Μενού
  • Α-
  • Α+

Την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών επιμένει να ζητά η Τουρκία που έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο προκλήσεων τον τελευταίο καιρό. Μάλιστα εξαπολύει απειλές κατά της Ελλάδας με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δηλώνει πως η Αγκυρα θα θέσει θέμα κυριαρχίας στο Αιγαίο σε περίπτωση που δεν αποστρατικοποιηθούν τα νησιά. Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής του τουρκικού ακροδεξιού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε πως «τα Δωδεκάνησα θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους είτε με το καλό είτε με το ζόρι». 

Διαβάστε ακόμη: Τον προκλητικό χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ολαφ Σολτς

Η Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες ανακυκλώνει συστηματικά τα ίδια ζητήματα στις σχέσεις της με την Ελλάδα με απώτερο σκοπό να δημιουργήσει την ύπαρξη «γκρίζων ζωνών» που κατά τη γνώμη της Αγκυρας θα διευκολύνει μια συνολική αναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος στο Αιγαίο και συνολικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξαιτίας της εισβολής στην Κύπρο το 1974 οι ελληνικές κυβερνήσεις επέλεξαν την επαναστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου με βάση το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ που ρητά επιτρέπει σε μία χώρα την αναγκαία αμυντική προπαρασκευή για να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» και τα νησιά που έχουν οι Τούρκοι στο στόχαστρο 

Η «Γαλάζια Πατρίδα» των Τούρκων, περιλαμβάνει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εκείνα που τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία της Τουρκίας έχει επαναφέρει στην επικαιρότητα, ζητώντας την αποστρατικοποίησή τους. Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει τον χάρτη στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς.  Σύμφωνα με την Άγκυρα, η Ελλάδα οφείλει -στη βάση του διεθνούς δικαίου- να μην διαθέτει στρατεύματα σε συνολικά 23 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Πρόκειται συγκεκριμένα για:

  1. Λέσβος
  2. Σάμος
  3. Χίος
  4. Ικαρία
  5. Λήμνος
  6. Σαμοθράκη
  7. Αστυπάλαια
  8. Ρόδος
  9. Χάλκη
  10. Κάρπαθος
  11. Κάσος
  12. Τήλος
  13. Νίσυρος
  14. Κάλυμνος
  15. Αγαθονήσι
  16. Χάλκη
  17. Λέρος
  18. Λειψοί
  19. Ψέριμος
  20. Πάτμος
  21. Σύμη
  22. Κως 
  23. Καστελόριζο

Τα 12 ναυτικά μίλια 

Πίσω από την αναθεωρητική ατζέντα της Αγκυρας, η οποία «εμπλουτίζεται» σε βαθμό παραλογισμού τελευταία, κρύβεται ο μεγάλος διαχρονικός φόβος των Τούρκων, που δεν είναι άλλος από το αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπεται ρητά από το Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Το casus belli της τουρκικής εθνοσυνέλευσης από το 1995, βάσει του οποίου εξουσιοδοτείται η τουρκική κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, οριοθετεί το μέγεθος της απειλής για τα συμφέροντα της Τουρκίας. 

Η στρατιωτική και γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από τη γείτονα, καθώς θεωρείται ενδεχόμενο εάν οι συσχετισμοί ισχύος και επιρροής ανατραπούν σημαντικά στην περιοχή μας μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα να ασκηθεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων, προοπτική που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την εθνική υπόσταση της Τουρκίας. Στην κατεύθυνση αυτή εγείρονται συνεχώς και νέα ζητήματα, που δεν τεκμηριώνονται από καμία σχετική αναφορά του Διεθνούς Δικαίου, τα οποία βάζουν στο τραπέζι οι Τούρκοι επιχειρώντας να αποπροσανατολίσουν από τη μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η χώρα μας, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών. Η σπουδαιότητα που αποδίδεται στη ζωτικής σημασίας για την Τουρκία παγίωση του υφιστάμενου καθεστώτος των 6 ναυτικών μιλίων και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, περιγράφεται με γλαφυρό τρόπο από το ίδιο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.  

Οπως αναφέρουν οι Τούρκοι, το πλάτος των 6 ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων στο Αιγαίο επιτρέπει σχεδόν το ήμισυ αυτής της θάλασσας και του εναέριου χώρου πάνω από αυτήν, να χρησιμοποιείται ελεύθερα ως ανοιχτή θάλασσα και διεθνής εναέριος χώρος τόσο από την Τουρκία και την Ελλάδα όσο και από τρίτες χώρες. «Ως εκ τούτου, το πλάτος των 6 μιλίων χωρικών υδάτων σχετίζεται άμεσα με τη διατήρηση των ζωτικών και νόμιμων συμφερόντων της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο και ως εκ τούτου αποτελεί τον πυρήνα της διευθέτησης κάθε προβλήματος». 

Ελληνοτουρκικά: Οι επιστολές στον ΟΗΕ 

Ο Τσαβούσογλου αναφέρει πως «ως Τουρκία, προειδοποιήσαμε. Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Στην πρώτη επιστολή αναφέραμε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά και αυτό είναι εναντίον των δύο συνθηκών. Στη δεύτερη επιστολή πιο αναλυτικά διευκρινίσαμε με νομικούς όρους ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει το καθεστώς αυτών των νησιών. Άρα η Ελλάδα πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Σε αντίθετη περίπτωση θα ανοίξει η συζήτηση για την κυριαρχία τους. Διότι τα έχουν δώσει με αυτόν τον όρο».  

