Μενού
  • Α-
  • Α+

Νέο «χαστούκι» στην Τουρκία, αυτή τη φορά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας και βάζει «φρένο» στην προσπάθεια της Άγκυρας για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση των ΗΠΑ, η οποία ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων. Τέλος, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Διαβάστε ακόμη: Μετά τον Μητσοτάκη, ο Ερντογάν τα βάζει και με τον Σολτς - Χτυπάει κόκκινο ο εκνευρισμός στην Τουρκία

Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία την οποία κατηγόρησε πως «έπεσε στην παγίδα της ελληνικής πρόκλησης». Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτ ανέφερε: «Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε τις αβάσιμες δηλώσεις κατά της χώρας μας από την Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Είναι απαράδεκτο να πέφτει η Γερμανία στην παγίδα πρόκλησης της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, παρενοχλώντας τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας, αγνοώντας τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Αμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας, με διπλωματικές πηγές να επισημαίνουν με νόημα ότι οι θέσεις της Ελλάδας εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο. Παράλληλα, αναφέρεται πως «είναι γνωστές και αποδεκτές από τους εταίρους και συμμάχους μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν τον ρόλο της χώρας μας ως πόλο ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA