Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τουρκική προκλητικότητα των δεκάδων υπερπτήσεων στα νησιά του Αιγαίου αυξάνει τον βαθμό ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα συστήματα θα εγκλωβίζουν τα τουρκικά F-16 τα οποία χθες επιδόθηκαν σε 41 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά κατοικημένα νησιά και νησίδες κατά μήκος του ανατολικού Αιγαίου και σε συνολικά 126 παραβιάσεις.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ για την τουρκική προκλητικότητα

Όπως νωρίτερα μεταδόθηκε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι συσκέψεις στο υπουργείο Αμυνας είναι συνεχής με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές και σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με στρατιωτικές πήγες ύστερα από απόφαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, αν η Τουρκία ακολουθήσει την ίδια τακτική των προκλήσεων με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν ήδη τεθεί σε ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά συστήματα που βρίσκονται σε αυτά τα νησιά. Μάλιστα, η εντολή είναι όχι μόνο να παρακολουθούν τα τουρκικά μαχητικά αλλά και να τα εγκλωβίζουν, να τα «κλειδώνουν».

 Για την πρωτοφανή τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου 24ώρου ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ενώ όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «πάγωσε» η Διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα και το υπουργείο Εξωτερικών  -που προχώρησε σε νέο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα- σε κάθε ευκαιρία θέτει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και των επικίνδυνων παραβιάσεων στο Αιγαίο. Σήμερα σε συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας Πατρίκ Μεζονάβ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τον ενημέρωσε για την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο, όπως με τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους από τουρκικά μαχητικά.

Στον πάγο τα ΜΟΕ μετά το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων

Στον πάγο βάζει η κυβέρνηση τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας μετά το πρωτοφανές μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων που σημειώθηκε χθες πάνω από το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

«Πρόκειται για απαράδεκτη πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό πεδίο και δεν συνάδουν με κανένα τρόπο στο πνεύμα και το κλίμα που υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και επιβεβαιώνοντας επισήμως τις αρχικές πληροφορίες πρόσθεσε: «Δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα ΜΟΕ».

Μητσοτάκης: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τις προκλήσεις της Τουρκίας, όπως έκανε γνωστό ο ίδιος, στις κοινές δηλώσεις με τη Φινλανδή πρωθυπουργό, Σάνα Μάριν. Η «απαράδεκτη» συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του ΝΑΤΟ, τόνισε ο Πρωθυπουργός στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

«Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Σάνα και για τις εξελίξεις με την Τουρκία. Πρέπει να πω ότι προηγουμένως μίλησα με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να τον ενημερώσω για την πρόσφατη προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο και έκαναν επικίνδυνες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά όπως η Χίος, η Κάρπαθος, η Λέρος και πολλά άλλα. Και βεβαίως κατέστησα σαφές στον κ. Στόλτενμπεργκ ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά ενός κράτους μέλους συμμάχου του ΝΑΤΟ, είναι απολύτως απαράδεκτη.

Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επιθετική εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Υπονομεύει επίσης την πρόοδο που επήλθε κατά την πρόσφατη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε το θέμα σε όλα τα διεθνή φόρα. Και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η Ε.Ε. κι όλα τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Και αυτή δεν είναι συμπεριφορά που χαρακτηρίζει χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA