Μενού
  • Α-
  • Α+

Η τουρκική προκλητικότητα αλλά και η ρητορική που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα η χώρα αποτελεί ένα από τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στις συναντήσεις τους με τους ξένους ηγέτες. Μάλιστα, σήμερα στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο Ολαφ Σολτς πέρα από την ενημέρωση, φρόντισε να του δείξει και τους χάρτες της αποκαλούμενης «Γαλάζιας Πατρίδας» που αποτελεί μέρος της προκλητικής ρητορικής των Τούρκων αξιωματούχων.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης σε Σολτς: Η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή

Ο κ. Μητσοτάκης είχε κάνει το ίδιο, δηλαδή, είχε παρουσιάσει τους ανιστόρητους αυτούς χάρτες, και κατά την επίσκεψή του στο Κονγκρέσο. Είχε ενημερώσει σχετικά τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με στόχο να αναδείξει τους κινδύνους για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνοχή του ΝΑΤΟ αλλά και και το γεγονός ότι «ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός δεν έχουν καμία θέση σε ένα εξαιρετικά σύνθετο παγκόσμιο τοπίο», όπως είχαν αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Η «Γαλάζια Πατρίδα» των Τούρκων, περιλαμβάνει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εκείνα που τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία της Τουρκίας έχει επαναφέρει στην επικαιρότητα, ζητώντας την αποστρατικοποίησή τους. «Η Ελλάδα έχει υποβαθμίσει το καθεστώς των νησιών και πρέπει να τα αφοπλίσει, διαφορετικά θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία» δήλωσε μόλις χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την ώρα που δίπλα του «έπαιζε» ο χάρτης που έδειχνε τα ελληνικά νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου καθώς και τα Δωδεκάνησα «μαρκαρισμένα» από τους Τούρκους.

Ξεκάθαρη ελληνική στάση απέναντι στις προκλήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ολαφ Σολτς για την τουρκική προκλητικότητα (παραβιάσεις, υπερπτήσεις) και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε φροντίσει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Είμαστε μια χώρα που έχει το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος της, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε επενδύσει στην αποτρεπτική μας δυνατότητα έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά πριν από την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας.

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας στις προσπάθειες που κάνει η Τουρκία με μπαράζ προκλητικών δηλώσεων, είτε από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε από αξιωματούχους του όπως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ή ο Ομέρ Τσελίκ. Δεν πάνε άλλωστε παρά μόνο λίγες ημέρες όταν πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος Αθήνας και Άγκυρας έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Δεν έχουμε λόγο να ανοίξουμε διάλογο με το παράνομο με το ανιστόρητο και τελικά με το αδιέξοδο», είχε αναφέρει στο υπουργικό συμβούλιο.

Οικονόμου: «Ανιστόρητες και απαράδεκτες δηλώσεις»

Στα όσα υποστηρίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απάντησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που και εκείνος από την πλευρά του επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν θα κάνει βήμα πίσω σε θέματα κυριαρχίας. «Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή» είπε στο Real fm.

Τι είναι η Γαλάζια Πατρίδα

Οι αλυτρωτικές και επεκτατικές βλέψεις που έχει η Τουρκία αντανακλώνται πλήρως στη λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα». Η συγκεκριμένη έννοια αντιπροσωπεύει την τουρκική αιγιαλίτιδα ζώνη, την υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τους ισχυρισμούς της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα και στο Αιγαίο Πέλαγος. Δημιουργήθηκε από τον Επικεφαλής Επιτελείου του Διοικητή του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού Τζιχάτ Γιαϊτζί και αναπτύχθηκε με τον ναύαρχο Τζεμ Γκιουρντενίζ το 2006.

https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1tzzfjBAzXumpt4SD0tBhmclYHJYqWKR7&ehbc=2E312F
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA