Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφού φρόντισε να γκρεμίσει κάθε γέφυρα επικοινωνίας, λέγοντας ότι παύει να υφίσταται το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Ελλάδα, απειλεί τη χώρα μας ότι η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αν δεν προχωρήσουμε σε αποστρατικοποίηση των νησιών αυτών.

Παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τόνισε: «Η Ελλάδα έχει υποβαθμίσει το καθεστώς των νησιών, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία». Για τη στάση των Ελλήνων πολιτικών απέναντι στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε ότι «νομίζουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους δικούς τους ανθρώπους αν δεν επιτίθενται στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα...».

Διαβάστε ακόμη: Υπουργείο Άμυνας: Προειδοποιήσεις για «θερμό καλοκαίρι» στα νησιά και στον Έβρο με τουρκικές προκλήσεις

Οι Τούρκοι συνέχισαν λοιπόν σήμερα, από εκεί που το άφησαν από χθες. Μετά τη δριμεία επίθεση του υπουργείου Αμυνας στον Νίκο Δένδια επειδή... τόλμησε να κάνει tweet για τον μαρασμό της Αγίας Σοφίας, κατηγορώντας τον για επεκτατική πολιτική, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, AKP, Ομέρ Τσελίκ, στην ομιλία του, μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, είπε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου. Είμαστε ανοιχτοί να μιλήσουμε. Ωστόσο, δεν μπορείτε να μας απειλείτε μέσω άλλων χωρών. Δεν θα έχει αποτέλεσμα. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ μας».

Ο Τσελίκ έθεσε εκ νέου το θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ αναφέρθηκε και στη δήλωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την Αγία Σοφία, σχολιάζοντας πως «(η Αγία Σοφία) δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Οι δηλώσεις του δεν εξηγούνται πολιτικά. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως ψυχολογικό τραύμα».

Στην Αγκυρα ο Λαβρόφ

Παράλληλα ο Τσαβούσογλου εξαπέλυσε πυρά κατά Γερμανίας και Γαλλίας κι ανακοίνωσε ότι οι πρεσβευτές της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Αγκυρα κλήθηκαν στο Υπουργείο λόγω των διαδηλώσεων που οργάνωσε το PKK σε αυτές τις χώρες.

Σχετικά με το τέλος των διαπραγματεύσεων στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ θα μεταβεί στην Τουρκία στις 8 Ιουνίου για να συζητήσει το άνοιγμα ενός διαδρόμου ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος του σιταριού. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA