Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη Βουλή φέρνει ο πρωθυπουργός τα θέματα της ενεργειακής κρίσης, μόλις επιστρέψει από την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα Ενέργειας μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει ο ίδιος την εθνική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με στόχο τη μείωση της τιμής του ρεύματος και τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και θα γίνει συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

«Κλειδώνουν» οι παρεμβάσεις για τις αυξήσεις

Την ίδια ώρα, θέμα χρόνου φαίνεται πως είναι οι ανακοινώσεις για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο θέμα των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος με τις οποίες είναι αντιμέτωποι εκατομμύρια καταναλωτών. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που έχουν στόχο την ελάφρυνση των πολιτών αναμένεται να κινηθούν σε δύο άξονες και θα καλύπτουν εκτός από τις άμεσες ανάγκες και μακροπρόθεσμες, με ορίζοντα πιθανότατα μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά και έχουν ουσιαστικά ανακοινωθεί από επίσημα κυβερνητικά χείλη, η στήριξη θα είναι οριζόντια και χωρίς εξαιρέσεις, δηλαδή θα αφορά όλους τους καταναλωτές. Παράλληλα τα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν τον Ιούνιο και θα ισχύσουν έως το τέλος του έτους. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται αφενός στην επέκταση και την αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ακόμη σε καταναλώσεις πάνω από τους 300 κιλοβατώρες, όριο που ισχύει στις επιδοτήσεις των τελευταίων μηνών. Ενώ την ίδια στιγμή εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στη χονδρική αγορά, εκεί που διαμορφώνονται οι τιμές στο ρεύμα.

Πάνω από το όριο των 300 κιλοβατώρων

Το «ταβάνι» που έχει επιβληθεί για την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος φαίνεται πως θα τροποποιηθεί προς τα πάνω καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι δείχνει να καλύπτει περίπου 2 στις 3 παροχές με το υπόλοιπο ποσοστό να καταναλώνει περισσότερες από 300 kw. Με τη συγκεκριμένη επιδότηση το κόστος υποχωρεί στα 0,15€/Kwh, αλλά για όλους όσοι ξεπερνούν το όριο ανεβαίνει στα 0,21€-0,27€/ Kwh.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικιακά κυμαινόμενα τιμολόγια, με βάση πληροφορίες που επικαλείται το Insider.gr, αυτή θα αναπροσαρμοστεί ώστε να απορροφάται το ίδιο ποσοστό αυξήσεων στη χονδρεμπορική.

Οι εκτιμήσεις για τον Απρίλιο αναφέρουν πως η μέση μηνιαία ενίσχυση αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα των 65 ευρώ, από 72 με δεδομένο ότι η αγορά Επόμενης Ημέρας έκλεισε τον Απρίλιο με μείωση 10% περίπου από τον προηγούμενο μήνα.

Πλαφόν για να μειωθεί η χονδρεμπορική τιμή

Το δεύτερο σκέλος πάνω στο οποίο εργάζονται τα αρμόδια κλιμάκια έχει να κάνει με την επιβολή πλαφόν στην αγορά Επόμενης Ημέρας, ώστε να μειωθεί η χονδρεμπορική τιμή. Ο ρεαλιστικός στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή από την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού ώστε η τιμή λιανικής να επιστρέψει στα επίπεδα των 15-16 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, όταν τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 32 λεπτά του ευρώ (χωρίς βέβαια να υπολογίζεται η επιδότηση).

Όπως αναφέρεται, μία τέτοια μείωση της τιμής αυτομάτως θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις προσαυξήσεις που προκαλούν οι ρήτρες αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Ανακοινώσεις όταν όλα θα είναι έτοιμα

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό όταν θα είναι όλα έτοιμα, υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Τόνισε, δε, ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να περιμένουν τις Ευρωπαϊκές αποφάσεις γι’ αυτό γίνονται καθημερινά συσκέψεις προκειμένου το θέμα να αντιμετωπιστεί.

Ο υπουργός χαρακτήρισε πάρα πολύ καλή τη δουλειά που έχει γίνει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και επανέλαβε πως όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός, όποια υπερκέρδη προκύψουν από τους παρόχους, θα επιστραφούν αμέσως στους καταναλωτές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA