Μενού
  • Α-
  • Α+

«Aν η Ρωσία μάς κόψει το φυσικό αέριο, ας πούμε στις 20 - 21 Μαΐου, η χώρα έχει λάβει τα μέτρα της, ώστε να μην κατεβάσουμε τον διακόπτη» το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ρωσία να κόψει και στην Ελλάδα το φυσικό αέριο. Ο κ. Οικονόμου, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε πάντως πως «είμαστε από καιρό προετοιμασμένοι ν’ αντιμετωπίσουμε κάθε πιθανή εξέλιξη».

Διαβάστε ακόμη: Υπερδνειστερία: Ο δούρειος ίππος του Πούτιν για να εισβάλλει στην Ευρώπη

«Η χώρα έχει συμβόλαια προμήθειας – και το Δημόσιο και οι ιδιώτες – με την Gazprom, που λήγουν στο τέλος του 2026. Είναι αρκετά πιο μακροχρόνια τα συμβόλαιά μας, δηλαδή, από εκείνα των χωρών που παρατηρήθηκε το πρόβλημα», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας όμως ότι «κανείς δεν μπορεί να εφησυχάζει και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι διαδικασίες που ίσχυαν σε ομαλές περιόδους, θα εξακολουθούν να ισχύουν και τώρα».

«Είμαστε συντονισμένοι με τους εταίρους μας»

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί κατά το προηγούμενο διάστημα εναλλακτικές, που έχουν να κάνουν με διάφορες πηγές τροφοδοσίας. «Πρώτα απ’ όλα», ανέφερε, «τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα. Πήγε εκεί πρόσφατα ο πρωθυπουργός και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες που υπάρχουν. Δεύτερον, την αύξηση της προμήθειας LNG. Ήδη οι πάροχοι, ο μεγαλύτερος, η ΔΕΠΑ, αλλά και οι υπόλοιποι πάροχοι, όσο πληθαίνουν οι πιθανότητες να έχουμε προβλήματα, διερευνούν κάθε δυνατότητα».

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως «είμαστε συντονισμένοι πλήρως με τους εταίρους μας σ’ αυτόν τον εκβιασμό, σ’ αυτήν την πίεση που ασκεί η ρωσική πλευρά».Και εξήγησε πως «όταν πρωτοδιατύπωσε την απειλή ο πρόεδρος Πούτιν, το υπουργείο Ενέργειας, η ΔΕΠΑ, έχουν επεξεργαστεί όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας. Περιλαμβάνει την πλήρη αξιοποίηση και ενεργοποίηση της Ρεβυθούσας, τα φορτία LNG, την παραγωγής ρεύματος από μονάδες που έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με ντίζελ, την αύξηση των εφεδρειών του λιγνίτη».

«Θα αντισταθμίσουμε την απώλεια που θα έχουμε από άλλες εναλλακτικές πηγές»

Στην παρούσα φάση, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και δεν διαφαίνεται κάτι που θα μας οδηγήσει σε ελλείψεις στην αγορά. Λαμβάνουμε τα μέτρα μας, όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα. Θα αντισταθμίσουμε την απώλεια που θα έχουμε από άλλες εναλλακτικές πηγές τόσο με LNG, όσο και με τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας». Παράλληλα, σημείωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οποιαδήποτε διατάραξη στην εφοδιαστική αλυσίδα, θα έχει και οικονομικές συνέπειες. Γι’ αυτό και έγκαιρα και γρήγορα λαμβάνουμε τα μέτρα μας, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Από εκεί και πέρα, όμως, να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι αυτά τα φαινόμενα είναι πρωτόγνωρα». Υπογράμμισε ακόμη πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην φτάσουμε στο σημείο να περιορίσουμε την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία και των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».

Στη συνέχεια, μάλιστα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που είναι σαφές είναι ότι αν η Ρωσία μάς κόψει το φυσικό αέριο, ας πούμε στις 20 – 21/5, η χώρα έχει λάβει τα μέτρα της, έτσι ώστε να μην κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσουμε τον διακόπτη. Δεν υπάρχει περίπτωση να αιφνιδιαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή».

Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι να μην διαταραχθεί ο εφοδιασμός «στο διηνεκές – όχι μόνο για έναν ή για δύο μήνες. Προσπαθούμε να έχουμε εναλλακτικές πηγές, έτσι ώστε να συνεχίσει κανονικά να λειτουργεί η εφοδιαστική αλυσίδα, κυρίως στους θερινούς μήνες για την τουριστική περίοδο, να μην έχουμε διακοπές και να μην έχουμε προβλήματα στη λειτουργία μας. Αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA