Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι σύμμαχοι της Ελλάδας πληθαίνουν και η απομόνωση της Τουρκίας μεγαλώνει με την Κομισιόν να είναι η τελευταία που παίρνει θέση για την τουρκική παραβατικότητα και τις ανεκδιήγητες διεκδικήσεις των γειτόνων. Η Κομισιόν έστειλε σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα καταδικάζοντας τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, η Επιτροπή ξεκαθαρίζει πως «οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».

«Η Επιτροπή έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV)», αναφέρει η Κομισιόν, σε απάντησή της σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών.

«Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο», προσθέτει η Κομισιόν.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους», καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ερντογάν μένει με μόνους σύμμαχους Κιλιτσντάρογλου, Μπαχτσελί

Βλέποντας συνεχώς να την προπαγανδιστική του ρητορική να μην βρίσκει πουθενά ευήκοα ώτα, ο εκνευρισμός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πασιφανής. Ακόμα και η Γερμανία που έχει «δουλειές» στην Τουρκία και μεγάλο αριθμό Τούρκων στην ενδοχώρα της, αποφάσισε να αφήσει την τακτική του Πόντιου Πιλάτου και να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας απέναντι στους τουρκικές παρανοήσεις. Συγκεκριμένα, όμως, αυτό που εξόργισε την Τουρκία ήταν η δήλωση Σολτς μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη.

Οπως είπε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, η Τουρκία έκανε σφοδρή επίθεση στη Γερμανία λέγοντας ότι είναι «απαράδεκτο να πέφτει στην προβοκάτσια της Ελλάδας». Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά: «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, που παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας στον εναέριο και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που διεκδικεί μεγαλύτερο εναέριο χώρο από τα χωρικά της ύδατα. Με βάση αυτόν τον παράνομο ισχυρισμό, θα ήταν τουλάχιστον "αφέλεια" να χαρακτηριστούν ως παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου οι πτήσεις εντός 6-10 μιλίων. Αναμένουμε από τη Γερμανία αντί να κάνει μεροληπτικές δηλώσεις που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας, να καλέσει την Ελλάδα να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες».

Την ίδια στιγμή, η προπαγανδιστική μηχανή του Τούρκου προέδρου δουλεύει στα κόκκινα κι ο τουρκικός Τύπος συνεχίζει να ονειρεύεται γαλάζιες πατρίδες δημοσιεύοντας τους ουτοπικούς χάρτες. Η Hurriyet γράφει χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα κάνει προπαγάνδα με 16 χάρτες εναντίον της Τουρκίας», αναφερόμενη στο δημοσίευμα της Καθημερινής, παραθέτοντας παράλληλα και τον χάρτη της γαλάζιας πατρίδας.

«Είσαι τυχοδιώκτης, σταμάτα την επιθετική ρητορική για το Αιγαίο, βλάπτεις την Τουρκία»

Το μπλοκ της αντιπολίτευσης στην Τουρκία κλιμακώνει την επίθεσή του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θέλει όσο τίποτα να τον καθαιρέσει. Αυτή τη φορά για το θέμα της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί και της προκλητικότητας σε ό,τι έχει να κάνει με το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά. Λίγες ώρες μετά τις νέες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για θέματα κυριαρχίας σε μία σειρά από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -που επί τη ουσίας θέτει θέμα συνόρων- η αντιπολίτευση στη χώρα καλεί τον Ερντογάν να σταματήσει αυτές τις πρακτικές γιατί θέτουν σε αμφισβήτηση και τα κεκτημένα.

Οι εκπρόσωποι έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης που ετοιμάζουν κοινό μέτωπο, ζητώντας μεταξύ άλλων πρόωρες εκλογές στην Τουρκία, τα έβαλαν με τις πρακτικές του Ερντογάν κρατώντας αποστάσεις από την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί και κάνοντας λόγο για «τυχοδιωκτική πολική και ρητορική».

«Θα πρέπει να αποφευχθούν οι εντάσεις, η τυχοδιωκτική ρητορική και οι πολιτικές που θα προκαλέσουν την αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων εναντίον μας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο και θα βλάψουν τις πολυδιάστατες ανάγκες εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εξέδωσαν και απαντούν στα όσα έχουν υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες, πέρα από τον Ερντογάν, τόσο ο Τσαβούσογλου, όσο και ο κυβερνητικός εταίρος, Μπαχτσελί.

«Η Ελλάδα έχει υποβαθμίσει το καθεστώς των νησιών και πρέπει να τα αφοπλίσει, διαφορετικά θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία» δήλωσε προχθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου την ώρα που δίπλα του «έπαιζε» ο χάρτης που έδειχνε τα ελληνικά νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου καθώς και τα Δωδεκάνησα «μαρκαρισμένα» από τους Τούρκους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA