Μενού
  • Α-
  • Α+

Πλούσιο παρασκήνιο και δαιδαλώδεις διαδικασίες συνθέτουν την πρωτοβουλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να παρεμβάλει στη χθεσινή ομιλία του προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο τις μαγνητοσκοπημένες παρεμβάσεις δύο Ουκρανών μαχητών ελληνικής καταγωγής, ο ένας εκ των οποίων αποκάλυψε ότι ανήκει στο πολυσυζητημένο τάγμα Αζόφ και ο έτερος εμφανίστηκε με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, ξεστρατίζοντας τη συζήτηση από το δικό του ηχηρό μήνυμα των αγωνιστών του 1821 «Ελευθερία ή Θάνατος» σε μια σφοδρή πολιτική σκιαμαχία.  

«Καζάνι» που έβραζε και η Διάσκεψη των Προέδρων

Το τεταμένο κλίμα και οι βαριές κουβέντες της αντιπολίτευσης περί «ντροπής» και βήματος σε «ναζί» που ακολούθησαν στο προσκήνιο,  εγείροντας την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου για «ανέντιμη» χρήση μιας «λανθασμένης και άστοχης» κίνησης, επικράτησαν και πίσω από τις κλειστές πόρτες στη Διάσκεψη των Προέδρων που προσιδίαζε σε καζάνι που βράζει. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα,  να εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του για το περιστατικό, τον έψεξαν γιατί στο κλείσιμο της συνεδρίασης δεν διατύπωσε την παραμικρή αποδοκιμασία για την άστοχη κίνηση του Ουκρανού Προέδρου, αμφισβήτησαν την άγνοια επί του περιεχομένου του επίμαχου βίντεο και απαίτησαν το πρωτογενές υλικό. Άλλωστε η διαμάχη είχε ξεκινήσει από τη στιγμή που ανακοινώθηκε  η ομιλία του Ουκρανού Προέδρου όταν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση αρνήθηκαν να παραστούν, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης ζητούσε να γίνουν ερωτήσεις για να μην απόσχει.

Διαβάστε ακόμη: Πυρά της αντιπολίτευσης για τον μαχητή του «Τάγματος Αζόφ» στον οποίο έδωσε το λόγο ο Ζελένσκι όταν μιλούσε στη Βουλή - Τι απαντά η ΝΔ

Οι μεταφραστές και η γενικόλογη ενημέρωση…

«Δεν υπήρχε τρόπος να ελεγχθεί το περιεχόμενο (του βίντεο) ούτε προκαταβολικά, ούτε καθ' οδόν», διευκρίνιζαν πηγές προσκείμενες στον Πρόεδρο της Βουλής, δηλώνοντας πλήρη άγνοια για το περιεχόμενο του επίμαχου βίντεο που έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Υποστήριξαν, δε, πως η Ουκρανική Πρεσβεία είχε ενημερώσει αρχικά το προεδρείο ότι το πλάνο περιλάμβανε μόνο την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και αίφνης μόλις 10 λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στην ύπαρξη μαγνητοσκοπημένων παρεμβάσεων περιγράφοντας σιβυλλικά ότι «δυο δικοί σας περιγράφουν τις κακουχίες που βιώνουν», χωρίς καμία αναφορά στο τάγμα Αζόφ.

Το εξ αποστάσεως play και το «χάος»

Πέραν των περιορισμένων χρονικών περιθωρίων, προς επίρρωση της αδυναμίας ελέγχου, οι ίδιες πηγές προσέθεταν τη δαιδαλώδη διαδικασία οργάνωσης της διαδικτυακής παρέμβασης του Προέδρου της Ουκρανίας στη Βουλή των Ελλήνων. Ελλείψει πιστοποιημένων μεταφραστών απευθείας από τα ουκρανικά στα ελληνικά, ανατέθηκε σε εταιρία η οποία είχε δύο μεταφραστές για τα αγγλικά στο εξωτερικό και δύο εδώ για τη διερμηνεία από τα αγγλικά στα ελληνικά, ενώ παράλληλα «έτρεχε» και όλη την πλατφόρμα της σύνδεσης με το Κίεβο. Αυτό κατά τις κοινοβουλευτικές πηγές είχε ως αποτέλεσμα η αναμετάδοση των μαγνητοσκοπημένων δηλώσεων των μαχητών να γίνει από την εταιρία εξ αποστάσεως χωρίς να αποσταλεί ποτέ το υλικό στο κανάλι ή άλλη υπηρεσία της Βουλής.

Κ. Τασούλας: Μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα μιας ιστορικής μέρας

Σφόδρα ενοχλημένος από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και επιχειρώντας να κατευνάσει τα πνεύματα, ο Πρόεδρος της Βουλής φέρεται να απηύθυνε έκκληση να πέσουν οι τόνοι, χαρακτηρίζοντας τεράστιο λάθος να  προσπερνάει κανείς τη μεγάλη εικόνα, σημειώνοντας ότι αυτό διευκολύνει την προπαγάνδα της Ρωσίας.

«Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ο ηγέτης μιας χώρας η οποία δέχεται τρομερή επίθεση με τεράστιο ανθρωπιστικό κόστος μίλησε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, ένα σημαντικό ιστορικά γεγονός. Αν θέλουμε αυτό να το υπονομεύσουμε και να το αμαυρώσουμε και να το στιγματίσουμε, μπορούμε να μετατρέψουμε σε μεγάλη εικόνα αυτή την αχρείαστη παρέμβαση που έγινε. Είναι τεράστιο λάθος», ανέφερε ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Κ. Μητσοτάκης: Ελευθερία και Δημοκρατία η απάντηση της Ελλάδας

Πριν ξεκινήσει η μάχη των δηλώσεων, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του είχε τονίσει πως η μάχη της Ουκρανίας μας αφορά. «Ο δεσποτισμός που καταπατά γειτονικά εδάφη και ο αναθεωρητισμός που καταργεί σύνορα πρέπει να ηττηθούν στα σύνορα της Ουκρανίας», τόνισε και υπογράμμισε πως: «Απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος. Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση».

Στην πολιτική διαμάχη ενεπλάκη και ο Ουκρανός Πρέσβης στην Ελλάδα, αποδίδοντας σε ρωσική προπαγάνδα τον χαρακτηρισμό του τάγματος Αζόφ ως παραστρατιωτική μονάδα νεοναζιστών που δεν υπακούει σε κανόνες και υποστηρίζοντας ότι από το 2014 το τάγμα Αζόφ έχει μεταρρυθμιστεί και ενσωματωθεί πλήρως στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας υπό αυστηρή διοίκηση «διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού, σε μια από τις πιο σκληρές μάχες, αυτή που δίνεται στη Μαριούπολη, η οποία παραμένει ουκρανική λόγω των προσπαθειών του». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA