Μενού
  • Α-
  • Α+

Τη σημασία της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και της ιστορικής ομιλίας που θα δώσει στο αμερικανικό Κογκρέσο επεσήμανε ο Eλληνοαμερικανός Πολιτειακός Γερουσιαστής, Λεωνίδας Ραπτάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, εκφράζοντας παράλληλα τη σιγουριά του ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16 δεν πρόκειται να περάσει.

«Θα είναι πολύ καλή η επίσκεψη Μπάιντεν - Μητσοτάκη γιατί είναι φίλοι, πρώτον και δεύτερον με το Κογκρέσο δε θα έχει πρόβλημα γιατί όλο το Κογκρέσο υποστηρίζει την Ελλάδα. Εμείς οι εκλεγμένοι έχουμε τονίσει από χθες με 22 υπογραφές εναντίον του πουλήματος F-16 στην Τουρκία, γιατί η Τουρκία δε θα σταματήσει, κάθε μέρα υπάρχουν τα ίδια προβλήματα», είπε ο κ. Λεωνίδας Ραπτάκης.

Παράλληλα εμφανίστηκε βέβαιος ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16 δεν θα περάσει απ' το αμερικανικό Κογκρέσο. «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ότι η Τουρκία δεν είναι καλός γείτονας ούτε θα πάρει δώρα χωρίς να δώσει πίσω τα S-400. Να είναι σοβαρή και να μην παίζει τα παιχνίδια στο Αιγαίο και να σέβεται τα ελληνικά σύνορα που είναι ευρωπαϊκά σύνορα», κατέληξε.

«Η Τουρκία δεν είναι καλός γείτονας»

«Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι, όλοι το βλέπουν. Η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες αρχικά δε θέλει να μπει μέσα στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία και πάει να το ακυρώσει, ο πρέσβης της Τουρκίας έκανε παρέλαση με τον Πούτιν στις 9 Μαΐου καμία χώρα ευρωπαϊκή δεν το έκανε αυτό. Ο Ερντογάν δεν βάζει ούτε κυρώσεις και πάει να παίξει διπλό παιχνίδι, δεν δίνει τους S-400 και αυτό δείχνει σε πολλά μέλη του Κογκρέσου ότι δεν είναι καλός γείτονας. Αυτό το δείχνει πολύ καλά και το παίρνουμε και εμείς σοβαρά», ανέφερε.

Τζον Σαρμπάνης: Σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ η Ελλάδα

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος Τζον Σαρμπάνης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ,  υποστήριξε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βασιστούν στην Ελλάδα, διότι είναι ένας σταθερός σύμμαχος στην περιοχή». Παράλληλα, ο βουλευτής Σαρμπάνης τόνισε ότι «στην κρίσιμη αυτή συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια ο ρόλος της Ελλάδας είναι αναβαθμισμένος».

«Στην παρούσα συγκυρία το να έχουμε την Ελλάδα ως ισχυρό σύμμαχο είναι πολύ σημαντικό, είδατε πως η Ελλάδα ανέλαβε ρόλο μεσούσης αυτής της κρίσης και επέδειξε πραγματική αλληλεγγύη ως μέρος του διεθνούς συνασπισμού. Είναι καταπληκτικό, είναι υπέροχο το γεγονός ότι μπορούμε να βασιστούμε σε αξιόπιστους συμμάχους όπως η Ελλάδα σε συγκυρίες όπως η παρούσα», πρόσθεσε ο κ. Σαρμπάνης.

Παράλληλα, ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος αναφέρθηκε και στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου. «Όσοι από εμάς παρακολουθούμε τα ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα και την Κύπρο και την πολύ προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, προφανώς πρωτοστατούμε σε μια προσπάθεια εδώ στην Ουάσινγκτον και στο Κογκρέσο για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι συνάδελφοί μας έχουν επίγνωση αυτών των ενεργειών και αυτής της συμπεριφοράς» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την Τουρκία»

«Νομίζω ότι υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση εδώ στο Κογκρέσο ότι η αρνητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν μπορεί να αγνοηθεί και ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα και να είμαστε πολύ προσεκτικοί για κάθε είδους συναλλαγές που κάνουμε με την Τουρκία, επειδή η Τουρκία έχει επιδείξει επανειλημμένως ότι πέρα από το ότι υποτίθεται πως είναι σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ δεν μπορούμε να την εμπιστευτούμε σε κρίσιμες στιγμές, σε αντίθεση με την Ελλάδα στην οποία μπορούμε πάντα να βασιζόμαστε και μπορούμε πάντα να εμπιστευόμαστε», τόνισε ο Αμερικανός βουλευτής.

«Η Τουρκία δεν είναι ποτέ εκεί όταν τη χρειάζεσαι πραγματικά. Συμπεριφέρεται με συναλλακτικό χαρακτήρα. Πάντα κοιτούν το συμφέρον τους, αυτό είναι το στυλ και ο χαρακτήρας του Ερντογάν», πρόσθεσε ο Τζον Σαρμπάνης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις πιέσεις της Άγκυρας για την αναβάθμιση των F-16. «Είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προσπαθεί να εξασφαλίσει αυτή τη συναλλαγή, αλλά θα σας πω ότι στο Κογκρέσο υπάρχει μεγάλη ανησυχία για αυτό και ισχυρή αντίσταση σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Φροντίζουμε να εκπαιδεύουμε τους συνάδελφοι μας σε αυτό, θα διασφαλίσουμε ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών κατανοούν τις ανησυχίες εδώ στο Κογκρέσο και ελπίζουμε ότι αυτό θα καθοδηγήσει τη διαδικασία από εδώ και πέρα» συμπλήρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Τέλος, ο βουλευτής από το Μέριλαντ εκτίμησε ότι «η Ελλάδα θα παίξει έναν κεντρικό ρόλο, με τρόπους που δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε πριν από έξι εβδομάδες». «Υπάρχει μια δυναμική που ωθεί την Ευρώπη στην πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και τα ρωσικά καύσιμα και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρό τρόπο. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό είτε πρόκειται για τις δυνατότητες που έχει στον τομέα του LNG, είτε με τους διάφορους αγωγούς που εξετάζουμε και εξετάζουν ως μέρος της λύσης», κατέληξε ο Τζον Σαρμπάνης.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη μεταξύ 15 και 17 Μαΐου 2022. Οπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού, το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την επίσημη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έχει ως εξής:

Τη Δευτέρα 16 Μαΐου

  • Στις 14:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή Morning Joe του τηλεοπτικού δικτύου MSNBC και στους δημοσιογράφους Joe Scarborough και Mika Brzezinski.
  • Στις 17:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με συνομιλητή τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο πανεπιστήμιο Georgetown University.
  • Στις 22:30 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Joe Biden, στον Λευκό Οίκο.
  • Στις 00:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παρατίθεται προς τιμήν του στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη 17 Μαΐου

  • Στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.
  • Στις 18:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris.
  • Στις 19:00 ώρα Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
  • Στις 2:10 ώρα Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA