Μενού
  • Α-
  • Α+

Η προπαγανδιστική μηχανή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δουλεύει ασταμάτητα κι ολοένα κι ανεβάζει ρυθμούς, όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία. Το τελευταίο σενάριο από πολιτικούς αναλυτές θέλει την Ελλάδα με τις... ευλογίες Αμερικανών και Γάλλων να πολιορκούν την Τουρκία! Παράλληλα, αναφέρουν ότι η γείτονα έφτασε... πάτο, μιας και η οικονομία της χώρας, έχει κατακερματιστεί. Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει είναι ο τίτλος της εφημερίδας Bir Gun: «Χρεωκοπούμε». 

Στο ρεπορτάζ της σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, η εφημερίδα κάνει λόγο για τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει αγγίξει το 160%. Ωστόσο, στον χειρότερο βαθμό, από το 2008, βρίσκονται και τα ασφάλιστρα των τουρκικών ομολόγων, ενώ η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχει φτάσει το 10%.

«Νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία για την οικονομία της χώρας, σε συνδυασμό με το σκάνδαλο – αν υπάρχει – δεν είναι μια καλή εικόνα για την Τουρκία», ανέφερε ο ανταποκριτής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η οικονομία είναι εκτός ελέγχου αυτή τη στιγμή, ο Τούρκος πρόεδρος είναι δύσκολο να πάρει μέτρα και μέσα σε αυτή την εξίσωση μπαίνει και η Ελλάδα. Τούρκοι αναλυτές σημειώνουν ότι, «η Ελλάδα με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία πολιορκούν την Τουρκία, ενώ σε άλλο σημείο αναρωτιούνται «μήπως η Ελλάδα και με τα Rafale ετοιμάζεται για πόλεμο;». Μάλιστα, η εφημερίδα Hurriyet σημειώνει ότι ο Μητσοτάκης πήγε στην Αμερική δύο φορές.

Ζαφέρ Σαχίν, αρθρογράφος της εφημερίδα Milliyet: «Στην Αλεξανδρούπολη χτίζουν η έχτισαν έναν μεγάλο σταθμό αποθήκευσης LNG και μάλλον οι ΗΠΑ έχουν μακροπρόθεσμο σχέδιο να στέλνουν το δικό τους αέριο στην Ευρώπη μέσω της Αλεξανδρούπολης. Αυτός είναι και ο λόγος που εκεί εγκατέστησαν στρατιωτική βάση» .

Τουργκάϊ Γκουλέρ, αρθρογράφος της εφημερίδας Aksam: «H Eλλάδα αγοράζει από τη Γαλλία δεκάδες μαχητικά Rafale». «Αφού αγοράζει Rafale, κι έρχονται οι ΗΠΑ δίπλα μας.  Αυτά πρέπει να τα σκεφτούμε. Ο  λόγος είναι ένας. Πολιορκείται η Τουρκία. Ξεκάθαρα μιλάμε για την πολιορκία της Τουρκίας». 

Αχμέτ Χακάν, διευθυντής της εφημερίδας Hurriyet: «Tι κάνει... Ετοιμάζεται για πόλεμο; Στρατιωτικοποιεί και τα νησιά».

Αποστολάκης: Η Τουρκία ξέρει από εκβιασμούς, θα τα πάρει τα F-35 

Ο πρώην υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, μίλησε για την τουρκική προπαγάνδα και την πολεμική ρητορική που ασκούν οι άσπονδοι γείτονες, λέγοντας εν κατακλείδι πως θα καταφέρουν με το παιχνίδι των απειλών να πάρουν αυτό που θέλουν. Εξήγησε δε ότι η Αγκυρα δεν έχει αυτή τη στιγμή εδαφικές διεκδικήσεις, αλλά προσπαθεί να επιβάλλει τον εαυτό της ως τον «μεγάλο παίχτη» στην περιοχή και πως τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη δική της συμφωνία.

«Η Ιστορία έχει δείξει ότι η Τουρκία ξέρει να παίζει τους εκβιασμούς». Δεν απέκλεισε να καταφέρει τελικά η αγκυρα να έρθει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16 ενώ για τα F-35 είπε ότι «κάποια ώρα, κάποια στιγμή θα τα πάρουνε». «Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή προσπαθεί η Αμερική να βρει ένα τρόπο να σβήσει μερικά από τα λάθη της Τουρκίας και να τους δώσει τη δυνατότητα να επαναπροσεγγίσουν τη δύση», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σχετικά με την ελληνική παραγγελία για τα F-35, ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, λέγοντας ότι με την αγορά των 24 Rafale, έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, και χρειάζεται ψυχραιμία, γιατί «δεν είμαστε ένα κράτος το οποίο μπορεί να έχει ό,τι φανταστεί και ό,τι θέλει»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA