Μενού
  • Α-
  • Α+

Φρενίτιδα έχουν προκαλέσει στην τουρκική ηγεσία τα αλλεπάλληλα ραπίσματα που δέχεται από τους ισχυρούς της Ευρώπης μετά και το Αμερικανικό Κογκρέσο ως αποτέλεσμα της στρατηγικής διεθνοποίησης της επιθετικότητας και του αναθεωρητισμού της από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με όπλο του τη διεθνή νομιμότητα και την απτή απόδειξη του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας εκθέτει την Άγκυρα διεθνώς ρίχνοντάς τη στην παγίδα που η ίδια επιδίωξε να στήσει στην Αθήνα.

Όσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει συνειδητά τη λογική της προσωπικής αντιπαράθεσης μιλώντας με επιχειρήματα και αποδείξεις για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κερδίζοντας τη στήριξη της Ευρώπης, τόσο η Τουρκία εκθέτει εαυτόν ξεσπαθώνοντας μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και εναντίον της Γερμανίας, επειδή διαμηνύουν ότι η αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας δεν είναι ανεκτά.

Διαβάστε ακόμη: Ηχηρή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

Σαφής καταδίκη από Βερολίνο - Παρίσι – ΗΠΑ - παροξυσμός από την Άγκυρα

Η χθεσινή σαφής μεταστροφή του Βερολίνου από την πολιτική των ίσων αποστάσεων στην καθαρή ρητορική καταδίκης των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και τη φράση: «δεν γίνεται ανεκτό από τη γερμανική κυβέρνηση να αμφισβητείται η ακεραιότητα της Ελλάδας» διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου  Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, μία ημέρα μετά το τετ α τετ του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, που ήρθε να προστεθεί στο «χαστούκι» του Εμανουέλ Μακρόν με  τη δήλωση «κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών - μελών» και το προσκλητήριο για καταδίκη σε όλους τους ευρωπαίους ηγέτες, προκάλεσαν νέο παροξυσμό στην Τουρκία που άνοιξε μέτωπο και με τη Γερμανία.

«Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας», αντέδρασε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς, βάλλοντας κατά της Γερμανίας, ενώ κατά τη συνήθη πρακτική βάφτισε - χωρίς να πείσει - το άσπρο μαύρο, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εκείνη παραβιάζει τα δίκαια της Τουρκίας,  επαναφέροντας το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και εμμέσως το casus belli για το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής ότι η Αθήνα δεν παρασύρεται στην έξαρση της τουρκικής ρητορικής αλλά δεν θα αφήνει τίποτα αναπάντητο, διπλωματικές πηγές αντέτειναν πως: «οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Ξημερώματα Πέμπτης, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ήρθε ένα ακόμα «χαστούκι» για τον Ερντογάν. «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά (σσ: εννοεί του Αιγαίου) δεν αμφισβητείται», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ότι η φωνή της, πλέον, έχει δύναμη στη διεθνή σκηνή.

Η δύναμη του δικαίου έναντι του αναθεωρητισμού

Σε παραλήρημα κατά της Ελλάδας με προσβλητικές αναφορές στον Πρωθυπουργό είχε επιδοθεί νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν. «Κάθε λίγο, απογειώνεις τα αεροπλάνα σου και κάνεις επίδειξη. Ε, τι κάνεις; Σύνελθε! Δεν παίρνεις κανένα μάθημα από την ιστορία; Πού ήσουν στην ιστορία, πού βρίσκεσαι τώρα; Μετά από αυτό, αρχίζεις να κλαις και να κλαίγεσαι. Μην προσπαθήσετε να χορέψετε με την Τουρκία. Θα κουραστείς, θα ξεμείνεις», είπε, επιχειρώντας να δείξει πυγμή αλλά καταφέρνοντας να φανεί αδύναμος να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και τα αδιέξοδα στα οποία αυτοεγκλωβίζεται.

Η ουσία είναι πως η τουρκική ηγεσία ένιωσε στο πετσί της το ξεκάθαρο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «οποιοσδήποτε μπορεί να ξανασκεφτεί πως τα σύνορα μπορεί να επαναχαράσσονται μέσω της βίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια συντριπτική απάντηση», διαπιστώνοντας παράλληλα τη δύναμη της πολιτικής αντίδρασης «με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου» που αποδομεί με νομική τεκμηρίωση τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις έναντι της πολιτικής της όξυνσης και των φαντασιώσεων χαμένων αυτοκρατοριών απλά με κορώνες και προπαγάνδα.  

Οι δύο σταθμοί του Ιουνίου που φοβάται η Άγκυρα

Ο Πρωθυπουργός πάντως θα επιμείνει στο δρόμο της διεθνοποίησης του κρεσέντο παραλογισμού και της επιθετικότητας της Τουρκίας σε εταίρους και συμμάχους. Έχει εξάλλου μπροστά του δύο κρίσιμα ραντεβού εντός του Ιουνίου. Πρώτος σταθμός θα είναι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής των 27 της Ε.Ε. στις 23-24 Ιουνίου, όπου έχει ζητήσει ήδη να υπάρξει στα συμπεράσματα ρητή αναφορά καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας εφόσον η Άγκυρα εμμείνει στους λεονταρισμούς. Κίνηση που θα σηματοδοτήσει την απομόνωση της Τουρκίας σε μία εποχή που και στο εσωτερικό μέτωπο ο Ταγίπ Ερντογάν αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα έχει σίγουρα στο πλευρό του τον Γάλλο Πρόεδρο, ενώ πλέον τα βλέμματα θα είναι στραμμένα και στη στάση του Καγκελάριου της Γερμανίας.

Επόμενο κρίσιμο ραντεβού όπου θα είναι παρόντες όλοι οι ισχυροί της Συμμαχίας, είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ 28-30 Ιουνίου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να αναδείξει εκ νέου το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στη ΝΑ πτέρυγα και το ρόλο ταραξία της Τουρκίας, σε μια περίοδο που όπως έχει πει το τελευταίο που χρειάζεται είναι ένα νέο πεδίο έντασης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA