Μενού
  • Α-
  • Α+

Ηχηρό σήμα restart και επιτάχυνσης του ερευνητικού προγράμματος για υδρογονάνθρακες νότια, νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή (12/4) σύσκεψη στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, όπου συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Εργα εθνικής σημασίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αναβάθμιση όλων των projects για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας σε έργα εθνικής σημασίας, προκειμένου όπως είπε να αποφευχθούν αναίτιες καθυστερήσεις, καθώς και την αναβάθμιση της ΕΔΕΥ στην ελληνική κρατική εταιρεία που θα αναλάβει το συντονισμό και την αδειοδότηση όλης της διαδικασίας ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες εξερεύνησης, θέτοντας ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση των ερευνών, με στόχο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας αλλά και την προσπάθεια να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ως χώρα παραγωγός φυσικού αερίου, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως οι σημερινές ανακοινώσεις εντάσσονται στην πολιτική της στρατηγικής και οικονομικής ενίσχυσης της χώρας.

«Κάθε κρίση αποτελεί και μία ευκαιρία. Πρέπει να αυξήσουμε την προμήθεια φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές αγωγών ή LNG. Πρέπει να αυξήσουμε την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου και τρίτον πρέπει να αποφασίσουμε αν η Ελλάδα σε αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο θα είναι μόνο τόπος αποθήκευσης ή και παραγωγός φυσικού αερίου. Η Ελλάδα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στο νέο ενεργειακό τοπίο. Σήμερα ερχόμαστε να ανακοινώσουμε και να προσθέσουμε μία ακόμη επιλογή στη φαρέτρα μας. Αυτή της χώρας παραγωγού. Ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, που γνωρίζουμε ότι η χώρα είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ενδείξεις για συγκρατημένη αισιοδοξία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα έκανε λόγο για ενδείξεις των έως τώρα ερευνών που οδηγούν σε συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα, τα οποία αν επιβεβαιωθούν θα ενισχύσουν την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της χώρας. «Όταν μιλάμε για έρευνες των υδρογονανθράκων ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Έχουμε ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε ως χώρα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν υπάρχουν αποθέματα οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Αυτό θα το ξέρουμε με βεβαιότητα στο τέλος του 2023. Και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε στη λήψη των επόμενων αποφάσεων για το τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα», είπε.

Οι ενέργειες του υπουργείου Ενέργειας

Παράλληλα, κατά τη σύσκεψη στην  ΕΔΕΥ ο Κώστας Σκρέκας δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Ενέργειας θα προχωρήσει άμεσα στις εξής 3 ενέργειες:

  1. Σύσταση νέας task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
  2. Ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
  3. Αποστολή επιστολής στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός πάντως ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν αναιρεί τη στρατηγική της κυβέρνησης για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με στόχο την πράσινη μετάβαση. «Ο σκοπός είναι εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου να αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από εθνικό πλούτο. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ παραμένει η ραχοκοκαλιά της προσπάθειάς μας», τόνισε.

Σε 6 εκτάσεις οι έρευνες - σε κάποιες ίσως γεωτρήσεις και πριν το 2023 

Οι έρευνες αφορούν 6 εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

«Εταιρείες που εμπλέκονται, τα ΕΛΠΕ και η Energean. Αυτές τις δύο εταιρείες έχουμε μαζί μας. Αυτές δεσμεύονται σήμερα να ξεκινήσουν ένα εντατικό πρόγραμμα ερευνών ως το τέλος του 2023. Πρέπει ως τότε να γνωρίζουμε αν έχουμε μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε αν θα προχωρήσουμε στην εκμετάλλευσή τους. Σε κάποιες περιοχές ίσως να μπορούμε να πετύχουμε κάποιες ερευνητικές γεωτρήσεις πριν το τέλος του 2023», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία οικόπεδα και στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών όπως η Αίγυπτος, όπου εφαρμόστηκαν ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.

Οι 6 περιοχές είναι οι εξής:

  1. Περιοχή 2, ΒΔ της Κέρκυρας
  2. Περιοχή Ιόνιο
  3. Περιοχή 10 (Κυπαρισσιακός)
  4. Δυτικά Κρήτης
  5. Νοτιοδυτικά Κρήτης
  6. Ιωάννινα (χερσαία περιοχή και η πλέον ώριμη)

Δείτε εδώ όλη την παρουσίαση του έργου για τους υδρογονάνθρακες

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA