Μενού
  • Α-
  • Α+

Αδεια από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ θα πρέπει να ζητά ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς από εδώ και στο εξής για να επισκεφτεί τα νησιά του Αιγαίου, όπως προκύπτει τώρα με τον πιο επίσημο τρόπο από τη γείτονα, καθώς οι «πρωτοβουλίες» αυτές συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου! Εάν η συγκεκριμένη ατάκα περιλαμβανόταν στο σενάριο καλοκαιρινής επιθεώρησης θα προκαλούσε σίγουρα το αυθόρμητο γέλιο των θεατών. Οταν όμως η συγκεκριμένη αξίωση είναι ουσιαστικά το βασικό νόημα του μηνύματος, που επιλέγει να στείλει η Αγκυρα στη χώρα μας στην ολοκλήρωση της μεγαλύτερης τουρκικής αποβατικής άσκησης απέναντι από τα ελληνικά νησιά τότε αποδεικνύεται ότι το καθεστώς Ερντογάν έχει διακόψει κάθε σημείο επαφής με τη λογική. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ενημέρωση Τύπου από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας στη λήξη της άσκησης «EFES 2022» υπήρξε ένα ακόμα «μνημείο» της τουρκικής επιθετικότητας, που στηρίζεται στον απόλυτο παραλογισμό και έχει ως στόχο την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, η χώρα μας κατηγορείται από τον Χουλουσί Ακάρ ότι κατά την τρέχουσα χρονιά έχει προβεί σε 953 παραβιάσεις στο Αιγαίο! Η κατηγορία αυτή έρχεται από τη Σμύρνη, την έδρα της Στρατιάς του Αιγαίου των 130.000 στρατιωτών, που ως μοναδική αποστολή της έχει την εισβολή σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα. 

Οπως διατείνεται το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, «παρά την καλοπροαίρετη και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας στο πνεύμα της καλής γειτονίας και της συμμαχίας, δυστυχώς, η Ελλάδα συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις, τον προσβλητικό της λόγο και τις παράνομες ενέργειες συνεχίζοντας τις αβάσιμες κατηγορίες της κατά της χώρας μας». Στην ατζέντα, όπως ήταν φυσικό, βρέθηκαν τα νησιά του Αιγαίου με τους Τούρκους να μιλούν για μπαράζ παραβιάσεων του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη των Ενόπλων Δυνάμεων, με τις ενέργειες αυτές να έχουν καταμετρηθεί έως τώρα σε 953 εντός του 2022. 

Το καινούργιο όμως αφήγημα του τουρκικού υπουργείου Αμυνας είναι πως στις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου εντάσσει και τις επισκέψεις των Ελλήνων αξιωματούχων στα νησιά της χώρας μας. Μάλιστα, σε αυτή την πρωτοφανή προσέγγιση αναφέρεται ότι μέσα στο 2022 έχουν γίνει συνολικά 73 επισκέψεις στα νησιά, που κατά τους Τούρκους θα πρέπει να αποστρατικοποιηθούν αλλιώς παύει να υφίσταται η ελληνική κυριαρχία σε αυτά, με τις 24 από αυτές να έχουν πραγματοποιηθεί από τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά συνεχίζοντας την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. 

Με βάση τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ελλάδας στα «αποστρατικοποιημένα νησιά» ισοδυναμεί με παραβίαση των διατάξεων των Συμφωνιών της Λωζάνης και του Παρισίων γεγονός, που οδηγεί την Αγκυρα στη λήψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών σε διπλωματικό επίπεδο για τον τερματισμό τόσο αυτών των παραβιάσεων όσο και των επισκέψεων(!) των Ελλήνων αξιωματούχων σε αυτά. Οσο για την εκτός ορίων επιθετικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο με τις υπερπτήσεις πάνω από τα κατοικημένα μεγάλα νησιά και τις καθημερινές προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα χαρακτηρίζονται απλά ως δραστηριότητες στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.