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είχε στείλει επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και αποδόμησε πλήρως τις αιτιάσεις της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου. «Κάθε προσπάθεια να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της Ελλάδος σε αυτά τα νησιά επί της αθεμελίωτης προϋπόθεσης ότι η Ελλάδα φέρεται να παραβιάζει την υποχρέωσή της να τα αποστρατιωτικοποιήσει με βάσει τις προαναφερθείσες συνθήκες (σσ. Λωζάνης και Παρισίων) αντιβαίνει στη θεμελιώδη αρχή του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τη σταθερότητα των συνόρων και των τίτλων κυριαρχίας, όπως επιβεβαιώνονται από τη διεθνή νομολογία», αναφέρει μεταξύ άλλων η ελληνική επιστολή

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Γιατί θα σκεφτεί δέκα φορές για να κάνει επεισόδιο στο Αιγαίο 

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης υποστήριξε πως «δεν νομίζω ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Ο Ερντογάν -παρά τα ανοίγματα στην Ανατολή- ουδέποτε εγκατέλειψε τη Δύση, ουδέποτε αποδέχθηκε οριστικά ότι δεν ανήκει στη Δύση». «Αυτό σημαίνει ότι και οι ελπίδες του για ένταξη της Τουρκίας στη Δύση, ή τουλάχιστον για μια ειδική σχέση, οι προσπάθειες να μείνει στο δυτικό στρατόπεδο δεν έχουν εγκαταλειφθεί. Έχουν παραμεριστεί, ίσως, αλλά δεν έχουν εγκαταλειφθεί» υπογράμμισε.

«Θα το σκεφθεί 10 φορές πριν κάνει θερμό επεισόδιο, εκτός και αν υπάρξει ατύχημα, το οποίο δεν αποκλείεται. Αν συνεχίσει την τολμηρή πολιτική των επεμβάσεων στο ελληνικό έδαφος μπορεί να υπάρξει ένα ατύχημα κάποια στιγμή και τότε ουδείς θα μπορεί να συγκρατήσει την Τουρκία και την Ελλάδα από το να εμπλακούν» σημείωσε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, εκτίμησε ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει τελικά στο ζήτημα των αντιρρήσεων που προβάλλει για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά «κάτι θα πάρει τελικά».

«Θα πάρει κάτι και από τις ΗΠΑ. Ήδη πήρε κάτι από τη Σουηδία, η οποία υποχώρησε το ζήτημα του εμπάργκο πώλησης όπλων» τόνισε, επισημαίνοντας όμως ότι ο Ερντογάν θα «απογοητευθεί» γιατί στις απευθείας συνομιλίες που είχε με τις δυο χώρες, δεν κατόρθωσε να πάρει τίποτα άλλο, εκτός από τα σουηδικά όπλα. «Σε όλα τα άλλα και κυρίως για τους υποτιθέμενους τρομοκράτες του ΡΚΚ που βρίσκονται στο έδαφος της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δεν κατόρθωσε να αποσπάσει τίποτα. Οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται στο έδαφος της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν είναι τρομοκράτες, είναι απλώς Κούρδοι οι οποίοι θα διώκονταν στην χώρα τους αν πήγαιναν πίσω» εξήγησε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Ροζάκη, το θέμα των εξοπλισμών είναι καίριας σημασίας για τον Ερντογάν ο οποίος έχει πολλά μέτωπα ανοικτά και ορισμένα από αυτά έχουν πολεμικό χαρακτήρα, όπως η Συρία. «Χρειάζεται επειγόντως εξοπλισμό για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καινούργιες περιπέτειες που έχει αναλάβει. Ως εκ τούτου, είναι πρώτιστης σημασίας ο εξοπλισμός της Τουρκίας» διευκρίνισε, λέγοντας πως προτεραιότητα για την Άγκυρα δεν είναι τόσο η Ελλάδα, είναι κυρίως τα μέτωπο της Ανατολής και του Νότου.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία υποφέρει από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια κατάσταση που οικονομικά είναι στο ναδίρ των δυνατοτήτων της. «Αν συνεχιστεί έτσι θα φτάσουν σε έναν πληθωρισμό 100%, κάτι που σημαίνει ότι είναι αδύνατον οι Τούρκοι να ψηφίσουν ξανά για πρόεδρο τον Ερντογάν. Πιστεύω ότι θα υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις για τον Ερντογάν, εάν συνεχιστεί η ίδια οικονομική κατάσταση, δηλαδή να μην επανεκλεγεί το 2023» εκτίμησε. «Αυτό δεν είναι κακό για εμάς, αλλά εξαρτάται από το ποιος θα εκλεγεί, είναι πολύ πιθανόν να εκλεγεί μια άλλη δύναμη, διαφορετική από τον Ερντογάν, οπότε οι διαφοροποιήσεις στη στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα θα είναι περιορισμένες» κατέληξε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA