακολουθώντας το μοντέλο του επιδόματος των 250 ευρώ που είχε δοθεί τα Χριστούγεννα. Δικαιούχοι θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και όσοι λαμβάνουν αναπηρικά/ προνοιακά επιδόματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μπαράζ αυξήσεων και σε βασικά αγαθά, ενώ ακούγεται έντονα ότι οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν διπλό ποσό.

Βενζίνη: Κουπόνι επιδότησης ανά λίτρο

Ο τρίτος πυλώνας του κυβερνητικού πακέτου είναι η παρέμβαση στα καύσιμα, ώστε να ενισχυθούν ευάλωτοι πολίτες και ως φαίνεται και η μεσαία τάξη, καθώς όπως αποκάλυψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, η περίμετρος των δικαιούχων σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο διευρυμένη με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια, που πιθανόν να φτάσουν και τις 25.000 - 30.000 ευρώ - προφανώς για έγγαμους και ανάλογα με τον αριθμό παιδιών. Σύμφωνα με πληροφορίες το «κουπόνι» θα αφορά σε κρατική επιδότηση με περίπου 15 - 20 λεπτά ανά λίτρο βενζίνης (το ακριβές ύψος παραμένει ασαφές). Πρακτικά, δηλαδή, οι δικαιούχοι θα πληρώνουν κανονικά στο πρατήριο, αλλά θα λαμβάνουν πίσω μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας το ποσό που θα αναλογεί στην επιδότηση του κράτους, ώστε στην ουσία να πληρώνουν φθηνότερα από την αναγραφόμενη τιμή στην αντλία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA