Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, καθώς και της αναπληρώτρια υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και της υφυπουργού Ζωής Ράπτη, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Υγείας συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας (HERA) Pierre Delsaux και τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΣ της HERA Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Στη συνάντηση επισημάνθηκε ο καθοριστικός ρόλος που θα έχει η HERA στην έγκαιρη αντιμετώπιση υγειονομικών κρίσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα έχει τον συντονισμό όλων των δράσεων των κρατών-μελών όσον αφορά την ανάπτυξη, την προκήρυξη και τη διάθεση ιατρικών αντιμέτρων. Στη συζήτηση τέθηκαν υγειονομικά ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ αυτή την περίοδο, με κυρίαρχα την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, καθώς και των υγειονομικών αναγκών που έχουν προκύψει λόγω των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία.

Η ελληνική πλευρά ανέφερε ότι η χώρα μας, λόγω της εμπειρίας που διαθέτει σε θέματα υγείας προσφύγων, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι και στον τομέα της Υγείας «πρέπει να είμαστε όλοι μαζί». Για αυτό το λόγο είναι καθοριστικής σημασίας η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου αναγνώρισης, ενημέρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών.