Μενού
  • Α-
  • Α+

«Προτιμώ χίλιες φορές 100 λανθασμένες αποφάσεις των ενεργών μελών σε σχέση μια μια σωστή της Κεντρικής Επιτροπής», τόνισε με νόημα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, παραφράζοντας την Ρόζα Λούξεμπουργκ. Ο γραμματέας του κόμματος παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμα χάσμα μεταξύ της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και των οργανωμένων δυνάμεων. Τις προσδιόρισε στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα κινήματα, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στους επιστημονικούς συλλόγους, ώστε από ένα κόμμα στελεχών να μετασχηματιστεί σε δημοκρατικό κόμμα μελών.

Διαβάστε ακόμη: Αλέξης Τσίπρας: «Αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική αλλαγή» στο 3ο Συνέδρίο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τζανακόπουλος, μάλιστα, επισήμανε πως στην κοινωνία την πρωτοπορία από το φοιτητικό κίνημα αναλαμβάνουν τα φεμινιστικά κινήματα και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, που ζήτησε να αγκαλιαστούν ιδίως από τη Νεολαία του κόμματος. Στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε πως οι Οργανώσεις Μελών πρέπει να γίνουν παραγωγοί πολιτικών γεγονότων από λέσχες συζήτησης που είναι σήμερα: «Όχι σε παγιωμένες ταυτότητες που βαυκαλίζονται τις ριζοσπαστικές».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως το συνέδριο στέλνει μήνυμα πολιτικής αλλαγής και έχει προκαλέσει πανικό στα επιτελεία των πολιτικών αντιπάλων της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Είμαστε προ των πυλών. Βλέπουν έναν αποφασιστικό και έτοιμο ΣΥΡΙΖΑ». Επιπλέον, ο γραμματέας μίλησε για την πυρηνική απειλή που μετασχηματίζει τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης, αποκαλώντας τραγικό, επικίνδυνο και σκληρό το πολιτικό καθεστώς Μητσοτάκη.

Υποστήριξε, μάλιστα, πως βρισκόμαστε μπροστά στο φάσμα μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης από την κάκιστη διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Γι' αυτό και είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή. Ξέρουμε ότι θα αναλάβουμε στα δύσκολα. Γι' αυτό πρέπει να οργανώσουμε ένα ισχυρό δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Οι δύο προτάσεις και όσα είπαν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος

Ζωηρός πολιτικός διάλογος καταγράφηκε στη δεύτερη ημέρα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την άμεση εκλογή προέδρου και Κ.Ε να βρίσκεται στο επίκεντρο. Επίσης έντονα απασχόλησε το ζήτημα της αποτίμησης της κυβερνητικής εμπειρίας του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019. Παράλληλα όμως τα κορυφαία στελέχη του κόμματος από όλες τις τάσεις, εστίασαν στην ανάγκη να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην επερχόμενες εκλογές.

Για την πρόταση αυτή όσο και τα ζητήματα της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, το συνέδριο οδηγείται σε μια σαφή καταγραφή συσχετισμών μετά την πρωτοβουλία της κίνησης «Ομπρέλας» να καταθέσει κείμενο «αντιπρότασης» στην εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Στην πρόταση που κατέθεσε η Ομπρέλα προκρίνεται η εκλογή Κ.Ε. και προέδρου από το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται πως η πρόταση «διατυπώνει» με σαφήνεια ποιο είναι το θεμελιώδες όργανο του Κόμματος, από το οποίο όχι μόνο εκλέγεται ο Πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή, αλλά πράγμα ακόμα σημαντικότερο, απέναντι στο οποίο αυτά τα δύο όργανα λογοδοτούν: το Συνέδριο.

Οι δύο προτάσεις θα τεθούν σε ψηφοφορία το Σάββατο έτσι ώστε το σώμα του Συνεδρίου να αποφασίσει για το ποια από τις δύο θα εγκριθεί. Χθες στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους 5.700 συνέδρους να υπερψηφίσουν την πρόταση που έχει καταθέσει. Πράγμα που - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν- θα συμβεί και μάλιστα με εμφατικό ποσοστό.

Νάσος Ηλιόπουλος: «Ο λογαριασμός να πάει στον Μητσοτάκη»

Την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της διεκδίκησης της κυβέρνησης με την παράλληλη όμως ενεργοποίηση της κοινωνίας κατέθεσε στο Συνέδριο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος. Όπως είπε «όταν θα φύγουμε από εδώ θα πρέπει να κάνουμε κίνημα κατά της ακρίβειας, και ο λογαριασμός να πάει στον Μητσοτάκη».

Τόνισε την ανάγκη «να μιλάμε συνέχεια για τον κόσμο της εργασίας, γι' αυτούς που παράγουν τον πλούτο» θυμίζοντας πώς στην πανδημία κράτησαν όρθια την κοινωνία οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και τα ντελίβερι. «Πραγματικές κοινωνικές αλλαγές δεν μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση αν δεν έχει ένα ζωντανό κοινωνικό ρεύμα. Χωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται μόνον με την κυβέρνηση δεν φτάνει» επεσήμανε. Πρόσθεσε επίσης πως προϋπόθεση «για να γίνουμε κυβέρνηση είναι να μη γίνουμε σαν τους άλλους» και τόνισε την ανάγκη «να θυμηθούμε το σύνθημα ''να νικήσει η ζωή. Ζωή όχι επιβίωση''. Οι μέρες της άμυνας τελείωσαν. Περνάμε στην επίθεση».

Στις πολιτικές παρακαταθήκες του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γιάννης Δραγασάκης. Επισήμανε ότι «δεν υπήρξε κανένα κόμμα της Αριστεράς στην Ελλάδα που να (καταφέρει να) διασφαλίσει ποσοστό 30% και να το διατηρήσει». Επίσης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι υπάρχει «η προοπτική μιας αριστερής διακυβέρνησης που σε πολύ δύσκολα πλαίσια μπορεί να κάνει πραγματικότητα τομές και να παράγει διατηρήσιμα αποτελέσματα». Κάλεσε τους συνέδρους «να είμαστε περήφανοι γι' αυτά που πετύχαμε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση».

Όσον αφορά στα οργανωτικά ζητήματα που απασχολούν το Συνέδριο, επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διατηρήσει τον στόχο ενός «σύγχρονου μαζικού αριστερού κόμματος ενεργών μελών" και προέτρεψε "να μην υποκύπτουμε στους πειρασμούς της ήσσονος προσπάθειας».

Νίκος Βούτσης: «Κάποιοι είδαν τυχοδιωκτικά τον ΣΥΡΙΖΑ»

Στο ζήτημα του κυβερνητισμού αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Σημείωσε ότι στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις εκλογές «δεν είναι απαραίτητο να οικοδομήσει μια κυβερνητική αριστερά» γιατί - όπως είπε- «αν το βάλεις ως αυτοσκοπό τότε είσαι υποχρεωμένος να κάνεις στρατηγικές υποχωρήσεις» και έτσι «να γίνεις ένα μέρος του συστήματος». Ανέφερε χαρακτηριστικά πως σήμερα «μας πολεμάνε όλους ακριβώς επειδή δεν θέλουμε να γίνουμε μέρος του συστήματος». Μίλησε επίσης για πρόσωπα που «είδαν τυχοδιωκτικά τον ΣΥΡΙΖΑ», αναφερόμενος εμμέσως σε στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του Κέντρου.

Υπέρμαχος της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή της ηγεσίας του κόμματος από τη βάση ήταν στην τοποθέτησή του ο Νίκος Παππάς. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η πρόταση τόνισε ότι «το κατασταστικό μάς διασφαλίζει και τη λογοδοσία και την ανακλητότητα». Σημείωσε μάλιστα ότι «τα ισχυρά μαζικά κόμματα που μπορούν να διαμορφώνουν κοινωνικά αντίβαρα» και «αυτά τα κοινωνικά αντίβαρα είναι η κρίση του λαού». Χαρακτήρισε λάθος επιλογή να μην υπερψηφίσει την πρόταση Τσίπρα το συνέδριο, αφού, όπως σχολίασε, αυτό θα σημαίνει προς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «τους αρνηθήκαμε το δικαίωμα να επιλέξουν με καθολική ψηφοφορία την Κ.Ε και τον πρόεδρο του κόμματος». Επισήμανε πως «θέλουμε να συσπειρώσουμε τον κόσμο από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο και δεν πρέπει να κάνουμε πίσω από αυτήν την ιστορική πρωτοβουλία». Τέλος σημείωσε την ανάγκη για «ένα κόμμα χωρίς ιδιοκτήτες ενοικιαστές, χωρίς παλιούς και καινούργιους, (..) ένα κόμμα που ενώνει και κινητοποιεί».

Ανολοκλήρωτη μένει η συζήτηση για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 έως το 2019 επισήμανε ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης. Επισήμανε πως «τη συζήτηση για τον απολογισμό της διακυβέρνησης την αφήσαμε στο ράφι». Αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του Νίκου Παππά αναρωτήθηκε «γιατί δεν καθίσαμε να κουβεντιάσουμε τις καλές μας προθέσεις στον χώρο των ΜΜΕ που οδήγησαν τελικά σε ένα Βατερλώ».

Σημείωσε ότι με έπρεπε «να δείξουμε στον κόσμο ότι έχουμε μάθει από τα λάθη μας. Να δείξουμε ότι ήταν ασφυκτικά τα όρια. Να φύγουμε από τα μνημονιακά απόνερα». Παράλληλα εξέφρασε την αντίθεσή του στις λογικές της στοχοποίησης της αντίθετης άποψης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Ας αφήσουμε την ενοχοποίηση απόψεων, χρειάζεται σύνθεση και συλλογικότητα. Αυτά είναι στην ταυτότητά μας, στο DNA μας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης διαφώνησε με την απευθείας εκλογή προέδρου και Κ.Ε από τη βάση σημειώνοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητήθηκε ποτέ».

Νίκος Φίλης: «Ραγδαία φθορά της ΝΔ δεν έφερε ακόμη ισχυρό ρεύμα νίκης»

Στη δική του τοποθέτηση ο Νίκος Φίλης, αμφισβήτησε το κατά πόσο η πολιτική κατεύθυνση που ακολούθησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του 2019 έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της πολιτικής του επιρροής. Έθεσε μάλιστα τα ακόλουθα ερωτήματα: «Η μετάλλαξη που δρομολογήθηκε από το βράδυ των εκλογών πόσο έχει συμβάλλει στην ενίσχυση της πολιτικής μας δυναμικής; Πόσο συνέβαλαν τα διορισμένα όργανα ή η κατάργηση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ; Μας βοήθησε ή μας έβλαψε η αμφισβήτηση της ανάγκης να υπάρχει η ΑΥΓΗ και το Κόκκινο; Γιατί η ραγδαία φθορά της ΝΔ δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Θα το πετύχουμε αντιγράφοντας τις διαδικασίες των συστημικών κομμάτων για την εκλογή αρχηγού;».

Σχετικά με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την άμεση εκλογή οργάνων ζήτησε «να μην προχωρήσουμε σε μια στρατηγικού χαρακτήρα μεταμόρφωση του πολιτικού μας υποκειμένου με οδηγό τον αρχηγισμό, τη ρευστοποίηση της κομματικής μας συγκρότησης και έναν ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό, που υποκλίνεται βαθιά στον κυβερνητισμό και στην εξουσία ως αυτοσκοπό».

Ζάεφ: «Πρέπει να προωθήσουμε ξεκάθαρα τις ιδέες της Αριστεράς»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας εξήρε τον ΣΥΡΙΖΑ για την προσήλωσή του στην «επίλυση των διαφορών προς όφελος των λαών και των κρατών της ευρύτερης περιοχής» και αναφέρθηκε στον καλό του φίλο, Αλέξη Τσίπρα απευθύνοντας χαιρετισμό στο 3ο συνέδριο, εν μέσω θερμού χειροκροτήματος.

«Εγώ και ο Αλέξης ήμασταν αποφασισμένοι να κάνουμε ένα τεράστιο κοινό βήμα προς όφελος των χωρών μας, των πολιτών μας, όλης της περιοχής, και εν τέλει της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε αναφορά και στα «πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της Ρωσικής επιθετικότητας», τα οποία «ξύπνησαν κίνδυνο, ανησυχία, και φόβο». «Η μόνη λύση είναι η ειρήνη. Ο αναγκαίος διάλογος αντί για τη βία. Επομένως, στηρίζω πλήρως την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Συνεχίζοντας την αναφορά του στην «πολύτιμη επιτυχία» , όπως χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που ενώνει τον ίδιο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε: «Με τον Αλέξη εργαστήκαμε για την ειρήνη και πετύχαμε να επιλύσουμε μια διαφορά με βαθιές ιστορικές ρίζες. Και αυτή η επιτυχία είχε αντίκτυπο πολύ πέραν των ορίων της περιοχής μας. Δεν μπορεί να επικρατεί μόνο το δίκαιο του ισχυρού. Στο σημερινό κόσμο υπάρχει ακόμη ο δρόμος του σεβασμού και του συμβιβασμού, ο δρόμος της αμοιβαίας κατανόησης, ο δρόμος της ειρήνης και της σταθερότητας», σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Επικεντρώσαμε το πολιτικό μας όραμα σε έναν κοινό στόχο. Χτίσαμε μια πολιτική σχέση που εξελίχθηκε σε συνεργασία και κατέληξε σε φιλία. Και οι δύο χτίσαμε τα θεμέλια μιας νέας σχέσης, μακράς πνοής, μεταξύ των χωρών μας πάνω σε αυτήν τη φιλία».

«Οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ακόμη στενότερα από πριν. Πρέπει να προωθήσουμε ξεκάθαρα τις ιδέες της Αριστεράς, δυνατά και με σαφήνεια. Και πρέπει να δράσουμε με βάση αυτές τις ιδέες. Έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Διαφωνώ με την άποψη που λέει ότι η ακροδεξιά επικρατεί ή θα επικρατήσει στην Ευρώπη. Υπάρχουν αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία που έχουν δείξει ακριβώς το αντίθετο. Ας μείνουμε ενωμένοι. Ας κάνουμε περισσότερα για τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Ας γυρίσουμε σελίδα", κατέληξε ο Ζ. Ζάεφ, προφέροντας στα ελληνικά το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, "νέα αρχή". "Νέα αρχή για τους πολίτες μας, για τις χώρες μας, για την περιοχή μας, για την Ευρώπη», είπε.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA