Μενού
  • Α-
  • Α+

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε για καιρό τις υψηλές τιμές στην ενέργεια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, καλώντας την Ευρώπη σε συντεταγμένα μέτρα για το πανάκριβο ρεύμα και το φυσικό αέριο, διαφορετικά η Ελλάδα θα αναγκαστεί να το πράξει από μόνη της στο εσωτερικό της! «Χρειάζονται ευρωπαϊκά μέτρα», σημείωσε ο Ελληνας πρωθυπουργό, ζητώντας να μην κερδίσουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή και έκανε λόγο για πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Πρόκληση οι τιμές στο φυσικό αέριο

Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε σήμερα την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε εθνικές παρεμβάσεις στο ενεργειακό πεδίο, αξιοποιώντας ιδίους πόρους για τη στήριξη της κοινωνίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη της χώρας αναφορικά με την εξόφληση των δανειακών της υποχρεώσεων, αλλά και την πορεία εισροής κοινοτικών πόρων στα εθνικά ταμεία.

«Πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να βοηθήσουμε όλα τα κράτη - μέλη να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας. Εάν αυτό δεν συμβεί τότε θα είναι υπόθεση των κρατών - μελών να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Αυτό θα κάνουμε στην Ελλάδα. Θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, κι ελπίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε στο Delphi Economic Forum με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ματίας Κόρμαν.

«Εάν δεν το κάνουμε αυτό, θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη να επανεμφανιστούν ισχυρότερες. Και καθώς προσπαθούμε να ενισχύσουμε την υποστήριξη μας προς την Ουκρανία και κατά της Ρωσίας, θα είναι ένα τρομερό, τρομερό λάθος αν, για οικονομικούς λόγους, χάσουμε την υποστήριξη των λαών μας, γιατί θα υποστούν τα δεινά από αυτή την εισβολή τόσο έντονα όσο και οι Ρώσοι πολίτες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εχουμε αχρησιμοποίητα δάνεια ύψους 230 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά δημιουργικοί και, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να σκεφτούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα δάνεια, για τα οποία τα κράτη-μέλη δεν έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Να τα χρησιμοποιήσουμε δηλαδή για άλλο σκοπό, ώστε να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας, αλλά και να βοηθήσουν ορισμένα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής αξιοπιστίας συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και τα οφέλη είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρα και προφανή: μεγάλη αύξηση της απασχόλησης, μεγάλη μείωση της ανεργίας, ακόμα και στη διάρκεια της πανδημίας. Και το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήταν σε θέση να αποπληρώσει τις τελευταίες δόσεις των δανείων του ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο αποτελεί ισχυρό μήνυμα όσον αφορά τις επιδόσεις της χώρας τα τελευταία χρόνια, για την ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας. Και αυτό αποτελεί μία πολύ ισχυρή βάση για την τόνωση της αύξησης των επενδύσεων και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στο μέλλον», συμπλήρωσε ο κ. Κόρμαν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA