ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/03/2022 15:19

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Προετοιμαζόμαστε ακόμα και για τη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία

Προετοιμασμένοι ακόμα και για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία είναι οι ηγέτες, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Προετοιμαζόμαστε ακόμα και για τη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Προετοιμασμένοι ακόμα και για το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία είναι οι ηγέτες, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να μην υπάρξουν «διαρροές» στην εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Μόσχας και τόνισε πως «στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας».

Σε ερώτηση για τα χημικά όπλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι θα στείλουμε ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα σήμερα ότι η Συμμαχία μας είναι απόλυτα ενωμένη στο ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας, σε αυτόν τον αγώνα για την ύπαρξή της». «Και θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνειδητοποίησαν, ως αποτέλεσμα αυτής της κρίσης, ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και τις αμυντικές της δαπάνες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα εδώ και καιρό. Η Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία είναι απόλυτα συμπληρωματική με τη Συμμαχία. Κι αναμένω ότι αυτή η ισχυρή σχέση θα λάβει συγκεκριμένη μορφή στη Σύνοδο της Μαδρίτης, τον Ιούνιο» συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: Σύσκεψη Μητσοτάκη - Γεωργαντά για επάρκεια προϊόντων και πιθανούς κινδύνους ανεφοδιασμού

«Θεωρώ πως θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να διασφαλίσουμε πως όποια μέτρα εφαρμόσουμε δεν θα καταλήξουν να είναι πιο επώδυνα για τους Ευρωπαίους πολίτες από ό,τι για τη Ρωσία. Πιστεύω πως η δέσμη των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει είναι ισχυρή. Πιστεύω πως τώρα θα πρέπει να εστιάσουμε στο να μην υπάρξουν “διαρροές” όσον αφορά στην εφαρμογή των κυρώσεων, ότι όλες οι χώρες που είναι μέλη αυτής της συμμαχίας συμμετέχουν στις κυρώσεις» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Video Loading...

«Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενεργήσουμε το ταχύτερο δυνατό ώστε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αυτή είναι η απόφαση που λάβαμε στις Βερσαλίες. Και, φυσικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική δύναμη της Ευρώπης στις αγορές ώστε να πετύχουμε τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου. Διότι το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα στην Ευρώπη είναι η σύνδεση μεταξύ των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και των πολύ υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα το απόγευμα. Η Ελλάδα έχει διατυπώσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά τη χρήση της συλλογικής δύναμης που έχουμε στην αγορά για να ρίξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, γιατί πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες μας, οι επιχειρήσεις μας, δεν θα αντιμετωπίσουν δυσανάλογο κόστος από την εφαρμογή αυτών των κυρώσεων», συμπλήρωσε.

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «αναμένω ότι σίγουρα θα επηρεαστεί η ανάπτυξη, με βάση τις προβλέψεις μας. Και αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε για να αντισταθούμε σε μια επιθετική συμπεριφορά. Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι πιθανή μια ύφεση. Αλλά -επαναλαμβάνω- εναπόκειται σε μας, κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες, να είμαστε δημιουργικοί, να σκεφτούμε λύσεις έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο, προκειμένου να βάλουμε ένα όριο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που αυτή τη στιγμή προκαλεί πραγματικά μεγάλη ζημιά σε ολόκληρη την Ευρώπη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η τοποθέτηση στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα. Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή για την υποστήριξη της Ουκρανίας με αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια, στη στήριξη των κυρώσεων, καθώς και στην υποδοχή άνω των 13.000 Ουκρανών προσφύγων. Ταυτόχρονα έκανε ειδική μνεία στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τόνισε ότι για να έχουν αποτελεσματικότητα ως μέσο πίεσης είναι αναγκαία η ενιαία εφαρμογή τους από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Μαριούπολη και στις ανθρώπινες απώλειες που αποτελούν τραγωδία όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για την Ελλάδα που πενθεί ήδη απώλειες ομογενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΥΡΩΣΕΙΣ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