Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην εξειδίκευση των μέτρων του νέου Εθνικού Προγράμματος Στήριξης, που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα προχώρησε πρώτος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σημείωσε, ότι η Ελλάδα όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες υφίσταται τις συνέπειες μιας κρίσης που πλήττει σημαντικά τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων ροκανίζοντας τζίρους και κέρδη.

Διαβάστε ακόμη: Ρεύμα: Τα μυστικά του νέου σχεδίου - Ποιοι είναι οι κερδισμένοι, τι αλλάζει άμεσα στους λογαριασμούς

«Τους προηγούμενους μήνες η χώρα έχτισε μεθοδικά γραμμές στήριξης με πρώτη γραμμή τα 43 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην περίοδο της πανδημίας. Η δεύτερη είναι οι συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών που τονώνουν το εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η τρίτη γραμμή ήταν η επιδότηση λογαριασμών με 3,5 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα. Η τέταρτη γραμμή ήταν τα επιδόματα και το επίδομα καυσίμων και η πέμπτη γραμμή άμυνα ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού Χτίσαμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα ώστε να έχουμε πόρους να στηρίξουμε, εκτελούμε ικανοποιητικά τον προϋπολογισμό για να έχουμε δημοσιονομικό χώρο, αξιοποιούμε με υπευθυνότητα την προσωρινή δημοσιονομική χαλάρωση. Όλα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για δραστικές παρεμβάσεις για να περιορίσουμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο αυξάνονται και επιδοτούνται για πρώτη φορά οι καταναλώσεις για πάνω από 300 κιλοβατώρες με κόστος 900 εκατ. ευρώ που θα καλυφθεί από τους Πόρους Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το τέλος πάνω του 90% που θα επιβληθεί στις ηλεκτροπαραγωγές εταιρείες», συμπλήρωσε.

«Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς από Δεκέμβριο έως Μάιο που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς ΙΒΑΝ. Αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν εισόδημα με 45.000 ευρώ, καλύπτουμε δηλαδή το 95% των νοικοκυριών. Υπολογίζεται ότι οι οικιακοί καταναλωτές για την α κατοικία έχουν επιδοτηθεί με 775 εκατ. ευρώ ενώ έχουν επωμιστεί 464 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση υπολογίζεται 280 εκατ. ευρώ. Τρίτον συνεχίζει να επιδοτείται το πετρέλαιο diesel ώστε το όφελος να είναι στα 0,15 ευρώ για τον καταναλωτή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

Όσον αφορά τον μηχανισμό του πλαφόν ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι σκοπός είναι οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα ανεξαρτήτως των τιμών του φυσικού αερίου, Θα επιδοτηθούν τα κοινωνικά τιμολόγια, όλες οι επιχειρήσεις, όλες οι πρώτες κατοικίες. Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.Οι παρεμβάσεις θα απορροφήσουν το 80% της επιβάρυνσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA