Μενού
  • Α-
  • Α+

«Στεκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη», είναι το μήνυμα που εκπέμπει μέσω του Reader, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια για την ανακούφιση νοικοκυριών κι επιχειρήσεων από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Ερωτηθείς για τα σενάρια νέας παρέμβασης στα καύσιμα, ο κ. Πέτσας αφήνει τα πάντα ανοιχτά.

Διαβάστε ακόμη: Ερντογάν: Η Ελλάδα επιτρέπει στο έδαφός της τρομοκρατικές οργανώσεις

«Παρακολουθούμε το ζήτημα της βενζίνης και θα ανακοινώσουμε, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, τις επόμενες αποφάσεις μας στο ζήτημα αυτό, όταν κι εφόσον είμαστε έτοιμοι», τονίζει. Ως προς το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα όπως το ψωμί, ο ίδιος επισημαίνει πως αξιοποιείται κάθε δυνατότητα που επιτρέπει η πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Αναφορικά με την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος και ισχυρών συμμαχιών της χώρας μας. «Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό το μήνυμα το έχουν πάρει όλοι», υπογραμμίζει και συγκαταλέγει στα κέρδη της παρουσίας του πρωθυπουργού στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής τις καθαρές δηλώσεις στήριξης των ελληνικών θέσεων που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο από Γαλλία, Γερμανία, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Κομισιόν. Παράλληλα δηλώνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και αποκρούει τα βέλη του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς του ότι «φαντασιώνεται να επαναφέρει το αποτυχημένο χθες».

Πού εκτιμάτε ότι οφείλεται η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και θεωρείτε ότι μπορεί ο Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει μια αναβίωση του καλοκαιριού του 2020; Ποια θα είναι η απάντηση της Αθήνας;

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας των εργασιών της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η αναβίωση της τουρκικής προκλητικότητας είναι παράλογη, αδιέξοδη, παντελώς περιττή και αχρείαστη. Σε καιρούς που δοκιμάζεται η διεθνής ειρήνη και η διεθνής σταθερότητα, το τελευταίο το οποίο χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας είναι μία ακόμη εστία έντασης.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να ξέρουν οι Έλληνες, είναι ότι είμαστε έτοιμοι και κάνουμε πάντοτε αυτό που πρέπει, με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα έχει στείλει το μήνυμα παντού. Ότι, δηλαδή, έχουμε ένα τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασιζόμαστε: Πρώτον, το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, δεύτερον, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, και τρίτον, τη δύναμη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και αυτό το μήνυμα το έχουν πάρει όλοι.

Πως αποτιμάτε την παρουσία  του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ποια κέρδη μετράμε ως Ελλάδα από τη Σύνοδο;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και ζήτησε -εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράνομη και ανιστόρητη τακτική – να συζητηθεί ξανά το θέμα στο επόμενο τακτικό Συμβούλιο του Ιουνίου, προκειμένου να υπάρξει ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας στα Συμπεράσματά του. Τόνισε για ακόμα μία φορά ότι τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί, ούτε από την Ελλάδα αλλά ούτε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κέρδη που μετρά η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι χειροπιαστά, όπως δείχνει μια σειρά δηλώσεων καθαρής  αποδοκιμασίας της Τουρκίας από συμμάχους και εταίρους μας. Του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος καταδίκασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και εξέφρασε τη στήριξή του στη χώρα μας. Του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, που τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που υπογράμμισε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται και ξεκαθάρισε ότι για τις ΗΠΑ η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται.

Επομένως, είναι απολύτως σαφές ότι η αξιοπιστία και η αποτρεπτική μας ισχύς έχουν καταστήσει την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στη ευρύτερη περιοχή. Και αυτή την πραγματικότητα αντανακλούν ξεκάθαρα οι δηλώσεις στήριξης εκ μέρους των συμμάχων μας.

Είναι σαφές ότι στην κυβέρνηση εξετάζετε σενάρια μιας νέας παρέμβασης στα καύσιμα εφόσον το  ανοδικό  ράλι των τιμών ξεφύγει. Ποιο είναι το "ταβάνι" ή το στοιχείο που θα ξεκλειδώσει ένα τέτοιο μέτρο και τι μεγέθους μπορεί να είναι;

Το πρόβλημα με τις τιμές της βενζίνης είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Σε εθνικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει μία πρώτη παρέμβαση, μέσω του Fuel Pass, η οποία μάλιστα έτυχε σημαντικής αποδοχής από τους πολίτες, καθώς σχεδόν 80% των δικαιούχων εισέπραξαν τα σχετικά ποσά. Η πολιτική αυτή είναι σε ισχύ μέχρι τέλος του μήνα. Από εκεί και πέρα, όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός,  παρακολουθούμε το ζήτημα της βενζίνης και θα ανακοινώσουμε, εφόσον υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα, τις επόμενες αποφάσεις μας στο ζήτημα αυτό, όταν κι εφόσον είμαστε έτοιμοι.

Εξετάζονται σε αυτή τη φάση και μέτρα απορρόφησης των αυξήσεων σε συγκεκριμένα τρόφιμα όπως το ψωμί; Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος;

Όπως πράττει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε το εξωγενές, εισαγόμενο κύμα ακρίβειας, κάθε δυνατότητα που υπάρχει -πάντοτε, σε συνδυασμό  με την τήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την πιστή εκτέλεση του Προϋπολογισμού- αξιοποιείται για να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη. Και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε, χάρη στην εδραιωμένη εμπιστοσύνη που υπάρχει στην Ελλάδα -και από τους εταίρους μας και από τους επενδυτές και από τις αγορές.

Ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση θα πάει εντέλει σε πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο. Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα;

Ο κ. Τσίπρας παραμένει απελπιστικά ίδιος, καθώς φαντασιώνεται να επαναφέρει το αποτυχημένο χθες. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κοιτάζει μπροστά. Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη, για μια πιο φωτεινή Ελλάδα το 2030. Όσο για τις επόμενες εθνικές εκλογές, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA