Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο κατόπιν πρόσκλησης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία του Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Δημοκρατίας, αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς λαμβάνει χώρα στη σκιά της νέας δέσμης κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, υπό το βάρος των φρικαλεοτήτων στην Μπούκα που έχουν προκαλέσει παγκόσμια οργή και κατακραυγή, αλλά και λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος της χώρας μας για τη μεγάλη κοινότητα Ελλήνων ομογενών που ζουν στην Ουκρανία ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων ασφαλούς διαφυγής.

Με την πρόσκληση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να αποδείξει εμπράκτως το ηχηρό μήνυμα που έχει εκπέμψει εξ αρχής ότι «η Ελλάδα και οι Έλληνες είναι με την ελευθερία», επισημαίνοντας πως «στην Ουκρανία αντιμάχεται η Δημοκρατία με τον αυταρχισμό, γι' αυτό και είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων, όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας».

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό τον πρόεδρο της Ουκρανίας θα προσφωνήσει ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, και κατόπιν ο κ. Ζελένσκι θα απευθυνθεί στην εθνική αντιπροσωπεία για 10 με 15 λεπτά, συνεχίζοντας την επιχείρηση ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης με στόχο την ενίσχυση της στήριξης προς τη χώρα του ενάντια στη βάρβαρη ρωσική εισβολή, που καταπατά το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα. Η διαδικασία δεν προβλέπει ερωτήσεις, διάλογο είτε τοποθετήσεις αρχηγών κομμάτων ή βουλευτών.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας αναμένεται να παραστούν επίσης, ο Γάλλος πρέσβης λόγω της γαλλικής προεδρίας της Ε.Ε., ο πρέσβης της Ουκρανίας και ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως πρύτανης του διπλωματικού σώματος, ενώ βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλει ο κορoνοϊός θα μπορούν να παραστούν ταυτόχρονα 200 άτομα.

Η ομιλία του Ουκρανού προέδρου, ωστόσο, δεν είχε την ομόφωνη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων. Στο ξεκάθαρο «ΝΑΙ» ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, που τόνισαν ότι πρόκειται για μία πράξη αλληλεγγύης, που παράλληλα συμβολίζει την πρόθεση της Ελλάδας να πρωταγωνιστήσει στη διπλωματική προσπάθεια άμεσου τερματισμού του πολέμου, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση αρνήθηκαν για διαφορετικούς λόγους να παραστούν στην ειδική συνεδρίαση, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης επέλεξε τη στάση του «ναι μεν, αλλά» δια της εκπροσώπησης του ΜέΡΑ25 από άλλο στέλεχος έναντι του ίδιου με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «σόου» του Πρωθυπουργού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA