Μενού
  • Α-
  • Α+

Οσοι άκουσαν χθες τον Πρωθυπουργό στη συνέντευξη που έδωσε στο Συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου πρέπει να πείστηκαν για όσα μεταφέραμε από αυτήν εδώ τη στήλη πριν λίγες μέρες: Οτι δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να μην αλλάξει τον εκλογικό νόμο και βέβαια να κάνει τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Για πρώτη φορά μάλιστα τις προσδιόρισε χρονικά στα τέλη της άνοιξης του 2023, ώστε το διάστημα των δυο – δυόμισι μηνών που θα χρειαστεί για τις διπλές εκλογές και τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης να μας φτάσει μέχρι τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2023.

Λογικό ακούγεται, αφού εν μέσω πολέμου και ενεργειακής κρίσης δεν βλέπω το λόγο ο Μητσοτάκης να βιαστεί να κάνει εκλογές. Πάντως, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο κόντρα στην πλειοψηφία των δημοσιολογούντων αλλά και μέρους του επιτελείου του που τον πίεζε τους τελευταίους μήνες προς αυτή την κατεύθυνση.

Με το βλέμμα στη Δυτική Αττική

Οι εκλογές λοιπόν μπορεί να αργούν ένα χρόνο και αυτές της τοπικής αυτοδιοίκησης δυο, αλλά η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει και τα αναπτυξιακά δεν μπορούν να περιμένουν. Συνάντηση εργασίας λοιπόν θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους επτά Δημάρχους της Δυτικής Αττικής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να παρακολουθεί στενά ο,τιδήποτε σχετίζεται με την Αυτοδιοίκηση, επιδιώκοντας να έχει άμεση επαφή και στενή συνεργασία για τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών, ανεξάρτητα από την κομματική «ταυτότητα» κάθε εκλεγμένου Δημάρχου ή Περιφερειάρχη. Η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά και για τους Δήμους, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έχει όμως και ξεχωριστή σημειολογία, καθώς η Δυτική Αττική είναι η εκλογική περιφέρεια στην οποία εκλέγεται ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνάντηση το παρών θα δώσουν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, καθώς και οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Δυτικού τομέα της Αθήνας, ενώ έμφαση αναμένεται να δοθεί, μεταξύ άλλων, στα έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα που έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή. 

Κομβικός εδώ είναι ο ρόλος του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο διαχειρίζεται ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Είναι ενδεικτικό –όπως μαθαίνουμε– ότι, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, στο πρόγραμμα έχουν υπογραφεί για τον Δυτικό τομέα της Αθήνας 14 εντάξεις έργων, συνολικού προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ, για αστικές αναπλάσεις –όπως το εμβληματικό έργο στο Ίλιον που αναμένεται να ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ– έργα βιώσιμης ανάπτυξης, εξοικονόμησης ενέργειας και διαχείρισης απορριμμάτων, ενώ υπάρχει ήδη σχετική θετική εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης για την ένταξη ακόμη 9 έργων, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά τη στιγμή, που έναν χρόνο πριν, και οι επτά αυτοί Δήμοι της Αττικής –όπως και άλλοι Δήμοι της χώρας– δεν είχαν κανένα έργο ενταγμένο σε κάποιο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Και μιας που μιλάμε για το υπουργείο Εσωτερικών, αξίζει νομίζω μία αναφορά στη χθεσινή υπουργική απόφαση του Στέλιου Πέτσα, με την οποία επιχορηγούνται με 16,9 εκατ. ευρώ οι Δήμοι της χώρας και με 1,5 εκατ. οι Σύνδεσμοι Δήμων της Αττικής για την υλοποίηση δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών. Πρόκειται για την τακτική χρηματοδότηση για την αντιπυρική προστασία, η οποία όμως –για πρώτη φορά φέτος– δίνεται δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι συνηθίζεται, στο πλαίσιο προφανώς του «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν». Μακάρι – λέω εγώ – να συνδυαστεί με μια αποτελεσματική αντιπυρική περίοδο φέτος το καλοκαίρι.

Ερώτηση Πέτρου Κόκκαλη στην Κομισιόν

Κατεπείγουσα ερώτηση στην ηγεσία της ΕΕ κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κόκκαλης ζητώντας να μάθει το τι θα συμβεί αν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου ως μέρος των πολεμικών του επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα ρωτάει το εάν υπάρχει και ένας οδικός χάρτης για την ταχύτερη απεξάρτηση από το Κρεμλίνο, ενώ μιλά για «αιματοχυσία» Ουκρανών και «αδιέξοδα» της ρωσικής εξουσίας. Να πω εδώ πως η φρασεολογία του είναι από τις πλέον επιθετικές που έχουν χρησιμοποιήσει βουλευτές ή ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν έχω παρά να του το πιστώσω! Αναμένω με ενδιαφέρον την απάντηση της Κομισιόν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA