Μενού
  • Α-
  • Α+

Ξεκάθαρο μήνυμα κατά της Τουρκίας με κάθε... επισημότητα από την καρδιά των Βρυξελλών και με το παγκόσμιο βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς εξελίξεις, έστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης: Ερχονται νέα μέτρα για τα νοικοκυριά - Τι είπε για φυσικό αέριο και βενζίνη

Ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας το κομμάτι των τουρκικών προκλήσεων, είπε χαρακτηριστικά: «Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για την συνεχιζόμενη τουρκική επιθετικότητα που τις τελευταίες εβδομάδες έχει ενταθεί. Τους είπα ότι από τη χώρα μας δεν θα είναι ανεκτές οι προκλήσεις και οι λεονταρισμοί της άλλης πλευράς. Είναι μια παράλογη τακτική της Τουρκίας, η οποία ζήτησα -εφόσον συνεχιστεί- να συζητηθεί και στη Σύνοδο του Ιουνίου και εκεί θα ζητήσουμε τη διεθνή καταδίκη αυτών των πρακτικών. Είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε στην περιοχή μας». 

Για την αντίδραση του Ολαφ Σολτς σχετικά με τους χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Είχαμε πολύ φιλική κουβέντα με τον Καγκελάριο και του ξεκαθάρισα ότι δεν νοείται πολιτική ''ίσως αποστάσεων'' σε αυτά τα θέματα των απειλών. Του ανέφερα πως δεν γίνεται ένα μέλος να απειλεί ένα άλλο και τα υπόλοιπα μέλη να κρατούν ουδετερότητα». 

Σχετικά με την ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείο εξωτερικών που ουσιαστικά ανέφερε «βρείτε τα μεταξύ σας», ο πρωθυπουργός είπε: «Αυτές οι ανακοινώσεις είναι... διαδικαστικές συνήθως από τα υπουργεία Εξωτερικών. Αλλά ο κ. Σολτς έχει αντιληφθεί πλήρως την έκταση του προβλήματος. Αυτός ο χάρτης όπως του εξήγησα είναι ο καθρέφτης της... εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας και είναι η απόδειξη ότι η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί εμάς και όχι εμείς την Τουρκία. 

Και κατέληξα ότι η Ελλάδα αποκρούει και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με αυτοπεποίθηση και βασιζόμενη πάντα στο διεθνές δίκαιο. Πράττουμε πάντα χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις και δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που θα καταφύγουν σε όξυνση και προσβολές. Δεν ταιριάζει αυτό σε εμένα, ή στο υπουργείο εξωτερικών της Ελλάδας. Η αυτοπεποίθησή μας απορρέει από τους συμμάχους μας, αλλά και την ικανότητά μας να υποστηρίξουμε την εθνική μας κυριαρχία». 

Δένδιας σε Τουρκία: Δεν μπορεί να γίνει ανεκτός ο αναθεωρητισμός

Μήνυμα πως ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός έστειλε και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από το Σαράγιεβο, όπου βρίσκεται. Ειδικότερα ο κ. Δένδιας τόνισε πως η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει υποφέρει πολύ στο παρελθόν και δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές συμπεριφορές αναθεωρητισμού, οι οποίες προκαλούν εντάσεις.

Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Τουρκία η επιστολή της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του σε Έλληνες δημοσιογράφους από το Σεράγεβο. Και συμπλήρωσε: «Η επιστολή με την οποία απαντήσαμε με απόλυτα πειστικό και νομικά τεκμηριωμένο τρόπο σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις. Νομίζω, όμως, ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να αποφεύγει τις προσβολές, τους χαρακτηρισμούς, τη διαρκή όξυνση. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο τον οποίο έχει επιλέξει. Το δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, το δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών. Και η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε όταν λέμε, ότι η Τουρκία μας απειλεί».

Οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ έρχονται μετά το προκλητικό παραλήρημα του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Anadolu παρουσίασε χάρτες με τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία η Τουρκία απαιτεί να αποστρατικοποιηθούν σημειώνοντας πως εάν δεν συμμορφωθεί η Ελλάδα, τότε θα θέσει θέμα κυριαρχίας σε αυτά.

Μπαχτσελί: «Τα Δωδεκάνησα θα επιστραφούν με το καλό ή με το ζόρι»

Τα όσα ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αποτυπώνονται ακόμη καλύτερα μέσα από τα λεγόμενα των ίδιων των Τούρκων! Ετσι, μετά τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, στοχοποίησε τα Δωδεκάνησα, εκτοξεύοντας απειλές ότι «θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους είτε με το καλό είτε με το ζόρι». Ο επικεφαλής του τουρκικού ακροδεξιού κόμματος έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις, σημειώνοντας: «Η Ελλάδα, που κλιμακώνει τις εντάσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, παίζει με τη φωτιά. Οι εννέα στρατιωτικές βάσεις που δημιούργησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα αποτελούν απειλή για την εθνική μας ταυτότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έμαθε τίποτε από τους παππούδες βάνδαλους που έπεσαν στη θάλασσα” είπε ο Μπαχτσελί, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί συνέχισε τις εμπρηστικές δηλώσεις του, λέγοντας: «Τα Δωδεκάνησα είναι η φυσική προέκταση της Ανατολίας και μας τα έχουν πάρει άδικα και σίγουρα θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους είτε με το καλό είτε με το ζόρι. Η επιθυμία της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ χωρίς αίμα και χωρίς τη φωνή των όπλων. Εμείς δεν έχουμε ξεχάσει τα Δωδεκάνησα και σίγουρα θα τα δούμε πάλι δικά μας».

Το παραλήρημα Τσαβούσογλου για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου

Εκτός από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απείλησε τη χώρα μας, λέγοντας ότι η Τουρκία θα θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών του ανατολικού Αιγαίου αν δεν προχωρήσουμε σε αποστρατικοποίηση των νησιών.

Παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μίλησε για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τόνισε: «Η Ελλάδα έχει υποβαθμίσει το καθεστώς των νησιών, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά. Διαφορετικά, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία». Για τη στάση των Ελλήνων πολιτικών απέναντι στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου είπε ότι «νομίζουν ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους δικούς τους ανθρώπους αν δεν επιτίθενται στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα...».

Οι Τούρκοι συνέχισαν λοιπόν σήμερα, από εκεί που το άφησαν από χθες. Μετά τη δριμεία επίθεση του υπουργείου Αμυνας στον Νίκο Δένδια επειδή... τόλμησε να κάνει tweet για τον μαρασμό της Αγίας Σοφίας, κατηγορώντας τον για επεκτατική πολιτική, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, AKP, Ομέρ Τσελίκ, στην ομιλία του, μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, είπε χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου. Είμαστε ανοιχτοί να μιλήσουμε. Ωστόσο, δεν μπορείτε να μας απειλείτε μέσω άλλων χωρών. Δεν θα έχει αποτέλεσμα. Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ μας».

Ο Τσελίκ έθεσε εκ νέου το θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ αναφέρθηκε και στη δήλωση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για την Αγία Σοφία, σχολιάζοντας πως «(η Αγία Σοφία) δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Οι δηλώσεις του δεν εξηγούνται πολιτικά. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως ψυχολογικό τραύμα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA