Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλλάζουν όλα στις φοιτητικές εκλογές στα πανεπιστήμια με το σχέδιο νόμου, το οποίο παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με το οποίο έρχονται σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ. Προβλέπεται η διεξαγωγή των εκλογών με ενιαίο ψηφοδέλτιο και δεν θα υπάρχουν φοιτητικές παρατάξεις.

Διαβάστε ακόμη: ΑΠΘ: Επεισόδια με τραυματίες μεταξύ φοιτητών και ΜΑΤ

Συγκεκριμένα, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι θα «υπάρχει Συμβούλιο φοιτητών από ενιαίο ψηφοδέλτιο, το οποίο θα κάνει εισηγήσεις για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τους φοιτητές ενώ οι εκλογές θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο». Η πρόταση αυτή είχε γίνει και παλιότερα από την υπουργό αλλά δεν προχώρησε, καθώς δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι είχαν ταχθεί εναντίον της κάτι βέβαια που αναμένεται να γίνει και τώρα.

Προβλέπεται και ίδρυση Κέντρων Ψυχολογικής Υποστήριξης Φοιτητών στα ΑΕΙ, καθώς και ίδρυση μουσείων ή άλλων παραρτημάτων των ΑΕΙ στο εξωτερικό. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο ότι τις διατάξεις τους ολοκληρώνεται ένα μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Με το νομοσχέδιο εισάγονται «ηλεκτρονικές» κληρώσεις παντού, αναβαθμίζονται οι διαδικασίες εκλογής ή εξέλιξης των πανεπιστημιακών με την εισαγωγή Μητρώου για την επιλογή των εκλεκτορικών σωμάτων, ενώ δεν θα χάνονται πλέον θέσεις διδασκόντων εάν κηρύσσονται θέσεις άγονες.

Παράλληλα, εισάγονται επιπλέον κίνητρα για «επισκέπτες» καθηγητές από το εξωτερικό, δίνεται η δυνατότητα στα ΑΕΙ να συγκροτούν μόνα τους προγράμματα σπουδών, να παρατείνουν κατά βούληση το εξάμηνο τους σε περίπτωση που έχουν χαθεί μαθήματα ή να επεκτείνουν τα ξενόγλωσσα προγράμματα τους. Την ίδια στιγμή δίνεται στους φοιτητές η δυνατότητα «πρώτου» και δευτερεύοντος πτυχίου, «εσωτερικού εράσμους» μεταξύ των Ιδρυμάτων της χώρας, ανταποδοτικές υποτροφίες με κριτήρια αριστείας σε πρώτο επίπεδο και κοινωνικά κριτήρια.

Επανέρχονται τα Συμβούλια διοίκησης των Ιδρυμάτων τα οποία συγκροτούνται με νέα διαδικασία. Έξι μέλη τους θα εκλέγονται από εκλογικό σώμα αποτελούμενο από μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ). Θα είναι οι έξι πρώτοι στην επιλογή του εκλογικού σώματος, ενώ κάθε μέλος ΔΕΠ θα έχει μόνο δυο ψήφους. Μέσα στο Συμβούλιο τα έξι εκλεγμένα μέλη θα διαθέτουν απο μια ψήφο ο καθένας, της ίδιας ισχύς. Στόχος είναι να υπάρχει ένα μέλος από κάθε Σχολή στα μεγάλα και πολυπληθή Ιδρύματα. Οι έξι πανεπιστημιακοί που θα έχουν εκλεγεί θα επιλέγουν πέντε εξωτερικά μέλη (δηλαδή η πλειοψηφία τους, άρα στην πραγματικότητα οι 4 εξ αυτών εάν συνασπιστούν). Όλα τα μέλη του νέου Συμβουλίου θα επιλέγουν τον πρύτανη μέσα από τα 6 εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA