Μενού
  • Α-
  • Α+

Εισηγήσεις για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο βρίσκονται στο τραπέζι του πρωθυπουργού πριν από το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, ενώ τα σενάρια αναζωπυρώθηκαν ακόμα περισσότερο μετά τον αντίκτυπο που είχε διεθνώς η επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως δεν τις έχει υιοθετήσει ακόμα και είναι «σφίγγα» αναφορικά με τις προθέσεις του. Προς ώρας επικεντρώνεται στο μπαράζ διεθνών επαφών του. 

Διαβάστε ακόμη: Βενζίνη: Ερχονται μέτρα για την τιμή στα νησιά - Τι προανήγγειλε ο Αδωνις Γεωργιάδης

Από χθες βρίσκεται στη Βοστώνη για ομιλία στο Boston College, ενώ αύριο και μεθαύριο θα βρίσκεται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ όπου θα έχει σειρά σημαντικών επαφών με αιχμή τις επενδύσεις και την ενέργεια. Με την επιστροφή του στην Αθήνα, ωστόσο η συζήτηση είναι βέβαιο ότι θα φουντώσει ξανά. Η Πέμπτη 26 Μαΐου εξάλλου, βάσει του προγράμματός του και με δεδομένο το Υπουργικό Συμβούλιο της επόμενης ημέρας, θεωρείται ως επικρατέστερη ημερομηνία για ανακοινώσεις στο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον τελικά το αποφασίσει.

Το εύρος του ανασχηματισμού μήνυμα προθέσεων για τις εκλογές 

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για ανασχηματισμό έχει ανοίξει για τα καλά, αφού οι πληροφορίες θέλουν τον Πρωθυπουργό να έχει προχωρήσει ήδη σε διερευνητικές συζητήσεις με κάποιους υπουργούς. Όσοι εισηγούνται τις αλλαγές στη δομή της κυβέρνησης θεωρούν πως αυτές θα βάλουν τέλος στη σεναριολογία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και θα εκπέμψουν προς πάσα κατεύθυνση σήμα εντατικής συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Οι παρεμβάσεις θα σχετίζονται και με την κίτρινη κάρτα που είχε δείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν είναι εξίσου ικανοποιημένος από την αποδοτικότητα όλων των Υπουργών και πιθανόν εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του για τη δυσαρμονία που παρατηρείται μεταξύ της ηγεσίας σε ορισμένα υπουργεία.

Ο ίδιος πάντως προς ώρας δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ούτε για το εύρος ούτε για το χρόνο των ανακοινώσεων. Αλλαγή σκυτάλης σε κρίσιμα υπουργεία πρώτης γραμμής δεν φαίνεται προς ώρας στον ορίζοντα, αλλά και κάθε εκτίμηση είναι επισφαλής. Ακόμη και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη. Αν θα επιλέξει δηλαδή έναν δομικό ανασχηματισμό με διευρυμένες αλλαγές προσώπων και χαρτοφυλακίων ή σημειακές παρεμβάσεις. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν οι αλλαγές να αφορούν στην αντικατάσταση μικρού αριθμού υπουργών με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση στόχος του Πρωθυπουργού θα είναι να εκπέμψει ένα μήνυμα ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος. Ενώ τα κριτήριά του λέγεται πως δεν θα σχετίζονται με γεωγραφικά δεδομένα εκλογικών περιφερειών, αλλά καθαρά με την αποτελεσματικότητα των προσώπων για το έργο που θα αναλάβουν, καθώς επιδιώκει να δώσει το στίγμα του για την επόμενη τετραετία.

Eισηγήσεις για πρόωρες εκλογές

Φωτιά έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο. Η εισηγητές αυτής της πρότασης έχουν 3 συν 1 επιχειρήματα. Πρώτον, το γεγονός ότι μέχρι Σεπτέμβριο - Οκτώβριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν νιώσει στην τσέπη και το ταμείο τους την ανακούφιση από τα μέτρα ανάσχεσης της ενεργειακής ακρίβειας. Δεύτερον, την κατ’ εκτίμηση εξαιρετικά καλή πορεία του τουρισμού που θα δώσει αέρα και στην οικονομία. Τρίτον, τη δημοσκοπική άνοδο της ΝΔ που εμφανίζεται εκ νέου με διψήφιο ποσοστιαίο προβάδισμα. Το τελευταίο και ίσως σημαντικότερο επιχείρημα είναι η έντονη ανησυχία για το θολό τοπίο - ρίσκο του χειμώνα ως προς το μέγεθος των πληθωριστικών πιέσεων παγκοσμίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία και φυσικά τις διεθνές τιμές ενέργειας, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει νέες πιέσεις με αναζωπύρωση της πανδημίας. Η εν λόγω σχολή σκέψης άλλωστε θεωρεί ότι το φθινόπωρο δεν απέχει πάρα πολύ από την Άνοιξη του 2023 που έχει θέσει ως ορόσημο για κάλπες ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως κατά την επίσκεψή του στη Μαγνησία την Παρασκευή επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την 4ετία και κατόπιν θα ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών, θέτοντας επί τάπητος το συνολικό της έργο. Επανειλημμένα εξάλλου έχει ταχθεί υπέρ της ολοκλήρωσης των εκλογικών κύκλων. Ουδείς επίσης πρέπει να παραγνωρίζει τους εθνικούς στόχους που έχει θέσει για το επόμενο διάστημα, για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία το καλοκαίρι αλλά και το την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, που θα ξεκλειδώσει πόρους δισεκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας και αναβαθμίζοντας περαιτέρω το κύρος της. Και η πόλωση στο πολιτικό σκηνικό στο δρόμο προς τις κάλπες δεν βοηθάει τέτοιου μεγέθους στοιχήματα. Επειδή πάντως σε αυτό το παγκοσμίως ρευστό τοπίο μοναδική βεβαιότητα είναι η αβεβαιότητα όπως έχει πει κι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι εν ευθέτω χρόνω δεν θα συμβεί κάποιο γεγονός σταθμός, που μπορεί να οδηγήσει σε μία διαφορετική κρίση για το χρόνο των εκλογών.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA