Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε τεντωμένο σκοινί εξακολουθούν να βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με τους γείτονες να προκαλούν σε καθημερινή πια βάση και να απειλούν ανοιχτά πια ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις στο Αιγαίο. Τελευταίο επεισόδιο ήταν το νέο... ξέσπασμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αφού ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα, πως η χώρα του ετοιμάζει νέα επιχείρηση στη Συρία, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο! 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: Χαράζουν ονόματα και καρδιές με αιχμηρά αντικείμενα στο μνημείο της Αγίας Σοφίας

Το θράσος του Τούρκου προέδρου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αφού μετά την τρίωρης συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δεν έκρυψε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις ενοχλήσεις στο Αιγαίο, κάτι που αποτυπώθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε. 

«Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, συζητήθηκαν οι ολοένα αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος. Συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να κινηθεί σε πνεύμα συνεργασίας. Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση θα συνεχιστεί για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «...οι επιχειρήσεις που διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας και αποτελούν ανάγκη εθνικής ασφάλειας». Η Άγκυρα έχει ήδη πραγματοποιήσει τρεις εισβολές στη βόρεια Συρία από το 2016 και έπειτα, με στόχο κυρίως την κουρδική πολιτοφυλακή YPG που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Τσαβούσογλου: «Δεν μπλοφάρουμε, θα σας κυνηγήσουμε»

Εξάλλου, από τα χείλη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν εκτοξευθεί νωρίτερα και άλλες απειλές ζητώντας την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και τονίζοντας πως η χώρα του «δεν μπλοφάρει» και «εφόσον δεν σταματήσει την παραβίαση, θα κυνηγήσουμε την Ελλάδα». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε τις δηλώσεις στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από το Ισραήλ και έβαλε και πάλι στο κάδρο των προκλήσεων την στρατιωτική ενίσχυση της χώρας μας.

«Η Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς από το 1960 και είπε ότι αν δεν σταματήσει αυτό, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία. Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Εάν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω το θέμα. Τα βήματα της Ελλάδας στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία», είπε ο αρχικά Τσαβούσογλου σύμφωνα με τη Sabah

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ελλάδα πράττει αντίθετα με τους όρους των συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947,λέγοντας πώς: «έχει οπλίσει τα νησιά από το 1960 και είπαμε, "αν δεν τα παρατήσει, θα αρχίσει η συζήτηση για την κυριαρχία". Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Το θέμα δεν πρέπει να απορριφθεί με κενά λόγια του τύπου "Η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, έχει τα μάτια της στα εδάφη μας". Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση συμφωνίας. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να πούμε "δεν πειράζει, όσα όπλα κι αν βάλει". Εφόσον δεν σταματήσουν την παραβίαση, θα τους κυνηγάμε».

«Τους Τούρκους δεν τους... παίρνει για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο» 

Σχολιάζοντας τα ελληνοτουρκικά, η Ντόρα Μπακογιάννη αφού αναγνώρισε ότι το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη πυροδότησε τον εκνευρισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτίμησε ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα δούμε να κορυφώνεται η ένταση.

«Θεωρώ ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η ομιλία του στο Κογκρέσο δημιούργησαν μία πάρα πολύ μεγάλη ενόχληση στην Τουρκία, γιατί ο Ερντογάν ήταν σε φάση διαπραγμάτευσης. Δοκίμαζε με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας να κερδίσει κάτι συγκεκριμένο στον τομέα των αμυντικών», δήλωσε μιλώντας στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο. 

Η ίδια εκτίμησε πως δεν «παίρνει» τους Τούρκους να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο. «Ο τρόπος με τον οποίο ο Ερντογάν πολιτεύτηκε τον τελευταίο μήνα είναι σαν να πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται. Εάν υπήρχαν προβληματισμοί στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη για τον ρόλο που παίζει η Τουρκία, οι αντιδράσεις και οι δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα. Η Δύση θέλει να κρατήσει την Τουρκία κοντά της, αλλά το ερώτημα πόσο αξιόπιστη είναι έχει ενισχυθεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους. Η Τουρκία εμφανίζεται αναξιόπιστη, ενώ η Ελλάδα ως πόλος ηρεμίας, σταθερότητας, σιγουριάς, ανάπτυξης σε μία περιοχή υπεύθυνη για την ασφάλεια της νοτιοανατολικής πτέρυγας».

Σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές δήλωσε: «Η πίεση που ασκείται στο εσωτερικό της Τουρκίας στους πρόσφυγες είναι μεγάλη. Η αύξηση της ανεργίας είναι τεράστια και φοβάμαι πως αυτά θα αυξήσουν την πίεση των ροών στην Ελλάδα». Για τον πόλεμο στην Ουκρανία δήλωσε πως θα καθορίσει πολλά πράγματα, όπως τις τιμές στην ενέργεια και την επισιτιστική κρίση.

«Εύχομαι να επικρατήσει η σωφροσύνη και να αντιληφθούν οι Ρώσοι ότι είναι μία πολιτική που δεν μπορεί αν γίνει αποδεκτή από κανένα διεθνώς και θα έχει τεράστιο κόστος για τον ρωσικό λαό». Ακόμη η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με άλλες χώρες, καθώς ήδη το τουριστικό ρεύμα στη χώρα μας είναι αυξημένο.

Η ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ για τα νησιά του Αιγαίου

Εξάλλου, επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ επέδωσε χθες η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, σε απάντηση σχετικής επιστολής που είχε απευθύνει ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Με την επιστολή αυτή, η οποία αποτελεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προϊόν πολύμηνης ενδελεχούς εργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, απορρίπτονται στο σύνολο τους, το σύνολο των ισχυρισμών της τουρκικής πλευράς, καθώς είναι αβάσιμοι νομικά, ιστορικά και επί των πραγματικών γεγονότων. Συγκεκριμένα απορρίπτεται το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά την «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.

Τονίζεται ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί καθαρή αθέτηση τόσο του γράμματος όσο και του πνεύματος της συνθήκης της Λωζάννης του 1923 και της συνθήκης των Παρισίων του 1947, που ορίζουν μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα στις χώρες που αναφέρονται, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος ή υποχρέωση.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όταν τα κράτη συνομολογούν μια συνθήκη που ορίζει σύνορα ή εδαφική κυριαρχία, ο βασικός σκοπός τους είναι να επιτύχουν σταθερότητα και τελικό καθεστώς (finality). Για τον λόγο αυτό, όταν μια συνθήκη ορίζει ένα σύνορο ή μια οριστική εδαφική διευθέτηση, αυτή η διευθέτηση αποτελεί ένα πραγματικό γεγονός από μόνο του, το οποίο δεν εξαρτάται πλέον από την συνθήκη.

Ο ορισμός ενός συνόρου αποτελεί μια αυτόνομη πραγματικότητα και δημιουργεί μονιμότητα.

Αντιθέτως, τονίζεται στην επιστολή της Ελληνίδας Μονίμου Αντιπροσώπου, οι τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις υπονομεύουν αναφανδόν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Παράλληλα, τονίζεται ότι τα νησιά αυτά, σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (άρθρο 121 (2), έχουν δικαιώματα σε χωρικά ύδατα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολο τους, τις σχετικές αιτιάσεις της Τουρκίας.

Η επιστολή επίσης απορρίπτει στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτιάσεις αυτές, οι οποίες δεν στέκουν νομικά, αλλά έχουν καθαρά πολιτικά κίνητρα, τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της.

Επίσης, γίνεται σαφής αναφορά στην κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, με την επίκληση του casus belli, καθώς και την στάθμευση έναντι των νησιών του Αιγαίου, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων.

Παράλληλα επισημαίνεται η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας με ιδιαίτερα απειλητικές ενέργειες, τόσο με τις υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, όσο και με την παρενόχληση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και ερευνητικών σκαφών.

Η επιστολή καταλήγει λέγοντας ότι η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία επί των νησιών του Αιγαίου, να απέχει από την απειλή χρήσης βίας, παραβιάζοντας έτσι το άρθρο 2(4) του Χάρτη ου ΟΗΕ, και να σταματήσει να πραγματοποιεί παράνομες ενέργειες, οι οποίες παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι πρακτικές αυτές, οι οποίες υποδηλώνουν ένα πνεύμα αναθεωρητισμού, βρίσκονται τελείως εκτός του βασικού πλαισίου των σχέσεων μεταξύ των κρατών, όπως ορίζει ο Χάρτης του ΟΗΕ, και αποτελούν σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα παραμένει πεπεισμένη ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν την μοναδική τους διαφορά, ήτοι τον ορισμό της Υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA