Μενού
  • Α-
  • Α+

Μόλις μία ημέρα μετά τις τουρκικές προκλήσεις από τη «μαύρη» επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, οι απειλές και οι εχθρικές πρακτικές από την Αγκυρα συνεχίζονται, καθώς το απόγευμα της Παρασκευής υπήρξε μια ακόμη παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και μάλιστα με την υπερπτήση δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 στα 2,5 μίλια μακριά από την Αλεξανδρούπολη!

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Εμμένει στη σκληρή στάση ο Ερντογάν - «Δεν μπορούμε να πούμε ΝΑΙ στη Σουηδία και τη Φινλανδία»

Αμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών, κατόπιν συντονισμού από τον Νίκο Δένδια, εκδίδοντας καυστική ανακοίνωση κατά των γειτόνων και των προθέσεών του ως προς την ειρήνη. Παράλληλα, με εντολή του Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων. Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας».

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως η κίνηση αυτή της Τουρκίας στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα και προς τις ΗΠΑ λόγω της σημασίας που έχει αποκτήσει για τη χώρα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA