Μενού
  • Α-
  • Α+

«Η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός των μαχητικών F-35, θα έπαιρνε 100 μαχητικά θα έκαναν το Αιγαίο σουβλάκι. Η αναβάθμιση (με F-35) θα δώσει τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα όσον αφορά τον αεροπορικό πόλεμο», επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο τέως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Διαβάστε ακόμη: Υπουργείο Εξωτερικών στην Τουρκία: «Προκαλείτε και παραπληροφορείτε» 

«Τα F-35 είναι stealth, δεν μπορεί να τα πιάσει το ραντάρ» ανέφερε μεταξύ άλλων για τα πλεονεκτήματα του υπερσύγχρονου μαχητικού. Εξήγησε πάντως ότι τα F-35 δεν είναι ετοιμοπαράδοτα, υπάρχει γραμμή παραγωγής, θα είναι έτοιμα προς παράδοση από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin το 2027 με 2028, αλλά και η χώρα μας το 2028 θα διαθέτει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναβαθμίσεις των F-16.

«Δεν είναι μόνο η αγορά που είναι 80 εκατ. δολάρια, (έκαστο μαχητικό), είναι και η ώρα πτήσης πανάκριβη» αναγνώρισε. Αλλά με την αύξηση της παραγωγής, διευκρίνισε ο κ. Διακόπουλος, πέφτει σταδιακά και η ώρα πτήσης. «Η άμυνα είναι ακριβή. Πληρώνουμε τεράστιο φόρο για να έχουμε ασφάλεια με το γείτονα που έχουμε» τόνισε.

«Η πολιτική των εκβιασμών» 

«Η πολιτική της Τουρκίας είναι πολιτική εκβιασμών και παζαριού» δήλωσε δε ο κ. Διακόπουλος για τη στάση Ερντογάν όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.  Το να καταφεύγει μια χώρα σε εκβιασμούς δεν είναι ένδειξη επιρροής και δύναμης, είναι ένδειξη αποτυχίας, είναι ένδειξη της απομείωσης της επιρροής που είχε άλλοτε εξήγησε για τη γείτονα. «Η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό, μια χώρα εξαιρετικά σημαντική θέση όσον αφορά το μέγεθος της, όσον αφορά τη γεωγραφική και γεωπολιτική της θέση, και έχει φτάσει από τη μια να εκβιάζει από την άλλη να μην μπορεί να πετύχει ούτε καν την αναβάθμιση των F-16 που έχει, όχι την πρόσκτηση νέων F-16» εξήγησε. 

 

ΥΠΕΞ στην Τουρκία: «Προκαλείτε και παραπληροφορείτε»

Στο μεταξύ, ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου. «Απορρίπτουμε τις αβάσιμες και αναληθείς αιτιάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών περί δήθεν παραβίασης του τουρκικού εναερίου χώρου από ελληνικά αεροσκάφη πριν από λίγες ημέρες» αναφέρει χαρακτηριστικά στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας για τουρκικές υπερπτήσεις στην Αλεξανδρούπολη.

«Οι κατηγορίες αυτές αποτελούν μία ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της. Είναι τουλάχιστον οξύμωρο μια χώρα που πραγματοποίησε πρόσφατα 42 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους σε διάστημα μόλις μίας ημέρας και που απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο κατά παράβαση θεμελιωδών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, να κατηγορεί την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες. Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, με τις ενέργειές της, υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία».

Το διάβημα στην Τουρκία

Την Παρασκευή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών μετά τις τουρκικές υπερπτήσεις προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. Επίσης, κοινοποίησε την τουρκική ενέργεια στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, διεθνοποιώντας το ζήτημα, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κατηγορεί την Ελλάδα για ένταση που «ξεκίνησε η ίδια με δικές της προκλητικές ενέργειες».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Όχι σε προκλητικές ενέργειες»

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, σε απάντησή του σε ερώτηση για το πόσο οι ενέργειες της Άγκυρας επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Επιπλέον, όταν ρωτήθηκε από Αμερικανίδα δημοσιογράφο για το πόσο ανησυχούν οι ΗΠΑ για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και για το πώς αυτές οι ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο κ. Πράις απάντησε πως «στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA