Μενού
  • Α-
  • Α+

Με το καμπανάκι της προεκλογικής περιόδου να έχει ηχήσει ατύπως, η κυβέρνηση επιχειρεί να υπενθυμίσει με κάθε τρόπο στην κοινωνία που δοκιμάζεται από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, πως πέραν του εθνικού σχεδίου που επεξεργάζεται για την αποτελεσματικότερη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τη μάχη που δίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μία ουσιαστική πανευρωπαϊκή απάντηση, εξακολουθεί να διατηρεί ψηλά στην ατζέντα τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και των παρεχόμενων υπηρεσιών από το κράτος συνεχίζοντας εντατικά τις μεταρρυθμίσεις.

Ο Κ. Μητσοτάκης μπροστά στη μάχη προβολής του μεταρρυθμιστικού έργου της ΝΔ

Ο Πρωθυπουργός άλλωστε έχει τονίσει επανειλημμένα πως επιθυμεί ο λαός να αξιολογήσει στο τέλος της τετραετίας την κυβέρνηση της ΝΔ για το συνολικό έργο που έχει παράξει, τον τρόπο που διαχειρίστηκε αλλεπάλληλες κρίσεις και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε με ουσιαστικό θετικό αντίκτυπο στη ζωή των Ελλήνων, θέτοντας ως δίλημμα το «συντήρηση ή πρόοδος» και όχι τι είναι «δεξιό, κεντρώο ή αριστερό». Υπό αυτό το πρίσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει μπροστά στη «μάχη» αυτής της επιχείρησης προβολής του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, για να υπογραμμίσει τους λόγους που διεκδικεί την εκπροσώπηση του προοδευτικού κόσμου, έχοντας θέσει και τα γαλάζια στελέχη σε «δυναμική αναμονή» για τις επόμενες κάλπες.

Διαβάστε ακόμη: Μοντέλο επιδότησης του φυσικού αερίου και γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο

Στο επίκεντρο η πρόοδος στην εξυπηρέτηση της κοινωνικής ασφάλισης  

Μετά την ομιλία του το περασμένο Σάββατο στην προσυνεδριακή συζήτηση της ΝΔ στο Χαλάνδρι με θέμα «Ψηφιακή Επανάσταση - Κράτος φιλικό προς τους πολίτες», σήμερα, στις 11 το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας για την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών από τις υπηρεσίες και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και απασχόλησης στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στόχος είναι να αναδείξει την πρόοδο που συντελέστηκε τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μετατρέποντας το χάος των βουβών ή κατεβασμένων τηλεφώνων και των ουρών της ταλαιπωρίας που προκαλούσαν τη δυσαρέσκεια των ασφαλισμένων σε ένα αποτελεσματικό, φιλικό και λειτουργικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. «Η πρόοδος είναι πάνω απ' όλα η αλλαγή, είναι η δυνατότητα προσαρμογής σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς», έχει τονίσει ο ίδιος στο παρελθόν, εξηγώντας τι σημαίνει για εκείνον προοδευτική διακυβέρνηση.

Η τομή του 1555 και ο e-ΕΦΚΑ

Ναυαρχίδα των έργων τομή για την αναβάθμιση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και απασχόλησης και την ουσιαστική εξυπηρέτηση του πολίτη αποτελεί το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555,  που τέθηκε σε λειτουργία από το Υπουργείο Εργασίας τον Ιούλιο του 2021. Αφορά στις υπηρεσίες  του ΕΦΚΑ, του ΟΑΕΔ και του ΟΠΕΚΑ, και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο με ελάχιστο πια χρόνο αναμονής. Μέχρι σήμερα έχει απαντήσει ήδη σε 1,6 εκατομμύρια κλήσεις, ενώ σε έρευνα που είχε διενεργηθεί πανελλαδικά 8 στους 10 πολίτες δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του. Τον περασμένο Δεκέμβριο μάλιστα έλαβε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών της Χρονιάς. Τον περασμένο Φεβρουάριο το Υπουργείο Εργασίας έθεσε σε λειτουργία και την αντίστοιχη ιστοσελίδα 1555.gov.gr, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα ερωτήματα και τα αιτήματά τους για εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά ζητήματα, ηλεκτρονικά.

MyEFKALive - Ηλεκτρονικά ραντεβού

Στα σημαντικά έργα ηλεκτρονικής αναβάθμισης της εξυπηρέτησης των πολιτών από το Υπουργείο Εργασίας συγκαταλέγεται και το MyEFKALive, το οποίο παρέχει  στους πολίτες που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και σε νησιά, τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους και να εκδίδουν τα αναγκαία πιστοποιητικά χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν, καθώς η διαδικασία γίνεται μέσω τηλεδιάσκεψης ή βιντεοκλήσης χωρίς να απαιτείται η φυσική τους παρουσία στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Ο e-ΕΦΚΑ έχοντας μετασχηματιστεί ψηφιακά, έχει θέσει μέχρι τώρα σε λειτουργία τουλάχιστον 50 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι οποίες επιτρέπουν σε χιλιάδες πολίτες να εξυπηρετούνται σε ελάχιστο χρόνο, χωρίς φυσική παρουσία και περιττές αναμονές στα υποκαταστήματα του φορέα, εξοικονομώντας τους πολύτιμο χρόνο. Και τα ηλεκτρονικά ραντεβού εξάλλου, που ξεκίνησαν λόγω της πανδημίας, έγιναν εντέλει μόνιμος θεσμός και μόνο τον πρώτο χρόνο είχαν προγραμματιστεί περισσότερα από 860.000

Επιπλέον, τον περασμένο Μάρτιο, με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών και την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών από περιττό γραφειοκρατικό φόρτο, καταργήθηκε από τα ΚΕΠ η διεκπεραίωση 63 διαδικασιών του e-ΕΦΚΑ, 5 του ΟΠΕΚΑ και  3 του Μετοχικού Ταμείου Υπαλλήλων, που είναι πλέον παρωχημένες ή παρέχονται μόνο ηλεκτρονικά. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε τεθεί επίσης σε λειτουργία ο Πύργος Ελέγχου στον e-ΕΦΚΑ. Ένα σύγχρονο ψηφιακό σύστημα, μέσω του οποίου παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η πορεία των αιτημάτων συνταξιοδότησης.

«Θα συνεχίσουμε τη στήριξη της κοινωνίας όσο συνεχίζεται η κρίση. Την ίδια ώρα συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις που παράγουν έμπρακτο και άμεσο όφελος για την πατρίδα και την κοινωνία. Που δίνουν λύσεις σε προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες, που διασφαλίζουν καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση, που δημιουργούν συνθήκες για συλλογική πρόοδο, αλλά και ατομική προκοπή», υπογράμμισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δίνοντας το στίγμα και για τη σημερινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού.

Στο Ηράκλειο με ατζέντα τουρισμό - ναυτιλία - αγρότες το Σάββατο ο Πρωθυπουργός

Επόμενος σταθμός του Πρωθυπουργού θα είναι το Ηράκλειο της Κρήτης το προσεχές Σάββατο για το προσυνέδριο της ΝΔ. Εκεί αναμένεται να εστιάσει στον τουρισμό και τη ναυτιλία, αλλά και στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής της χώρας μας, με στόχο τη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίση και της ακρίβειας, αλλά και τα εφόδια που τους δίνονται για να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA